2020 finansijski izvjestaj i planovi za 2021

I kako ste zadovoljni 2020? Jel ispunila ocekivanja sto se tice finansija i projekata?

Meni se vratila monetizacija za YT, povecala se i zarada na Adsensu, adult sam napustio skroz, poceo sam amazon dropshiping.
Zarada je ocekivana sto se tice toga koliko se radi… bude svaki mjesec isplata sa Adsensa. Dropshiping skroz slabo jer nista ne radim ali koliko rada toliko i para.

Sto se tice planova za 2021 planiram nastaviti sa zapocetim Adsense projektima i pokrenuti jos jedan YT kanal za koji vidim veliki potencijal.

I tako ljudi… Ko slavi sutra Bozic, srećan mu Božić, sretna vam NG, a ko slavi 7-og srećan nam Božić! Da budemo živi i zdravi!

4 Likeova

ja zadovoljan, mada nikako da napravim baš onako sajt sa baš baš dobrom zaradom i posjetom, neki koji će kod prodaje donjet 50k dolara.

i ja sam stanjio sa adultom. uglavnom fokus amz aff sajtovi. imam od ovog jednog sajta baš velika očekivanja. plan mi je sa njim da do juna imam 500 članaka na njemu, a bilo bi dobro i da ranije dođem do te cifre, a šta će donjeti ta masa, nemam neku prestavu, valjda će donjeti posjetu i zaradu kojoj se nadam.

@bobo_1 kako ide yt, kolko kane para?

2 Likeova

korona je najbolje šta mi se desi u posljednjih onako 10 godina… da nebi korone i onog prvog lockdowna nikad ne bih pokrenuo čisti online posao…
za 2021 planovi su veliki, jer apetiti rastu kao i moja lijenost za fizičkim poslovima.
mislim da sam među rijetkima koji je sretan što se dogodila korona (ps. nisam je je još fasovo)
hvala na čestitkama, i tebi sve najbolje :slight_smile:

3 Likeova

Kako si to poceo, ako nije problem?

Ima tutorijal od @simeon.

@anja1, kane i koja para od YT, nista veliko, oko 25$ mjesecno :slight_smile:

2 Likeova

u 2020. nisam ništa novo radio, pokušavao nešto ali slabo motivisan … u 2021. planiram odmoriti od interneta, ali zato u 2023. i 2024. ima da oborim internet, samo Bože zdravlja i pameti :smiley:

1 Like

U 2020. me fb blagoslovio s dometom… dobar dio godine je bilo umjesto ~1m pregleda mjesecno, bilo oko 4m u prosjeku… Adnow povisio CPC… Sve u svemu, jako lijepe pare koje su investirane u druge stvari.

eBay dropshiping- obim posla opao za 80%, zarada opala za 50%… znaci satnica daleko veca nego inace hehe

Uglavnom, zaradila se dobra sredstva, od kojih je dobar dio ulozen u neke druge stvari, a ostalo je jos dosta da se pocne uvozit iz Kine i prodavat na ovom nasem trzistu, zapocet jedan veci Youtube projekat i sl

Planovi za 2021:

  • Imam kladionicarski sajt sa par nekih jako korisnih alata za mikro nichu. Treba otklonit neke probleme i onda ocekujem da bez daljih ulaganja imam oko ~1000KM mjesecno pasivno, mada se ne bih iznenadio da zarada bude izmedju 2000-3000.

  • Uvoz stvari i prodaja online- jeftine stvari sa ogromnom marzom i samo reklamiranje na fb-u… imati sajt al ne reklamirati sajt na fb nego klasinoc slika i opis i da se narucuje slanjem poruke- slika ima domet jedno 5 puta veci od linka, pa mozda i vise zavisno od sajta i onda mnogo bolje to nego promovisat linkove.

  • Nastavit radit eBay- samo povecat obim posla… kad bi se uduplalo, a marze ostale-bilo bi odlicno

  • Napravit tutorijal za eBay… Amerikanac s kojim radim radi u sales u ovoj velikoj financijskoj firmi u US, mislim da je za zadnjih par godina dobio neku nagradu za prodanih 2.5m (tj da su one njegove reklame dovele do takvih prodaja)… Ja bih uradio tutorijal, on bi prodavoa a zaradu bi dijelili 50-50… ako bude islo- eto stanau Banja Luci, ni oro ni kopo

  • Nastavit dovlacit posjetu s FB… ulozit neka sredstva u Januaru, zapoceta 15-20 stranica… platit nekome da namjesti sadrzaj za narednu godinu i vidjet dal to moze rasti… 15 stranica da pocne sa 3000-4000 lajkova… za godinu dana bi se nadao da bi sve bile na nekih 20-ak u prosjeku. AKo bi bilo tako onda bi nastavio razvijati jos godinu dana… mada morao bih uzeti u obzir da li je isplatnije ovako ili diretkno samo kupovati stranice (platiti iznad trzista ako treba)

