Da li trebam plaćati porez?

Pozdrav, da li netko zna koje su porezne obveze ako se osobni dohodak ostvaruje isključivo preko interneta(pisanje članaka, izrada stranica, programa, itd.itd.) a svo plaćanje dolazi iz inozemstva preko Paypal-a na devizni žiro račun(pretpostavljam da porezna uprava automatski registrira takve uplate).

Inače još nikad nisam imao posla s poreznom upravom, što sve moram napraviti da izbjegnem bilo kakve probleme i kazne s državom?

Po zakonu, trebaš.

Više informacija ovdje:


A nije mi jasno zašto bi ja trebao plaćati ikakav porez od toga budući da nema nikakve veze s Hrvatskom, zar nije dosta da taj novac potrošim na kupnju robe i usluga pa samim time i PDV-a kad god kupim nešto u Htrvatskoj?

I u najgorem slučaju kako bi se plaćao taj porez, na ukupan godišnji iznos? od koliko posto?

Živiš u Hrvatskoj i radiš iz Hrvatske, pa prema HR zakonima trebaš plaćati porez na sav prihod, bilo da se radilo o tuzmenom ili inozemnom prihodu. Taj zakon ne postoji samo u Hrvatskoj, već u svim koliko-toliko razvijenijim zemljama.

Imaš tri opcije, plaćati ga kao fizička osoba ili poslovanje prebaciti na obrt ili d.o.o. firmu. Koja opcija bi ti najviše odgovarala, najviše ovisi o tvojim mjesečnim prihodima.

Ne znam baš, meni to liči na državni lopovluk, ako bi morao plaćait porez od 45% to bi praktički značilo da moram raditi non stop od kad se probudim pa do ponoći.

Well… join the club… :wink:

(Dobrodošao u svijet privatnog poduzetništva)

Da, plaćaš oko 45% državi od svoje zarade. I onda još pridodaj troškove knjigovođe, članarine u nekakvim udrugama, agencijama i ko zna kome sve (nemaš izbora, moraš, ni ja nisam znao kome sam sve plaćao jer mi je knjigovođa samo dao uplatnice, ja to proslijedio ženi, ona je odrađivala plaćanja). Zatim, moraš plaćat akontacije za porez na dobit (a akontacija za porez na dobit za tekuću godinu se računa prema dobiti od prošle godine), te ako ne platiš akontaciju na nešto što još zaradio (niti ne znaš hoćeš li zaradit) onda ti to zaračunaju kao dug (iako je akontacija) pa ti legnu na račun (ovrha) dok si ne naplate taj “dug”. Za vrijeme dok ti je ovrha ne možeš platiti ništa preko računa - ni telefon, ni internet, ni struju, ništa.
E, ako ako plaćaš sve na vrijeme, onda je sve ok, ali zaboravi na 50% zarade.
Rješenje? Nek ti plaćaju paypalom ili skrillom, digni ili Payoneer ili Skrill karticu, i sa njom si diži gotovinu ili plaćaj karticom, kako god ti paše.
I nema niti teoretske šanse da ti itko ikada dokaže da si zarađivao a nisi prijavljivao porez.

Ne, kad ces imat koristi od njih onda ga placaj ako bas moras, do tada nista. Get a shotgun and be stress free :smiley:

1 Like

1.Ali ako svi plaćaju preko Paypal-a kako onda taj novac prenijeti na Skrill, budući da Paypal nema takvu karticu koja je ekvivalentna mastercardu?

2.Ako želiš većinu tog novca staviti na devizni štedni račun, onda bi prvo podigao gotovinu s npr. Skrill karticom i onda gotovinu uplatio fizički na štedni račun, ne bi bilo pitanja oko toga?

Koliko sam ja upućen ovo nije izvedivo, da bi uplatio na skrill prvo moras sa paypala povuci na devizni, pa sa njega uplatiti, ali onda sve ovo više nema smisla.

1.) Sa Paypala prebacuješ na Payoneer karticu (u bilo koje vrijeme, 0 EUR/USD troškova). Čekanje 3-4 dana dok se prebaci i bude dostupno na Payoneer kartici. Sa Payoneer kartice plaćaš uredno ili dižeš novac sa bankomata. Payoneer je ekvivalentna mastercardu. Ja je imam i tako radim, osim što ne dižem keš (u biti ne sjećam se kad sam posljednji puta imao gotovinu u ruci, jer sve plaćam karticom, od kruha i mlijeka, cigareta, do odjeće i obuće).

2.) Mislim da ne bi trebalo biti pitanja oko toga, ako su uplate u nekakvim malim iznosima. Na kraju krajeva, zato se i zove “štedni”, ono šta uštediš - stavljaš na štednju. Tim više što na taj štedni račun bi uplaćivao ti, a ne klijenti za koje vršiš nekakve usluge ili kojima si nešto prodao (uplatitelj bi vidljivo na izvodima bio ti). Nisam siguran, ali ne vjerujem da bi trebalo biti problema oko uplata za štednju i pitanja “od kuda ti”. Koliko znam (a moguće je da griješim) još ne postoji zakon ili propis o porijeklu imovine.

