3 meseca od pocetka rada sajta

Pozdrav svima, zovem se Dusan, a odazivam se i na prikladne nadimke tom imenu. Pa ovako… Vodim sajt jedno 3 meseca (vise manje tu je negde) i do sada se nakupilo oko 25 clanaka od 1000+ reci.

U prvom periodu vodjenja sajta nisam dobijao gotovo nikakvu posetu (prvi period = mesec dana vodjenja sajta) nekad bi se mozda nakupilo 2-4 klika i to je sve.

Primetio sam da je doslo do blagog poboljsanja pocetkom 20 septembra tj. od tada pa do danas uglavnom sam dobijao 10-13 klikova dnevno sto je za mene uspeh s obzirom da je sajt baziran na toj nekoj kao organskoj poseti, dakle bez drustvenih mreza, kupovine backlinkova itd…

Napisao sam i nekoliko clanaka koji su se rangirali u top 5 za tu kljucnu rec i noviji postovimi se dosta bolje rangiraju (Gotovo uvek prva ili druga stranica).

Cilj mi je da kroz godinu - godinu ipo dana razvijem solidnu publiku (Par hiljada mesecno) uz naravno kontinuiran rad.

Evo rezultata sa search console pa me zanima vase misljenje da li sam na dobrom putu?

2 Likeova

koja publika je u pitanju?

Domaca publika je u pitanju

po mom mišljenju, sve dok svaki mjesec raste - dobro je

sretno sa sajtom

1 Like

Po meni su to vrlo loši rezultati osim ako nisu u pitanju neki vrlo zajebani keywordi koji mogu donjet dobre pare, a vrlo vjerovatno nisu. Kakvi su to keywordi i kakav je sajt? Ne zanima me domena i kejvordi no tip tog sajta i tip keyworda. Nekako mi 25 članaka za desetak klikova baš malo i kontam da su vrlo loše odabrani i obrađeni kejvordi koji lako moguće uopšte nisu traženi. Tim tempom će ti trebat tona vremena i truda za vrlo malu posjetu i još manju zaradu. Ne želim da te obeshrabrim no da ti uštedim vrijeme i da ranije skontaš ako griješiš đe griješiš.

3 Likeova

Kod mene je sa 350 unikatnih clanaka za 5 meseci oko 200 poseta sa googla i raste lagano

1 Like

Pa prvo ti hvala na iskrenom misljenju, znaci mi. Sada sto se tice sajta, on ima tematiku zdravlja. Ovo sa keywordove sto si bio rekao, pa predpostavljam da si u pravu. Za neke trazene keywordove se poprilicno tesko rangirati posto su od mene bolje pozicionirani sajtovi tipa kurir telegraf itd… a pored njih, prvu stranicu zauzimaju strucni blogovi/sajtovi sa vecim autoritetom.

Evo dacu ti primer kako sama ja birao keyword za neki od clanaka:

Prvo ukucam neki keyword koji mi se svidja ali smatram da se ne bi previse dobro rangirao zbog konkurencije

Zatim skrolujem skroz dole do Related Search i tu dobijem nekad (nekad ne) ideju za keyword clanka.

Npr. nekada samo umesto tog zajebanog keywoarda napisem samo njegov sinonim (Dao sam primer “zivot posle smrti”, nekada samo oblikujem da izgleda drugacije)

Uglavnom meni je dosta postova lose rangirano jer kao sto rekoh ne znam puno oko seo optimizacije ali onako pomalo ucim, koristim samo seo plugine kao orijentir. Usudio bih se da kazem da mozda samo 6 clanaka i donosi neku posetu jer su dosta dobro rangirani i uvek kada proveravam posecenost uglavnom imam klikove samo na njima pa je i to mozda razlog.

Svaki novi post mi je okej rangiran (prva ili druga strana). Istina je da ne generisu neki veliki broj klikova ali sta da se radi. Mislim da bi morao bas bas jebacki clanak da napisem da bi uspeo uopste dobiti veliki broj klikova na dnevnom nivou.

Inace ovo sto sam napisao zivot posle smrti to je samo primer, nema veze sa mojom tematikom sajta.

Eto vidis. Stekao sam utisak da je mozda bolje napisati neki opsiran vodic ili tako nesto (ukoliko dozvoljava tematika sajta) nego da recimo taj jedan sveobuhvatni post rastavis na manje delove.

