Evo danas sam malo uspoređivao podatke vezano za Adsense prvih 6 mjeseci ove godine i prošle godine.
Vidim velik nesrazmjer u odnosu na Page views i Impressions kada usporedim ta dva razdoblja.
Page view mi se povećao za nekih 30%, ali impressions je pao za 36%. Pretpostavljam da Google manje oglasa isporučuje po stranici. Ili ima neke veze s novim dizajnom koji sam postavio tamo krajem siječnja. Nisam pametan. Ali zarada mi je opala za nekih 25%.
Nešto sam ja preko GAM-a, a uključio sam i opciju Auto ads. Radilo je sve to do kraja prošle godine, a otada bilježim pad. Evo večeras sam ubacio još neke ručno pa ćemo vidjeti kako će to ići.
Verovatno ti ad manager više gura “serverske” oglase od adsense oglasa. Pa zato ti adsense (pretpostavljam) daje manje oglasa.A može biti i do rasporeda oglasa i dizajna sajta.
Auto oglase ja lično ne volim i siključio sam ih skroz sa sajta. Prosto… “razbucaju” mi sajt a i same reklame iskaču koje kuda.
Ja imam ad manager oglase na sajtu i meni na primer za (ručno pravljene i obeležene ) oglasne jedinice prikazuju manju cenu (ukupnu) cenu klikova od one stvarne koja se prikazuje u glavnom panelu adsesne naloga (računa) . Jer ad manager računa svoje klikove a adsense gde poslužuje svoje oglase računa svoje.
A raspored je manje više kao i na starom sajtu. Unutar članka imam tri slota. Dva se popunjavaju preko GAM-a, a jedan direktnim Adsense kodom. Isto kao prije.
Probat ću isključiti automatske oglase nakon nekoliko dana pa ćemo vidjeti kako će ići.