Adsense isplata na različite račune

Baš gledam malo po postavkama računa i vidim da ima opcija isplate na primarni bankovni račun te da se mogu postaviti i drugi računi. Znači teoretski bih mogao jedan mjesec isplatiti primjerice na račun svoje tvrtke, drugi mjesec na račun svog obrta a treći mjesec na svoj privatni žiro račun.
Ja onako radi knjigovodstvene evidencije izdajem račun na Google sa stavkom “Prodaja oglasnih prostora”. Znači nigdje ne piše da ja moram svaki mjesec dobivati uplatu od Googlea i slično.

Ovo pitam iz razloga jer ja iz tvrtke mogu sebi dati samo plaću i za sve što povećam tu plaću moram platiti dodatne troškove. Ovako bih ja tu i tamo preusmjerio zaradu od AdSense na svoj obrt i onda slobodno raspolažem ti novcem i dižem gotovinu kako god hoću. (Naravno plaćam paušalni porez, doprinose i sve što ide).

Po meni je ovo potpuno legalno i prihvatljivo sad me zanima da li imate vi iskustva sa ovakvom situacijom.

Mislim AdSense je spojen na moj Gmail i smao ja imam uvid u stanje AdSense računa. (mislim da porezna ovo ne može nadzirati).

Zamolio bih vas da podijelite vaše mišljenje.

To što porezna sada ne nadzire, ne znači da neće za koji tjedan, mjesec, ili godinu. Za sada uzmeš pare preko WU i otkud porezna zna? Pa dok ide, ide… :slight_smile: Međutim, u tvom slučaju, ja bih sve trpao na račun obrta. Ne vidim opravdani razlog da ide preko računa d.o.o. Osim ako natučeš 300K na obrtu, pa ostatak preusmjeriš na d.o.o.

1 Like

Mislim iskreno i da porezna ima uvid da s time ne bih kršimo niti jedan zakon. Onako i da jesam u sustavu PDV-a on se ne plaća jer se radi o izvozu usluge pa se radi prijenos porezne obveze što je super kod zarade od oglasa :slight_smile:
Inače primarno mi je da mi novac ide na tvrtku zbog plaća radnika i slično, pa tu i tamo da isplatim koju kunu na obrt.
Nebi Google nikad dao nekome da nadzire privatne Gmail račune i Adsense, to bi kršilo sve zakone ovog svijeta o privatnosti.

Mislim da je za državu odnosno poreznu bitno da kad strani novac uđe u državu bude opravdan, tj. plaćeni svi nameti :slight_smile:

Po meni je isto sve legalno. Nije zabranjeno primati lovu na ziro racun ako za to napravis racun. Porezna ima uvid u ziro racun i nista protuzakonito ne radis. Predpostavljam da imas obrt i doo radi pdva, onda je logicno da ti uplacuju gdje nemas pdv :slight_smile:

Edit: sad vidio da nisi u pdvu :slight_smile:

1 Like

Baš mi je drago da ste se složili sa mnom :slightly_smiling_face:. Znači jdoo mi nije u sustavu PDV-a ali će za mjesec-dva biti i u njemu su mi zaposlenici, prostor, režije pa primarno novac uplaćujem na jdoo. Što se tiče obrta, radi se o paušalnom obrtu, plaćaju se davanja na osnovu toga da je obrtnik zaposlen u drugoj tvrtci te se poreze redovno plaća paušalno. Tako da je sve po zakonu. :hugs: