Dilema: Win 7 ili Win 8.1?

Igrom slučaja džabalesku sam dobio polovno računalo iz banke: HP-ova konfiguracija dc7900, sa Intelovim Core2 (dvojezgreni) i dva GB RAM-a. Budući da na laptopu imam Vistu, instalirao bih jedan od ovih novih OS-ova (novih u odnosu na Vistu, da me sad ne hvatate za riječ).

Koji su sve plusevi i minusi, koji je brži, što zapravo preporučate i zašto?

Preporucam svakako sedmicu, jer mi se osmica svojim izgledom nikako ne svidja. Dalje, osmica ima nekakav repozitorij programa koji su instalirani, pa sam tako na jednom laptopu koji mi je donesen na popravak a imao je win 8, instalirao skype, kojega poslije nisam nigdje mogao naci. Meni je sedmica i dalje favorit, osmica je smotana za koristenje i ima totalno neinventivno sucelje. Ne znam kako je prosjecnom korisniku, ali meni koji dnevno provodim nekoliko sati uz komp i smatram se advance userom (a da ne govorim koliko sam racunala popravio, brojka je vjerojatno blizu tisuce) osmica je bezveze. Po meni su win8 jedino dobri na windows mobitelima, a nikako nisu za racunalo.

Preporucujem 8.1 stabilniji i brzi ja od kad njega koristim ne reinstaliram sistem svakih 15 dana

Ako ti je stalo do brzine, Win 8.1 ako si jedan od onih koji se “teže” naviknu na neke nove stvari onda definitivno Win7. Instaliraj Win 8.1 i Win7 na istim računarima, i primijetit ćeš da se Win8.1 puno brže pali, tj. startuje. Jedino, ono što novi korisnici ne vole kod Windows 8.1 je to novo sučelje, koje možeš isključiti ako te nervira, i modifikovati da ti gotovo sve opet bude kao kod Win7. Tako da moja preporuka bi bila 8ica. 8ica ima puno više prednosti na odnosu Win7 ali isto kao što je bio prelaz sa XP na Win7, tako da je to ljudima čudno, ali kad tad će svi preći na 8icu, isto kao što su na 7icu sa XP, jer je nestabilna.

Svakako preporučam Windows 7, jedan od najjačih windowsa, nemam minusa.

Što se tiče osmice, ja osobno ne volim metro.

Kakav crni metro strikirate http://prntscr.com/4neq87 i zaobilazis ga ako bas koristis start instaliras neki od dodataka i zavrsis posao

Ja bih rekao potpuno obratno, ko se slabo snalazi i zna samo pokrenuti Chrome i ukucati u google www.nekastranica.com umjesto u box predviđen za to, neka koristi W7 :). Strašno je kako je W8.1 integrisan sa mnogim programima, to što se ti ne snalaziš ne znači da je zaista toliko loš.

Ako se ja kao profesionalac ne snalazim, mogu misliti kako je onda prosjecnom korisniku koji zna samo surfat, visit na fejsu i citat mail. Koristenje kompa sa win 8 za njega je nemoguca misija.
Slijedece, kakva crna nestabilnost sa windowsima 7 ? I na desktop kompu i na laptopu imam sedmicu ultimate i nema ni traga nekoj nestabilnosti, o cemu vi pricate ??
@Sceko, kog crnog vraga ti radis sa kompom da moras resinstaliravat sistem svakih 15 dana ?

E koristim ga :slight_smile: hahaha, nije stabilna sedmica imam je na 20 racunara i koriste prosecni korisnici pa brzo dodje do problema. Windows 8.1 je mnogo bezbedniji barem meni, i brzi znatno e sad mozda gresim kako kome pricam iz nekog svog iskustva. Sad opet sve zavisi i do racunara danas i za cem ce da mu sluzi.

Dovoljan pokazatelj integracije W8.1 jeste taj da na jednom prozoru (metro) čim se kompjuter upali možeš vidjeti da li imaš na svim email računima (ako i koje dodaš) nepročitanih mailova bez da klikneš igdje, facebook notifikacije, skype poruke te da budeš online i da ti bude javljeno ako primiš nešto, potom novosti sa tebi voljenih news portala. To su samo neke sitnice, potom da sve ide Sync, dakle imaš 24/7 backup svega što želiš besplatno.

Ja sam kupio licencu bez da sam je prethodno isprobao, na početku sam rekao šta je ovo ali nakon samo koji dan bio sam presretan, postoji opcija da ti ulazi na desktop (kod mene je tako) a po potrebi idem na metro da vidim jesam primio kakav mail pošto imam mnogo mail računa.

W8.1 koristim i puno je brži, ispod haube upno ispoliraniji OS, a metro se može isključiti. Licenca za 200kn već…

Da nadopunim informacije, baš čitam sa ekrana:
Intel Core2 Duo E8500 na 3,16 GHz
4 GB DDR2 RAM
HDD 160 GB
Integrirana grafika, neki džigi-bau, ne da mi se prepisivati.

Koristit će se za kućne potrebe - surfanje, obrada teksta, ništa zahtjevno. Nisam neki power-user niti imam potrebe za time.

P.S. Koliko bi takav komp (dakle samo kanta) koštao?

Gdje ima licenca za 200kn??? Svugdje je ~100$…

Ovako, ja koristim Win 8.1. Prvi sat vremena mi je bila katastrofa, a nakon toga ne odvajam se više od nje. Probao sam se vratiti na Win 7, ali nije niti do koljena, probao instalirati Ubuntu 14.04, ali kurca ne valja, probao instalirati Fedora još gori od Ubuntua, Linux MInt je bio donekle, ali nije to to. Jednom kad se čovjek navikne na ono sučelje gdje je sve skladno, sve leti i sve radi kako sam ja zamislio onda se teško toga ostaviti.

Dakle moja preporuka kao power usera sa jedno 17, 18 godina staža iza sebe u win svijetu definitivno ide win 8.1, a ovo o čemu drmrgood priča nemam pojma. Metro se isključi i peri deri.

Ja sam nekidan kupio licencu na ebay za 39 € i radi normalno. Windows je aktiviran i licenciran. Račun došao danas na kućnu adresu. Znači nisu nikakva sranja nego prava licenca.

Pozdrav.

Imam legit verziju 8.1. :smiley: Obzirom na konfiguraciju, kao i način korištenja, 64 ili 32-bitnu verziju da uzmem?

Pa vidi koji ti je procesor, obično su noviji 64bitni, ali provjeri. Možeš na 64bitnom koristiti i 32bitni ali zašto…

Evo bas danas namjeravam stavit win 8.1 pa cu javit dojmove kako i sta, al obavezno skljucujem glupavo sucelje predvidjeno za touch screen uredjaje.

Ja sam preko frenda nabavio on kupio veću količinu digitalnih kodova za firmu, a nakraju mu netreba pa prodaje za 200kn serijal i dobiješ link za downlaod od MS-a. Doduše ja sam uzeo obični 8.1 mislim da je pro verzija 250kn. Ako netko treba mogu prosljedeti email.

Dva-tri posta iznad sam naveo konfiguraciju, pa da ne duplam postove. :slight_smile:

Nema šanse da ikad pređem na win 8 jednostavno navikao na 7 i ne vidim potrebe ju mjenjati