Primer je recimo sajt zaradanawebu.com. Mislim da on dobija dobru posetu nakon sto je objavio onaj obimni tutorijal sta li je vec…

Što se tiče SEO odnosno pozicioniranja sajta među prve stranice google voli orginalne članke i što više posetilaca na sajtu ( to ti više i bolje rangira sajt) da dodam i moraš imati tematiku sajta koju ljude interesuje

Sajt je tek počeo, po meni, bez 60-70 kvalitetnih članaka u prvih 6 mjeseci ne treba uopće očekivati nikakve veće rezultate. Pomalo, još uvijek nema nikakav autoritet, a ako ostane na 25 članaka, neće ga nikada ni dobiti. Bez uvrede, ali mislim da bi bolji savjet bio da si mu rekla da nastavi pisati članke da je to malo, umjesto što mu govoriš da su loši kejvordi (iako je i to moguće)…

Piši što više članaka možeš, ako možeš, dođi do 100, i onda se pozabavi interlinkingom i drugim glupostima, po meni je to rješenje. Nikada nećeš uspjeti svaki članak napisati da bude 10/10 što se tiče SEO-a, tako da, više članaka, više mougćnosti da stekneš nove posjetitelje.

Samo piši, ako ti je prvi sajt, sigurno ćeš napraviti puno grešaka, jednom kada se neke stranice krenu rangirati, znat ćeš što valja i kako nastaviti pisati druge članke.

moje skromno mišljenje…

p.s. tek je prošlo 3 mjeseca, do 7-8 mjeseca nemoj očekivati neki pretjerani rast…

1 Like

Hvala Petre na odgovoru. Mislim da je Anja dao/dala dobar savet, zbog takvih osoba sam i pokrenuo temu. Realista sam inace, tako da nemas potrebe da fokusiras savet na tom nekom podizanju samopouzdanja :slight_smile:. Pa slozio bih se i sa tobom, 25 clanaka, bez obzira na duzinu, je dosta malo i ne bi se trebalo cuditi maloj poseti. Takodje sam napomenuo gore da su samo noviji clanci nesto bolje rangirani u odnosu na starije. U svakom slucaju hvala ti na savetu znacimi.

Inace ovo mi nije prvi sajt, imam vec jedan koji ima oko 300 poseta dnevno i dosta vise clanaka.

eo malo na zajebanciju bacih ovo sa citiranjem, ali definitivno se ne slažem sa petrom i njegovim postom.

skoro sam ubjeđen da je najveći problem odabir keyworda jer dušan veli

dakle ili su postovi loše rangirani ili malo klikova što je definitivno problem do odabira kejvorda. kod teme zdravlje bitno je naglasit da je jak uticaj medik apdejta od prije nekih dvije godine i da su dosta ovih ličnih ne profi sajtova blogova o zdravlju stradali jer se gugl baš trudi oko zdravlja dati zvanične informacije, pa je tako čini mi se trnac stavljao prije neku godinu dana kako za upit na hrvatskom oko korone rangira australijski sajt sa hrvatskim prevodom (zvanični neki sajt). ovo je pogotovo izraženo na engleskom jer ima daleko više zvaničnih medicinskih sadržaja no na našim jezicima, ali i kod nas se vidi uticaj tog gugl apdejta. ja u tom vidim uzrok nerangiranja nekih keyworda oko zdravlja.

drugi uzrok je loša procjena konkurencije koju rade skoro svi i napredni početnici i iskusniji webmajstori, a pogotovo neiskusniji.

autoritet sajta nikako nije prvenstveno vezan za količinu članaka, ako je uopšte vezan za količinu (dalo bi se raspravljat bez zaključka)

3 Likeova

Ne slazem se sa tobom, bar ne u potpunosti. Imam sajt koji odgovara dusanovom (Broj postova i starost) i ima dosta vecu posetu. Kvantitet ne moze da zameni kvalitet.

Dusane, mislim da imas los pristup kada je rec odabir keywordova. Za pocetak smatram da te zdrava konkurencija ne bi trebala plasiti, jednostavno budi bolji od njih i videces rezultate. Google voli kvalitet i isto tako budi aktivan na sajtu (bar 2 clanka nedeljno).