3 Likeova

Ovo ce biti zanimljivo za citati iduće godine…

Ove godine sam prekinuo pauzu od 2014, od kada nisam radio ni jedan vlastiti projekt. Sada (oktobar) sam započeo jedan Amazon sajt i ovo je još prvi mjesec od kako je krenula zarada, trenutno 27$

U 2021 planiram pokrenuti još dva Amazon aff sajta i u decembru iduće godine imati min. 200$ mjeseco od ta tri sajta

Ove godine umalo, a iduće …

this time next year we’ll be millionaires

Sretan Božić svima. :slight_smile:

3 Likeova

Ja se ne mogu požalit. Financijski je bila najbolja godina do sad. Kako je Amazon drastično smanjio provizije, prešaltala sam se na zaradu od Mediavinea, koliko god me bolila duša na početku imat hrpu reklama na web stranici, ali čitatelji su već navikli na to. Sva sreća da sam upala u Mediavine iz drugog pokušaja taman par dana prije nego su povisili kriterije. Prestajem s objavljivanjem affiliate članaka, umjesto toga će bit samo kvalitetni informativni članci.

Za sljedeću godinu mi je plan da i drugu web stranicu koja je potpuno zapuštena probam stavit na neki dobar ad network i više joj se posvetim. I željela bih još nabildat posjetu na glavnom webu da bude svaki mjesec zarada kao u prosincu.

Ne pika se u kunama i dinarima :stuck_out_tongue:

1 Like

Ma nisam ni mislio na kune, haha.

uiiiiiiiiip. nevjerovatno mi je da jedne puzle koji nisu nešta poznate i koje imaju promociju skoro pa bukvalno samo preko jedno yt klipa mogu neku ozbiljnu paru donijeti. svaka čast. no mogo je kris obradit i nove puzle, pošalji mu pismo i reci mu da se ne zajebava, tj bolje neku možda novogodišnju čestitku na kojoj je slika ti u bemveu i đe piše fala, pored slika jahte đe piše next goal i možda jedno srce i u njem kris i ti, može možda i onaj tvoj debeli anđeo da vas gađa strijelom, a možeš dodat da bude i ona muzička čestitka sa pjesmom ti i ja ti i ja baš bi bili dobar par

1 Like

Ma bit ce i jos puzzli i jos influencera. Chris je dao predobar prvi review da bi me sad ignorirao… sve mi pari da mu nisu stigle druge puzzle.
Budu vec iz drugog pokusaja, ima vremena. Taman sam dobio priliku mozda jos koregirati neke sitnice…

Ja sam u 2020. od internet biznisa imao cca. 100.000 EUR prihoda (portali i agencijski poslovi), od toga oko 65.000 EUR rashoda (content, oglašavanje, honorari), pa kad se uracunaju porezi i sva davanja drzavi, ostat ce mi oko 5k EUR dobiti + place i dodatci koje sam si isplacivao mjesecno.

Bilo je nekih ulaganja, tako da ocekujem rast u 2021. godini.

5 Likeova

A evo ga i mog izvještaja za 2020. godinu i očekivanja:

  • Forumi, piraterija, pornjava i slično - Kao što sam i očekivao, prihodi od ovoga su bili nekih $250-300k na godišnjem nivou. Obzirom da da su izdatci prilično mali, a dosta novca uloženo u legalan biznis, profit (računam novac u “džepu”, bez ulaganja) bio je nekih $25-$30k. Na visoko zadovoljavajućem nivou obzirom da sam dosta reorganizacije uradio i očekivao pad prihoda, dobio sam neki rast od 5-10% (hvala covid). Ovdje nekog planiranog rasta nema za 2021., ali kao i uvijek, mogući padovi, tako da ako ostane ovako sledeće godine, biću prezadovoljan.
  • Enterprise software (legalan posao) - Zadnjih 6 godina bazirao sam se samo i isključivo na razvoj proizvoda koji nudimo za enterprajz biznise, bez marketinga, bez ulaganja u to. Zaposleno 3 nova softverska inženjera da bi ubrzali izlazak novog proizvoda, dosta uloženo u rebranding i redizajn sajta (koji je inače iz 2014, od samog začetka a izgleda kao iz 2005). Prihodi $160,000, rashodi su bili oko $80,000. Obzirom da radimo rebranding za “najjače” proizvode koje nudimo i planiramo da ih reklamiramo zasebno, očekujemo i povećanje prihoda i povećanje rashoda. Takođe u ovom biznisu prodajem license za softver nekim jačim malo igračima, a isti su bar 3 godine kod nas do sada, ne očekujem nikakav gubitak trenutnog prihoda.
  • DaaH (domaining as a hobby) - Domaining mi je uvijek bio kao neka razonoda, odmor, hobi, pa tako i on je doprinio mali prihod, a on je svih - $7,000 za ovu godinu. Ono što me razlikuje od istinskih domainera jeste što sam ja u micro-domainingu: ne investiram u domene nego kupujem već obrisane i često bidujem na dropcatchu (za one manje interesantne) i outbound marketing koristim za prodaju. Ovo smatram najvećim uspjehom obzirom da ROI koji ganjam je obićno x10-x20 na handreg, tako da ne da je uspjeh, nego je ekstra. Planovi za 2021? Nema ih, hobi kao hobi, ne očekujem zaradu od ovoga, tako da mi je dobro i dok sam u minusu, jer znam da će ta jedna prodaja nekada pokriti ostalo. Domaining mi možda postane i core business, ali ne u skorije vrijeme.

