Ukradeni logo se koristi na Facebook-u

Jedna “kompanija” iz jedne europske države je preuzela, bez pitanja, logo koji sam sam osmislio i izradio i već neko vrijeme koristim kao svoj oficijelni i sada ga koristi na svojoj facebook stranici kao logo i cover, a pored toga na svaku novu akciju postavlja moj logo kao svoj zaštitni. Smiješno je vidjeti moj logo na akcijama jer nije preuzeo sa moje web stranice gdje je transparentan već sa mog fan page-a sa bijelom pozadinom i uopšte nije uklonio bijele tragove na svojim šarenim slikama.

Mene zanima da li će pomoći ako prijavim na Facebook-u (Reporting Trademark Infringements ili slične opcije) da uklone sve slike koje sadrže moj logo s obzirom da taj moj projekat još nisam zakonom zaštitio a tako niti logo? Da li je netko imao slično iskustvo?

Pošalji kompaniji cijenu za korištenje loga ako bi ga prodao, ako nebi onda im pošalji da ga maknu. Ako to ne prođe onda facebooku pošalji link na datum kada si ti logo stavio na facebook i kada su oni i napiši da je tvoj…

Hvala na brzom odgovoru. Ne želim prodati logo. Oni svoju web stranicu nemaju, javio sam se u inbox fb stranice prije 20 dana, ali mi ništa nisu odgovorili. Da li će Facebook prihvatiti takvu pritužbu bez zakonskih regulativa?

Tuži ih jadan, napuni se para. :smiley:

To spada pod autorsko pravo i internacionalni zakon. Možeš ih komotno tužiti i morao bi dobiti spor. Nisam pravnik, pa netko drugi može bolje objasniti, ali možeš ih tužiti i dobiti spor.

Opomeni ih, ponovo, ako ne budu reagovali, onda tuži (ako imaš love za sud).

Ako imaš source svog loga i možeš dokazati da je tvoj, nema druge nego da dobiješ pravo na svoju stranu.
Ako nije tajna, možel link od fb stranice?

A za prijavu na fb, siguran sam da će oni reagovati, samo je pitanje koliko ćeš morati čekati. Ali tu najviše što moeš dobiti od fb-a je da uklone stranicu.

Fejsbuk će sigurno reagovati na prijavu takvog tipa

Radim u Zavodu za int. vlasništvo pa znam o tome dosta. Možeš im se jedino zaprijetiti i to na blef, jer ti nemaš zaštićeni trademark ili logo. Logo se štiti teritorijalno - dakle vrijedi samo tamo gdje si platio zaštitu. Što ćeš kao dokaz dati Facebooku kada nemaš nikakve papire?
Eventualno ako ti je ukraden neki dizajn (npr. web stranice), e onda bi imao neka prava u EU jer i neregistrirani dizajni imaju neka prava. Kod logotipa jedino oni koji su dobili ugled ili postali poznati imaju nešto kao automatsku zaštiti i kada nisu zaštićeni.

Hvala vam svima na odgovorima. Mislim da mi je @zorantu dao najkoretniji odgovor pa ću takav i prihvatiti. Zorane, u kojoj državi radiš u zavodu za intelektualno vlasništvo (možeš poslati i u PP, ako ne želiš javno)?

Kako nema dokaz? PSD datoteka je dokaz, ako je on jedini ima. Ako ta firma nema PSD datoteku znači da nije njen logo, već njegov. A druga stvar, od dana kad je generirao datoteku postao je jedini vlasnik toga i ni pod bilo kojim uslovima niko drugi ne smije koristiti to bilo gdje u svijetu, osim ako on nije naveo negdje.

Ako si podijelio PSD datoteku odmah smatraj da rad više nije tvoj, jer si podijelio source code, što znači da možeš objesit’ mačku o rep i ubuduće paziti.

.[quote=“zorantu, post:8, topic:17878”]
logotipa jedino oni koji su dobili ugled ili postali poznati imaju nešto kao automatsku zaštiti i kada nisu zaštićeni.
[/quote]

Znači smijem po stranicama uzimati što hoću i ne mogu mi ništa, ok…

Pa zašto onda postoji sustav zaštite, ako ti datumom kreacije npr. worda ili PDF-a imaš automatsku zaštitu? Čemu onda trošiti novce?
Jedino kod autorskih djela prava vrijedi datum kreacije i nema registracije i vrije skoro u cijelom svijetu. Autorsko pravo je automatsko (čim nastane djelo ima zaštitu), ali sva druga prava int. vlasništva imaju zaštitu jedino registracijom (iznimka neregistrirani dizajn u EU ima neka manja prava od reg. - a tu recimo spada i dizajn weba - dakle ne smiješ kopirati nečiju web stranicu i logo koji je uporabom postao poznat).
E sada ako netko napravi logo koji je umjetničko djelo - onda ima autorskopravno zaštitu koja je automatska, no takvih logotima je jako malo.
Amerikanci imaju drugačija pravila i onaj copyright poteže neka prava ali za USA teritorij uglavom. Dakle ako su web stranice na USA serveru onda možda uspijete i dobiti neka micanja. Copyright je nešto kao zabrana kopiranja, u našem i EU zakonodovstvu ima veze jedino sa autorskim djelima (i dizajnom u nekoj mjeri) - u Americi je puno šire to i koliko znam doslovno se odnosi na sve. U svakom slučaju pokušajte na Facebooku prijaviti krađu loga - to vas ništa ne košta - možda uspije. Ako su USA serveri stranica mogućnost raste.

Naravno da imam .PSD koji čuvam na externom HD-u. To se moglo izvući iz konteksta kada sam rekao da logo “nije preuzeo sa moje web stranice gdje je transparentan već sa mog fan page-a sa bijelom pozadinom i uopšte nije uklonio bijele tragove na svojim šarenim slikama”.

Ja ću svakako probati to da završim na Facebook-u, ali me zanimalo da li Facebook (u ovoj opciji prijave, “Reporting Trademark Infringements”) traži neki dokument kao dokaz za autorsko pravo nad logom? @zorantu , ova 2 odgovora su ti kontradiktorna, pa ću te zamoliti da nam provjeriš svima (vjerujem da će opet nekome trebati) i da nam kažeš u kojoj državi takav zakon važi?

EDIT: .PSD nisam uploadao online.

Slažem se da sam kontradiktoran :), ali to je upravo zato što Amerikanci imaju jedna prava a mi Europljani sasvim druga (npr. u USA dobiješ patent za windowse 7, a u Europi nema šanse jer je to autorsko pravo - sasvim drugi vid zaštite). Ameri imaju običajno pravo, mi ima građansko pravo - ukratko Amerima je doslovno i nogometna utakmica autorsko djelo, što je neprihvatljivo svugdje drugdje.

Zato kažem ako su na Facebooku Ameri i ako su web stranice na USA serverima - možda i uspijete nešto, čak i sve -ako ne jako teško da ćete uspjeti išta.

Iz Hrvatske sam.

1 Like

Mislim da od ovoga nema ništa, jer sam poslao prijavu a kao odgovor sam dobio zahtjev za registracijski broj registrovanog zaštitnog znaka, dokaz vlasništva nad registrovanim zaštitnim znakom itd.

Da li netko ima iskustva sa registriranjem logo-a u bilo kojoj državi u regiji jer mislim da mogu registrirati u HR, BiH ili SRB?