Adsense od očajne zarade do "sumnjivo"

Izvinjavam se što smaram sa temama, ali nešto me veoma buni. Naime godinu dana aktivnog korištenja adsense i očajna zarada, ne znam ni kako sam zaradila 70 eura za prvu isplatu. Sad posljednjih dana ide malo ubrzano. Godinu dana klikova nije bilo skoro ništa dnevno, četri dana imam oko 20 klikova dnevno i preko 15 000 pregleda.
Dva bloga, vijesti, jedan lokalne vijesti, imam dosta unikatnih tekstova, slika sa terena, drugi blog, copy/paste doradim naslov, potpišem ispod, nemam pop up niti bih to stavila.

Postavljena tri bannera na oba bloga. Kod “oglasi u postu” iznad svakog članka, 300x250 ispod postova, 300x600 sa desne strane u box-u.

48

Posjete uglavnom preko FB-a imam svoje fan, profile i grupe, trudim se i radim, ne bih da kršim pravila niti bilo koga da ugrozim.

Samo mi nije jasno nagli skok nakon godinu dana, da li je to moguće. Posšto je lokalni jedan blog sa vijestima, imam neke i dijaspore, klika Njemačka, Austrija, SAD…ali 20 klikova dnevno nakon godinu dana, i meni je ovo sumnjivo.

Provjeri analitiku stranice, ona će ti dati odgovore.

Preko 15k pregleda i samo 20 klikova? Tvoj CTR je preocajan, sto mislim da nije istina po RPM-u, po ovome bi imala dnevnu zaradu oko 7e, a to je po cpc-u iznad 175 klikova.

Jučer je bilo preko 15 000 pregleda i 33 klika, danas preko 6000 pregleda i preko 20 klikova trenutno. meni sumnjivo đaba, neću da popijem bananu.
Svejedno meni je sumnjivo, nikad nije bilo 20 klikova dnevno zaredom, možda je to vama normalno, imate i preko 100, 500 klikova dnevno, ali meni tek tako došlo, nakon godinu dana.

A gdje ti je 15k pregleda? Na adsense ili analitici? Ovu sliku sto si postavio/la ne moze biti 15k pregleda RPM 0.56 i 33 klika, osim ako ti klik nije vrijedio preko 0.20 e, a nije pise 0.04 :joy:

Po ovome sto ti prica RPM bi bio oko 0.08…Vjerovatno pratis na analyictis pa ti je kod postavljen x5 i ne daje tacne podatke.

14

Trenutno i 1.03 eura na računu.

15 000 pojavljivanja je bilo na adsense. Ne znam koje se prati tačno, prikazi ili pojavljivanja.
ne znam koji je cpc bio jučer, nešto me bode ovaj rpm

To 15 000 je bilo jučer, rpm varira, čas skoci gore, čas dole, dnevno više puta tako.

Prikazi stranice 2,29k kakvih 15k? Statistika je ok…

Ja ti opet kazem da ne moze biti 15k i RPM 0.56 a 33 klikova, moze biti ovako kako ti sad pise…

Ja tebi kažem da je 15 000 bilo jučer a ne danas. Od jučer me kopka, 15 000 pojavljivanja i 1.89 euro na računu jučer, te slike danas su od danas.

Varira rpm, bio je jučer i 0.40 ide gore, dole po nekoliko puta dnevno.
Znaci to 15 000 pojavljivanja je bilo jučer

Evo postavit ću screen 18 000

21

Eto bio rpm 0.31, to je od jučer.

Pojavljivanje je koliko ti se puta prikazao oglas, na stranici imas 3, 6k x 3 jednako 18k.

Da, imam dva bloga sa po tri bannera. isprobala sam sve, i skontala koji mi kod najviše donosi zaradu, i postavila ga iznad svakog članka, iznad naslova da se pokazuje.

Pa dobro ali koji problem imas? Ne razumijem svrhu topica, sve ti je ok, ubaci oglase u tekst ako vec nisi jer ti je mali CTR.

Na 2k+ 26 klikova, CTR (1%+) ti je pomalo ocajan, bolje optimiziraj reklamne jedinice na page-u. Vjerujem da mozes imat duplo vise klikova na trenutnu brojku. :slight_smile: Broj prikaza stranice =/ Pojavljivanja kao sto Cupo kaze, dobro ti je da se pocnes igrat sa analitiksima i search console da shvatis bolje sto tvoji “fanovi” žele koje KW ubacit itd… to sto si pocela dobivat trafficu nakon godinu dana je super, keywordsi su dobili na rank-u, provjeri koje su to kljucne rijeci koje ti donose posjetu i zaradu i gradi “priču” oko toga.

Ne mogu da nađem dobru themu za blogger koja automatski omogućava prikazivanje oglasa u postu. Imam oglas iznad posta, ispod posta i u box-u.
Skontala sam da ovaj iznad postova što se prikazuje donosi mi tu zaradu.
Nije problem, nego naglo krenulo nakon godinu dana, pa skoro mjesec nekog problema adsense se nije normalno prikazivao, pa onda mi naglo visok rpm, znao je biti i 0.02.

To mi je samo čudno, tek tako da naglo skoci rpm.

Neka se dobra reklama vrti i to je to. Inače, na tolikoj posjeti trebaš više zaraditi. RPM se može dovesti do 1,5 što bi ti bilo odlično. Nije teško za odraditi. Jeli blogger responsive tema ili imaš posebno za desktop, posebno za mobilne prikaz?

Podijeli i sa nama? Ja bih bio zadovoljan sa konstantnim 0.7-1…kao sto je nekad bio.

Pošalji na PM link, pa dam prijedlog. Mislim na RPM sa organske posjete

Mislis na igranje sa pozicijama? To sam vec uradio, domaci traffic mi je bas nestabilan, cas je to zadovoljavajuci oko 1, sljedeci dan padne ispod 0.5…

1 Like

Upravo sam ubacila automatsko pojavljivanje oglasa u post, kod “Oglasi u postu” a imam isti iznad postova, tako da sam morala onaj 300x250 što se nalazio ispod postova ukloniti, a imala sam neku zaradu i sa njega ovih zadnjih dana, sad ću da pratim ovaj u postovima što se prikazuje.
Mjesecima se mucim da skontam kako da ubacim kod u html da se pojavljuje automatski.

Skužila sam da mi ovaj najviše donosi zarade ovih zadnjih četri dana, pa bi bilo dobro da nastavi.

Thema za mobitele je zaključana, mislim ja sam je zaključala.

Hoćeš reći da na sajtu/blogu imaš samo desktop verziju, nema responsive verzije… Ako je tako nije ni čudo što nemaš zarade ni klikova, skoro sva posjeta danas ti je preko mobitela… Fixaj to što prije, ako sam te dobro shvatio…

Pretpostavljam da koristi responsive temu, pa je zaključala standarni blogger za mobilni prikaz.