Eh sad, najveći plan za 2021:
Obzirom da sam izradio par gotovih servisa i proizvoda online i na kraju ih prodao, prodaja mi je tekla blago rečeno - OČAJNO. Ne da je bilo malo zainteresovanih, nego jednostavno da prodaš sajt, aplikaciju, domenu ili bilo šta, uvijek postoje neki uslovi: eksluzivni listing, success fee, brokering required i slično. Mislim da je ova niša previše zasićena “retardiranim” pokušajima da neko zgrne milione na osnovu tuđeg truda, tako da sam odlučio da svu svoju zaradu iz 2020 i prvog kvartala 2021 uložim u marketplace za sajtove, domene i aplikacije. Jednostavan listing, kao olx, ebay, njuškalo, kupujemprodajem i slično. Umjesto što se plaćaju success fee-ovi, basnoslovne cifre za svaki listing, tražiti ekskluzivnost od vlasnika, ovaj listing će biti veoma jednostavan: ili plaćaš membership subscription da bi oglasio svoje sajtove, ili plaćaš po listingu:

  • membership fee - $49 mjesečno početni paket - do 10 listinga za prodaju ili unlimited paket $99 dolara. Popusti mogući na višemjesečne i godišnje preplate
  • listing fee - $9 dolara po sajtu-aplikaciji-domeni.

Pored navedenih načina prihoda, takođe će se vremenom omogućiti promotivni listinzi (na početnoj, pinned u kategoriji i sl) tako da prihodi od toga bi trebalo da budu sasvim okej.

20% u razvoj se ulaže (+ i moje vrijeme) a 80% u marketing. Ovo je neka početna ideja kojom sam krenuo, a naravno da će ista biti razvijana i do kraja developmenta i moguće da će kompletna ponuda biti drugačija, ali jedno je sigurno: nema ekskluzivnosti, nema success fee-a. Dosta je bilo više da se neko kiti tuđim zlatom.

Srećan Božić i Nova Godina svima, nadam se da ćete svi uspjeti u svojim ciljevima!

1 Like

i meni se čini da ovdje ima mjesta + što bi dodao da ima jako velikog mjesta za adult sajtove jer praktično ne postoji neko dobro mjesto za kupiti i prodati adult sajt.

no što se ovog tiče da

ja sa ispratio kroz posljednjih oko 10ak godina dosta pokušaja bez success fee-a i uglavnom su to neki krš sajtovi, koji se vremenom pretvore u cirkus i ni na šta ne liče, niti imaju ikakve kontrole, a oni drugi koji krenu bez success fee-a i vremenom se razviju na neki nivo redovno uvode s vremenom success fee. eno kolega @andreint je prije nekih čini mi se dvije godine krenuo sa investors klub sajtom i sjećam se pisalo je tada, oglašavanje i prodaja sajta je besplatna i uvijek će biti. sada postoji success fee koji je realno nizak 5%. i po meni koji sam češće prodavac taj success fee ne predtavlja neki problem ukoliko ću dobit za to pronalaženje kupca, sigurnost dobijanja novca, podršku ako zatreba oko bilo čega. i bolje mi je na takvom mjestu izlistat sajt nego na npr ebay đe se takođe prodaju sajtovi. a sve ovo što ispisah, reklamiranje sajta, pronalaženje kupaca, ljudi za podršku ište para pa je i logično da ima success fee. sad i ja smatram da je bezobrazna cifra od 15% koju uzima empire flipers, ali sa 5% provizije se mogu pomirit ako mi daje ono što navedoh.

2 Likeova

Evo da se malo nasmijete ili sjetite svojih početaka, ja sam ove godine zaradio 50$. Naspram vaših iznosa, ovo je smiješno. Prošle godine je bilo bolje pa sam zaradio oko 160$. Nisam ništa ulagao, koristim samo besplatne servise, ali sam ove godine kupio prvu domenu pa se nadam boljoj zaradi nagodinu.
Sve najbolje za Božić i praznike.

1 Like

@simeon
Nice, s obzirom da imam neka iskustva vezano za uvoz iz Kine / prodaja putem FB, mozda moze biti korisno za obe strane…

Jesi iz BiH? …