Porezna uprava počinje kontrolirati internet zaradu

Čisto kao obavijest kolegama koje se bave youtube-om (vjerojatno misle na cijelu CPC zaradu).

Btw, nisam znao u koju kategoriju ovo ubaciti :slight_smile:

Citao sam maloprije taj clanak, ti vasi uhljebi gori nego nasi u BIH, kod nas jos uvijek prolazi sve…mda nas pljačkaju na druge nacine, sto majmuni se nisu potrudili da dadnu posao omladini, nego ce im sjesti za vrat i kad se sami izbore puu…

4 Likeova

Nema veze, upotrijebio si konačno ispravnu zamjenicu. :blush:
Samo ti je nick malo feminiziran, ali dobro. :smile: :o:

Hm, hm, izgleda da se radi o nekom srednjem rodu, ili sta vec :slight_smile:

Relativno sam nova sa google adwors…

hmm, hmm.

U BiH je potpuno drugačije… Izgleda da nikoga u BiH ne zanima lol…

Ocekujem temu “1k eura do 1. zapela mi isplata vracam 1.2k eura” :smiley:

1 Like

Nije nikakav problem, neki od kolega to znaju preko PM, neki ne znaju jer za sad nije bilo prilike da kažem.

Ovaj profil koristimo ja (Stipe) i Antonia (moja draga), a bavimo se oboje istim poslom… nekad pišem ja, nekad ona.
Zašto je tako? Kad sam se prvi put priključio na forum, išao sam kao prvi post prodavati svoj portal i dobio bann od admina haha… zatim je ona napravila ovaj profil i na njemu smo ostali :slight_smile:

… da se vratimo na temu, naši uhljebi grizu ko bijesni psi…

Hahahahaha, Hrvatska je Bubble! Meni je uvijek drago kada vidim nove poreze i steta sto ovi za nekrtetnine i koji su vec sve bili pa su ih gradjani uspjeli odbiti s nekim poluprotestima, jer takvo sto samo odgadja ono stzo ce se nakraju dogoditi.
Bubble Booom, sto nas vise opterete, sto nas vise gaze, a bogami mozemo dobro podnjeti to ce prije doci do Bubble Booma-a. Nadam se za vrijeme mog zivota… Ali u sljedecih 20 godina sigurno ne, narod jos mora evoluirati…

1 Like

Samo čekam porez na zrak još i to je to :heart:

1 Like

bila je najava na mondu neđe u julu da uvode porez i u bih ili samo republiku srpsku ne mogu se sjetit, da li je bilo na skupštinama il đe već to ide da se usvoji taj zakon ne znam. lijepa vijest je da je porez samo deset posto što realno nije mnogo. po zakonu mi bi i sad valjda trebali bez izglasavanja plaćati 10% na zaradu.

Nema pouzdanih podataka o broju freelancera u BiH, no potez Poreske uprave Republike Srpske, koja je početkom ovog mjeseca upozorila sva fizička lica koja po bilo kom osnovu ostvare prihod iz inostranstva, uključujući i prihode ostvaren udaljenim radom (freelancer) da su dužna da taj prihod prijave i plate porez na dohodak, pokazuje da je i poslovično neažurna domaća birokratija otkrila da se sve više novca vrti u ovoj vrsti poslova.

nisam našao cijeli članak evo dio, znači ipak je na nivo rep. srpske ne bih. ja im još ništa ne plaćam, čekaću dok me ne zovnu sami.

evo nađoh i vijest al ne na mondu no na drugom sajtu

Znao sam ja da čim me dva puta kontaktirala bankarska agencija u cilju sprečavanja pranja para i finansiranja terorizma da im dostavim sve podatke o načinima zarade i subjektima koji mi isplaćuju pare da će uvesti porez

10 posto realno nije strašno (mada ću izbjegavat dok mogu), ali bi bilo ok ako već to zbilja počnu kontrolisat da ostave neki luft da se ne plaća porez lupam do određene cifre ako je neko nezaposlen student i sl.

ja ne znam kakav je zakon za dobijanja državljanstva dvojnog za ljude iz hrvatske ali ko zarađuje lijepe novce isplati se prebaciti primanje para ovdje u bih, ako je moguće to izvesti naravno.