Takodje, hteo sam ti reci da se ne bi bas trebao 100% oslanjati na te seo plugine jer ti oni ne garantuju bolje pozicioniranje na googlu. Predlazem ti da pises sto vise prirodno tekstove i da ispostujes neke osnovne parametre SEO-a (Da spomenes u naslovu keyword, u prvih 100 reci, alt slike itd…). Takodje izbegavaj da prisilno potenciras neku kljucnu rec unutar clanka.

Niche sajta ti je dobra, ali pomalo nezgodna, posto kao sto @anja1 google voli da u prve rezultate pretrage izbaci sluzbene informacije. Mada opet, zdravlje je sirok pojam…

Sto se tice tvojih dosadasnjih rezultata, ne bih bas rekao da su katastrofalni ali najblaze receno mislim da ukoliko planiras da ga monetizujes za neki vremenski prihvatljiv period moraces da pruzis jos veci kvalitet i da se dodatno edukujes oko seo optimizacije stranice.

Obrati paznju i na brzinu stranice jer je dosta bitno da ti se sajt ucitava brzo (Pozeljno ne duze od 3 sekunde). Predlazem ti da koristis astra ili generate press temu, mnoge teme su ti lepe na oko ali sto se tice optimizacije …

Pokusaj upotrebljavati ovaj alat: PageSpeed Insights

Organska poseta ima alternativu, a to je poseta sa drustvenih mreza. Ukoliko imas neku facebook stranicu sa respektaiblnom cifrom pratitelja mozes odatle dovlaciti traffic.

Ja licno nisam fan toga, vise preferiram ovako kada je sve prirodno ali svako bira sopstvena sredstva.

Ne padami nista vise na pamet sta bih ti mogao reci ovako ukratko. Cenim to sto si strpljiv i voljan si uciti, verujem da ces uz nesto posvecenosti i rada uspeti izgraditi dostojanstvenu web stranicu, srecno!

3 Likeova

Ma sve 5, ali dijelimo mišljenje haha. Sigurno da i odabir keywordsa/topica ima ogromnu ulogu, ali ako ne pišeš puno, manje automatski šanse imaš za rangirati se. Ja sam se npr. za jednu skroz kompetitivnu frazu rankirao na 1. stranicu, a napisao sam taj članak samo da bi mogao raditi interlinking za njega (nisam očekivao rank na google). Tako da, nekada i Google iznenadi.

Loša procjena konkrencije je sigurno jedan od glavnih razloga za ovo, tu nema govora. I zbog toga treba puno više uložiti u istraživanje riječi, naročito ako je YMYL niša.

Autoritet sajta nema veze sa brojem članak (direktno), već se postiže kroz backlinkove i rangiranje članaka, tj. dokazom Google-u da imaš prave informacije vezano za tu nišu, a to ćeš teško dobiti sa malo članaka, zato sam napisao da treba više članaka za bolji autoritet.

p.s. ono što puno ljudi zaboravlja, keyword kao keyword je sve manje bitan, važan je search intent, tj. tema cijelog članka… o čemu se govori. Ja tako radim i zadovoljan sam zasad, polako ide napredak. Uopće ne radim neke varijacije keyworda radi Google-a, možda samo radi klikova, tj. općenito boljeg i privlačnijeg naslova članka.

2 Likeova

Danas je na sajtu bilo 32 klika :slight_smile: Izgleda da se popravlja

treba mi pomoci, novi sam tu. Napravio wordpress sajta dnevno imam neki 250 300 poseta sve su to iz amerike. koliko mi posjete trebaju na danu da ubacim neke reklame?

Pre svega, prelistaj ovaj Forum 3x kao bukvar, pa onda mozes razmisljati o bilo kakvim reklamama. Ovo ti dobro-namerno kazem.

1 Like

To ti je dosta posjete da možeš zaraditi 4-5 dolara na dan ako je solidna niša, i ako je publika prava iz SAD-a.

Sta bi? Kako napreduje sajt? Raste li broj posjeta?

1 Like

Da raste. Uglavnom 30-ak i kusur dnevno imam, raste poseta ali dosta sporo.

Ovakvo mi je stanje sa člancima

image

1 Like