Aha, onda znači nema poante u Skrillu ako se s Paypal-a može direktno povući na Payoneer a ne na Skrill.
Inače već odavno imam Skrill ali nikad ga nisam koristio jer gotovo svi plaćaju preko Paypal-a.
Za Payoneer sam tek saznao prekjučer.

Hmm Payoneer mi zvuci jako zanimljivo, meni bi ovo dosto dosta korisno bilo.

Koji je postupak otvaranja računa, koliko brzo stigne kartica itd, sve informacije su dobrodosle? Kakve su naknade kad plaćaš payoneer karticom? Meni recimo kad dizem lovu na bankomatu sa skrill karticom uzme oko 2 eur, pa uglavnom gledam dizati maksimalnu svotu koja je 250eur, tako da mi sto manje uzmu na transakcije.

Ovdje se nešto govorilo o Payoneer kartici:

Sta nije da za to trebas koristiti ovo: http://community.payoneer.com/index.php?/topic/1948-what-is-the-us-payment-service-how-does-it-work/

Ako misliš na US Payment Service, to dobivaš automatski (prilikom izdavanja kartice dobivaš broj USPS-a). Uglavnom. naručiš karticu, a oni ostalo obave.
Cijena kartice je 25 dolara, a plaća se nakon što ti stigne kartica (meni je stigla za nekih desetak dana), i to tako što ti odbiju te novce od prve uplate koja ti legne. Ja sam odmah po dobitku kartice prebacio sa paypala 250 kuna da mi pokrije odmah trošak, pa da su mi sve buduće uplate “čiste”.
Skrill mi treba kako bih mogao poštelat plaćanje kreditnim karticama online (PayPal mi tu nije dobar, jer da bi platio korisnik kreditnom karticom mora se prvo registrirat na Paypal, a kod Skrilla to ne mora). Mada, možeš i Skrill account povezat sa Payoneerom (to nisam još probao, ali sam na stranicama Payoneera vidio da rade i sa Moneybookers - Skrill), međutim kako Skrill nudi svoje kartice mislim da ću od njih to uzet.
Dodatno, imaš prepaid kartice u našim bankama (Mastercard prepaid kartice) u koje porezna nema uvid i na kojima nema mogućnosti ovrhe, ukoliko se baš inzistira na domaćoj kartici, jer po zakonu to spada u elektronički novac i ne spada pod zakone o oporezivanju i terećenju. Imate domaće banke koje to nude pa možete ih nazvat na info telefone i više se raspitat o njima (i njih imam dvije :slight_smile: ). A ako imate slobodnog vremena, auto i volje, možete zapalit u Austriju i tamo si otvorit nerezidentni račun (sa internet bankarstvom, kreditnom karticom, itd…) u koje također nema porezna uvid i na koje nema mogućnost ovrhe u bilo kojem slučaju (osim ako perete lovu za nekoga ili ako ste jako, jako sumnjivi državi pa zatraži od banke podatke o prilivu novca na vaš račun, međutim ukoliko se radi o malim iznosima nitko vas ne dira). Trenutno najpovoljnije, najbrže i najsigurnije (i provjereno iz prve ruke) je Payoneer kartica u sprezi sa PayPalom.

1 Like

Vec imam Payoneer karticu duze vrijeme, nego sam htio komentirati tvoju izjavu da je withdrawal PayPal -> Payoneer besplatan, to mi je cudno jer koliko znam to moras raditi putem usluge na koju sam linkao a ona uzima 1% od transakcije.

Da, to je točno, Payoneer uzima 1% prilikom uplate na račun, htio sam reći da PayPal ne naplaćuje proviziju prilikom isplate novca u bilo kojem trenutku (primjerice naplaćuje 10USD ukoliko želiš izvuć novce sa Paypal računa prije prvoga u mjesecu, odnosno ne naplaćuje ništa ako čekaš da ti PayPal isplati novac u svom obračunskom periodu - početkom mjeseca).

1 Like

A da li netko sa sigurnošću zna koje vrste uplata i u kojem iznosu hrvatske banke automatski proslijeđuju poreznoj upravi?

Ne vjerujem da ti to može tko reći sa sigurnošću. Moje mišljenje (mišljenje!) je da porezna ima uvid u sve transakcije po ŽIRO računu, ali ne i po tekućem. Dakle, banka ne šalje podatke, nego porezna ima automatski vudi (po OIB-u) u sve račune fizičke/pravne osobe. Jedino nisam siguran da li je ima uvid i u tekuće račune, ili samo u žiro račune.
Možda ti može ovo pomoć (ako malo dublje čačaš i pretražiš relevantne podatke vezane uz članak): http://www.profitiraj.hr/novosti/kod-prijave-poreza-na-dohodak-pripazite-na-ove-stvari/