Jako zajeban.

Hebem ti lopovsku državu, a baš sam prije dva tjedna imao info iz porezne kako je sve super i nema brige, i sad ovo?! :rage:

Da nadopunim info. ovo se radilo o WU isplati putem pošte.

Izgleda da vise nije tako, da ih sada zanima :slight_smile:

1 Like

Koliko sam ja informisan sve dok ti je godišnja zarada do 40-50.000 KM, odnosno 4 prosječne plate, ti si ispod radara i ne moraš platiti porez, možda čak da nisi ni obavezan. (Ispravite me ako griješim)
Znam ih dosta dosta koji ne plaćaju, ali također znam i njih par koji plaćaju 10% od godišnje zarade. Ovi koji plaćaju obično prelaze cifre iznad 60.000KM godišnje.

Nema to veze koliko zaradjujes ti si po pravilu duzan da platis porez, tacnje sam da prijavis proslu godinu do 31. marta.

Prijavi se kao placanje novca za privremene samostalne djelatnosu, obrazac AUG-1031. Imas pravo na odbitak osnovice u iznosu od 20%, i nakon toga placas 4% za zdravstveno osiguranje i nakon toga 10% porez na dohodak.

U praksi bi izgledalo ovako:

  1. Zaradio si 100 KM

  2. 20% ti priznaju kao trosak i odbijas od osnovice i ostaje ti 80 KM na koje placas porez

  3. Prvo placas porez za zdravstvo u iznosu od 4%, 80 KM * 0.04 tj. porez u ovom prvom stupnju 3.20 KM

  4. Dobijas novu osnovicu 80 KM - 3.20 KM = 76.80 KM i na nju sada placas porez da dohodak u iznosu od 10%
    Znaci, 76.80 KM * 0.10 tj. porez u ovom slucaju 7.68 KM i ostalo ti je 69.12 KM

Na tih 69.12 KM dodajes onih 20 KM koje se ne oporezuju i dobijes iznos od 89.12 KM.

  • Apsurd je sto se mora da placa porez za zdravstvo a ne mozes ga koristiti, znaci ako si bez zdravstva moras platiti taj porez a na osnovu ovog poreza ga ne mozes koristi.
6 Likeova

Ma zajebi to… Ova dva komentara opisuju našu državu :smiley:

3 Likeova

To nije tačno. Nebitno da li je u pitanju 5 ili 10 ili 50k porez se mora platiti po zakonu. To što kod nas još prolazi tako je nešto drugo.

3 Likeova

mislim da je riječ o zamjeni teza

i ja sam slično mislio dok me neko na ovom forumu nije ispravio

porez svakako platiti moraš, znam čovjeka koji drži poljoprivrednu apoteku … koliko sam ga skontao on nešto kao radnja plaća i opštini a plaća i poreskoj upravi rs … ako mu godišnja zarada pređe 50.000 KM onda mora ući u PDV sistem u plaćati još nešto upravi za indirektno oporezivanje

ako si primijetio kada uđeš u neku firmu, stoji ona potvrda je registrovano u sudu, pa druga potvrda da je registrovano kod poreske uprave fbih/rs a neke firme imaju i potvrdu da su prijavljenje kod uprave za indirektno oporezivanje … prva dva papira moraju stajati na vidljivom mjestu svakog pravnog subjekta … a firma koja ima i taj treći papir sa pečatom BiH znači da ima godišnji prihod veći od 50k km

mislim da je @TechPanda mislio na tu upravu za indirektno oporezivanje kada je spominjao

Da upravo sam na to mislio. Da dok ti je 50K godišnje, ne ulaziš u PDV