Vise sajtova na jednom serveru (razlicit IP za svaki sajt)

Imam nekoliko sajtova koje bih sve postavio na jednom server (VPS ili Dedicated), jer ce mi na godisnjem nivou izaci skoro pa jeftinije ako uzmem server i sve sajtove tu postavim.
Da li je moguce podesiti tako server, da se sajtovima dodeli razlicit IP, kao da se svaki od sajtova nalazi na razlicitom hostingu, jer je valjda bolje za SEO?

Jedan server, jedna IP adresa.

Nisam preveliki strucnjak za SEO ali ovo za IP adrese prvi put cujem. Ipak je sadrzaj najbitniji. Kvalitetan sadrzaj uvijek nadje klijente.

@bobo_1 - Jedan server ima jednu glavnu IP adresu, ali može imati X dodatnih IP adresa.

@drmko - Izvodivo je to, međutim plaćati dodatnih 2€/$ po IP adresi mjesečno je žešća glupost. Ukoliko na tom serveru planiraš hostati samo čist sadržaj, bez nekih black hat metoda ili bilo čega ilegalnog, onda ti jedna ip adresa dovoljna.

Odes na soyoustart.com i tamo zakupis dedicated server i dobijes blok od 16 IP adresa i platis po IP adresi aktivaciju od 2$ i to je to.

1 Like

Uticaj na SEO (na sajtove) u tom smislu jer bi se sajtovi medjusobno linkovali, pa ne bi ti linkovi mozda imali nikakvu tezinu, dolaze sa iste IP adrese.

E hvala za ovo, dobro ce doci. Nisam imao pojma da ima tako nesto, nisam naleteo do sad.

@LXg
Sadrzaj na sajtovima je cist, nikakve black metode se ne koriste. Ali sam mislio na medjusobno linkovanje sajtova.
Ako linkovi dolaze sa iste IP adrese, nece imati tezinu, fakticki su laki linkovi (nezasluzeni)

Zakupiš SEO hosting, imaš specijalizirane firme koje nude baš takve pakete :slight_smile:

a to su ? :smile:

Prvi kojeg sam izgooglao - https://seohosting.com/