Adsense zarada i obrt

Otvorio sam obrt za svoj portal kako bi mogao naplaćivat reklame i izdravat račune. Uz obične bannere, držim još i adsense reklame. Zaradu od tog dižem još uvijek privatno preko Western Uniona na svoje ime. Ako želim to prebaciti na obrt, jel moram otvarat novi račun na googleu, jel moram u banci otvarat i devizni žiroračun, jel mogu i onda preko Western Uniona dizat il moram nazad na čekove? I jel ima potrebe da se brinem i to radim s obzirom da je iznos koji zaradim preko toga 100-tinjak eura mjesečno?

Neznam zasto bi adsense dirao, mislim da je to sasvim ok, neznam kako je u hr i koliko ti uzimaju za isplatu preko wua, ali mi u bosni imamo prave probleme sa cekovima, zaradu sekam po 3 mj. Da je isplatim, racunajuci provjeru, dolazak ceka i incaso isplatu.
Zato ti savjetujem da nediras adsense dok ti isplate idu ok.

Preko western uniona cekas 10 minuta, i dobijes puni iznos zarade.

Kolika je provizija ako se ide preko WU

Rado bih prešao na WU ali nažalost u BiH još uvjek nema nikakva druga mogućnost osim “isplata čekom”

Nema provizije, jel citas sta pisem ?

Jesi li razgovarao s knjigovođom o ovome? Portal mora biti u nečijem vlasništvu. Ako je u vlasništvu obrta, a reklame naplaćuješ ti kao privatna osoba, onda zapravo tvoj obrt nešto poklanja tebi i obrti bi trebao plaćati PDV na to. :smile: Ok, obrt i trgovačko društvo nisu posve ista stvar, ali to je definitivno pitanje za knjigovođu. Što se obrta tiče, ti i sada moraš imati žiro-račun, a od kada smo u EU, na taj račun mogu sjedati sve valute. Pretpostavljam da bi nakon što primiš novac, ako nije direktno sjeo na žirac, taj novac trebao uplatiti na žiro i potom rješavati nastale porezne obveze i kako to već ide s obrtom. Opet, najbolje je konzultirati se s knjigovođom.

zapravo portal niej u vlasništvu obrta, prkeo obra se samo reklame naplaćuju.

ovo nisam znao, znači od ulaska u EU meni na kunski žiro račun mogu sjedat euri?

Pa onda ti je s Adsensom posve isto. Tako i tako ćeš uplate dobivati iz Irske, koliko sam razumio, što je unutar EU. Morat ćeš provjeriti da je uplatioc u VIES sustavu (imati dokaz da si to učinio, npr. na web-stranici dobiješ onaj kod, pa onda to isprintaš i pohraniš u dokumentaciju), nakon čega ti lova dođe, knjigovđa obračuna kunsku protuvrijednost i dalje znaš ti bolje…

da malo ozivim temu, jel tko uspio na obrt prijaviti adsense i kako je to rijesio s knjigovodstvom, ja imam paušalni obrt.

ako si u sustavu pdva onda ti je svejedno je i tak je oib isti… svejedno je mislim i gdje ti sjeda lova sad i tak porezna gleda sve ukljucujuci i western…sam se prijavis za taj broj u viesu ko izvoznik…za knjigovostvo napises sam neki racun i kolko si love dobio… dosad se to moglo gledat ko drugi dohodak al sad vise ne…

Uplate iz EU ne podljezu PDV-u…

da imas prav… onda sam treba napisat na racun po kojem clanku
http://www.kazz.hr/novosti/napomene-na-racunu-u-skladu-sa-zakonom-o-pdv-u

Da. Za adsense je clanak 17. zakona o PDV-u

nisam u sustavu pdv-a s obrtom