Facebook tutorijal, kako krenuti od 0 i korištenje istog

Imam i ja par dobrih kampanja. Jedan od boljih tutorijala na forumu. Hvala @AMG na ovome sto si podijelio sa nama :blush:

2 Likeova

Ima netko informacije mozda kada su americki fanovi najvise aktivni?

Onda kad svi mi spavamo! :sunglasses:

1 Like

Kako ko :smiley: uglavnom petre nadji razliku kad je kod njih iza 18h

Ja kacim po nasem vremenu od 8 uvece do 2-4 ujutru. I dosta je jak engagment u tom periodu bar kod mene.

Ja sam uradio tek dvije “reklame” i ne ide mi baš najbolje :smile:

Da vas pitam, evo screenshoot

Current balance je koliko će mi se naplatiti 31.08?? Ili sam nešto pogrešno skužio?
Ovaj spending limit mi nije jasan, pa tako ni opcija reset… Radio sam dvije reklame , i obje mi stanu prije vremenskog isteka jer sam došao do Spending limit. Ja ga malo povećam i opet tako, a ne potrošim koliko sam bio spreman platiti tu reklamu?

Za jednu sam reklamu prvo stavio 5€ pa je stala na potrošenih 3,57€ na koje sam ja stavio još 4€ i sada imam potrošeno karikiram 6€ od 9. Šta je u ovom slučaju sa tom razlikom? Hoće li mi skinuti sa računa, ili će FB naplatiti potrošenih 6€

hvala svima

Naplatit će ti samo potrošeno…

I mislim da je moja prva kampanja neslavno prosla :smiley:
0 page likeova
10 rekacija
154 reach
1$ potroseno
USA, Canada i Australia
Slike sve govore…

Screenshot_3

!

moje skromno mišljenje je da je previše teksta i da su male ikonice na slici … plus tamnija pozadina, tamna slova gore … opet ne znam, i ja počinjem uskoro pa ne znam šta me čeka :smiley:

jesi li malo proučavao tu publiku u audience insights … tu imaš dosta stvari korisnih … koliko je vjerovatno da će lajkovati, dijeliti, komentarisati itd. itd.

Tekst ti zauzima vise od 20% slike samim tim i FB reze objavu nacisto. Ovo sve sto ti je @korisnik9758789 rekao stoji i treba da se ispravi. Generalno ne moze ta prica (srce, lajk itd) da se iskoristi za svaku nichu. Ja za ribolov to ne koristim uopste jer ne daje rezultate. Posle kad sednem za komp pokazacu vam rezultat prosle kampanje koja mi je donela 2,5k page lajkova i slika nema veze sa metodom sa pocetka teksta. Treba istrazivati i traziti sta daje rezultate a ne slepo drzati se jedne te iste stvari. Posle kad sednem za komp objasnicu i zasto.

1 Like

dakle losa slika lose targetiranje

pocetnicke greske bice bolje valjda heh

Evo kao sto sam obecao rezultati zadnje kampanje, potroseno je 6 ili 7 dolara. Lajkova stranice je bilo preko 3k.
Screenshot_3

Slika je bila u kategoriji “memes” ali dosta zanimljiva. Kad se tek krece sa stranicom malo je teze naci odgovarajucu sliku da provereno znas da ce da ode daleko, ali i za to ima resenja.

Ukoliko stranica vec ima neku publiku

U toj varijanti je vec sve dosta jednostavni, sve sto treba da se uradi je da se testiraju potencijalne slike za reklame. Popstavis na stranicu “kandidate” i ispratis kako vec ljudi reaguju (gde ces bolji uzorak od onih koji su vec lajkovali stranicu, relevantnost 8+ provereno. Uglavnom 10 ali da se ogradim uvek malo).
E sad sto se tice targetiranja u tom slucaju, krece se sa opstim stvarima. Npr ako je stranica iz fudbal/nogomet niche kreces sa opstim, tipa “football” za EU ili “Soccer” za US. Ako je vec na slici nesto sto moze da ti da vise informacija (tipa odredjeni igrac, fudbalski klub itd) onda pratis i to u targetiranju. Obavezno ukoliko je klub/igrac u pitanju, targetiras i onu drugu skupinu koja je “protiv” “glavnog lika” sa slike kako bi izazvao i negativne komentare.
E sad sto se tice godina, najaktivniji su oni od 13-17 i sigurno ce da bude najniza cena engagmenta ali to je vec malo mac sa dve ostrice. Takva publika je “jeftina” jer nije “buying” publika, ali moze da se iskoristi za pocetni zamah stranice, kasnije bih ja to izbegavao jer obaraju CPM. To bi bilo to ukratko za stranice koje vec imaju neku publiku a ne znate sta da gurate na reklamu.

Ukoliko stranica krece od nule

Sto se tice targetiranja sve je isto u principu kao i sa prvim primerom. Ovde najveci problem predstavlja to sto nemate uzorak. E u toj varijanti treba otici na konkurentsku stranicu i baciti pogled sta i kako oni rade.
Lepo se vide slike koje su najbolje prosle kod njih, kad nadjete ono sto ide odmah “desni klik itd” :smiley:
U ovoj varijanti bih krenuo sa varijantom od 13-17 godina da stranica dobije zamah, kasnije samo preko, tj ako hocete veci CPM onda se gadja skuplja publika.

Valjda napisah sve sto sam hteo… U principu, sve je ovo jako prosto, samo treba pratiti, gledati, razmisljati. Najgora je varijanta kad se mozak “uljuljka” pa prestane sam da smislja nacine vec se bavi samo plagijatom i gotovim proizvodima. Ne podcenjujte sebe vec radite na sebi i ucite, gledajte, osluskujte.

P.S. posto sam vec dobio 5-6 pitanja na pp, mrzi me da svima pisem isto. Ako sta ko ima da pita neka pita ovde. Nisam strucnjak, ali ponesto i znam, a mozda se ukljuci jos ko.

3 Likeova

eh ovako meni nešto treba :smiley: kada bih 3-4 takva posta ubo ufff :smiley:

Ja za 9e dobio 6 lajkova na page :slight_smile:

Morat ću da mijenjam taktiku

ha-ha

(isprika Komentaru) :o:

nisi trebao pustiti, cim posle prvog-drugog eura vidis da ne ide gasi i pravi druge, ja sam sinoc pustio 7 oglasa … jutros sam 4 ugasio, tri se nekako drze, u medjuvremenu sam napravio jos dva pa cu vidjet sutra kako ce proci preko noci … ako ne znas nisu moras testirati, gledati sta prolazi sta ne

daj mi reci, gdje pogledam koliko će mi se ukupno naplatiti ovaj mjesec? Ni sam ne znam koja cifra je Total… imao sam par reklama, neki limit, pa sad ne znam što ću zapravo platiti

https://www.facebook.com/ads/manager/account_settings/account_billing/

dole piše Amount Spent:

Jeste vidjeli na nekim stranicama da izbacuju Story? Znaci koliko sam skuzia sad postoji Story na Facebook Stranicama. Da li je jos to netko vidia i da li netko od vas ima/koristi tu funkciju?

Na kojoj si to stranici vidio? :open_mouth: Ja znam samo za ono da se može staviti video umjesto cover slike, za story nisam znao.