Wikipedia - unos podataka (urednici)

Kao i što sam naslov kaze, interesuje me ko zna provjerene urednike sa wikipedie hr, sr i bs za unos nekih podataka (tacnih naravno) i koja je cijena za isto ?

Hvala unaprijed

ne kužim na kakvu cijenu misliš - ja sam se registrirao i odmah unosio podatke za svoje selo, nakon nekog vremena me kontaktirao urednik u vezi nekih nepreciznosti u kodiranju i izvora podataka i to je to…

Upravo to, dakle jel moguce da se unese a da bude odobreno, zato mi treba neko ko je ranije unusio na engleskom se to zove “trust member” :slight_smile: nadam se da ti je jasnije zasto sam pitao, jer imas ljude newbie kao sto sam ti i ja, i onda imas ljude koji to unose godinama i logicno je da ce njihovi unosi da vaze.

jasno mi je što govoriš, samo ti kažem da je moj unos bio odmah vidljiv na wiki

nemam pojma kakav sam"member" - evo upravo sam dodao neke izmjene i nakon logout promjene su promptno vidljive na wiki

što te košta da se registriraš i vidiš što će de desiti

1 Like

Desit će se to da će biti označeno kao SPAM čim doda svoj link :smile:

pa upravo o tome pricam, dakle mora sigurno neko biti provjeren za unos ? :slight_smile:

Sigurno si “automatski potvrđeni suradnik”.
Dakle možeš uređivati, ali svaku tvoju izmjenu neki ophoditelj mora pregledati i odobriti.

Za one koji ne znaju kako Wikipedija funkcionira:

Najniži “rang” su Neprijavljeni suradnici. Svatko može neprijavljen uređivati sve članke koji nisu zaštićeni.
Ophoditelji moraju pregledati svaku promjenu i odobriti ju. Izmjene koje rade neprijavljeni suradnici često provjeravaju i oni koji nisu ophoditelji. Ako nije riječ o ispravljanju tipfelera ili sličnim sitnicama, velika je vjerojatnost da će izmjena biti poništena.

Zatim idu Registrirani suradnici i Automatski potvrđeni suradnici. Status Automatski potvrđenog suradnika se automatski dobije nakon 4 dana od registracije i 10 uređivanja.
Opet Ophoditelji moraju pregledati svaku promjenu i odobriti ju. Ako nije riječ o bezveznom lupetanju, izmjena će najvjerojatnije biti prihvaćena. Naravno, bilo kakvo ubacivanje linkova na vanjske stranice će gotovo sigurno biti ocijenjeno kao spam i poništeno.

Nakon toga idu relativno male skupine u koje ne možeš sam upasti nego te mora neki Administrator predložiti i potom ide glasovanje hoće li ti se predloženi status odobriti.
Prva od tih skupina je Automatski ophođeni suradnici koji imaju ista prava kao i Automatski potvrđeni, ali izmjene koje naprave se automatski označe kao provjerene i odobrene.
Ako nije riječ o nekim osjetljivim temama (pederi, partizani, ustaše…) ili o popularnim temama (npr. o Severini), velika je vjerojatnost da nitko neće pogledati kakve su izmjene napravljene.

1 Like