AI - hintovi za bolji prompt

Pošto je chatGPT tema poprilično generalna, otvorih ovu temu za tips i tricks kako bolje promptati i time bolje iskoristiti potencijal pomoći AI-a.

Trik 1. Solucija za prekid uslijed dužeg odgoovra.
Ako je odgovor AI-a duži od xy znakova, on će stati u odgovaranju, jer tako su limiti postavljeni. Dovoljno je napisati: “Stao si, molim te nastavi dalje…” …i AI će nastaviti točno od tamo gdje je stao.

Trik2. Solucija za problem dugačkog unosa.
Ako imate dugački tekst koji želite na neki način obraditi od AI, stvar će se srušiti ako pokušate sve od jednom unesti. Znači moguće ga je promptati na sljedeći način:

Prompt 1: Mogu li ti poslati tekst dokumenta u više različitih poruka?

AI: naravno

Prompt 2: Ok, molim te onda nakon svake poruke samo potvrdi da si primila tekst, a tek kada ja kažem da sam poslao sve poruke …onda kreni sa zadatkom.Može?

AI: može

I samo nastavimo lijepiti dio po dio dokumenta i AI će samo potvrđivati da je primio. Nakon što unesemo sve što smo htjeli, zadajemo zadatak. Kao i cijeli kasniji razgovor koji vodimo, AI će cijelo vrijeme znati kontekst o kojem pričamo. Kod ljepljenja sekcija dokumenta jedino treba paziti da ne započinje neka prva rečenica upitnikom, to bi ga moglo zbuniti da je stiglo pitanje. Najbolje je da svaka sekcija započinje uniformno na način:
Prvi dio dokumenta: tekst…
Drugi dio dokumenta: tekst…
… i onda će biti sigurno da je shvatio sve što je trebao primiti kao kontekst, tj. kao dokument.

Trik 3. Dobro strukturiranje dokumenta

Da bi dokument bio dobro strukturiran, treba prvo sa AI-em razgovarati o strukturi dokumenta. Tek kad AI oblikuje strukturu dokumenta (sekcije i podsekcije), i mi se složimo sa istom, tek onda mu treba reći da krene ispunjavati sekcije. Tada će AI imati referentnu točku koju želi postići i neće se pogubiti ako se usred kreiranja dokumenta bude raspravljalo o koje čemu.
Jer ako se odmah krene sa cijelim dokumentom, bit će jako nezgrapno modulirati ga i tražiti preinake… jer će se brzo izgubiti nit što je glava, a što rep.

Trik 4. Pomoć u definiranju kontenta dokumenta

Ovo je možda naslađi trik. Recimo idemo praviti dokument “Term of use” naše web stranice. I sada tražimo AI za pomoć, ali što mu zadati kao input? Pa može ovako:

Prompt: Hej, trebao bi te da mi napraviš dokument “Term of use” za moju web stranicu koja se bavi …{ukratko opišete o čemu}. Molim te postavi mi 10 pitanja o mom poslovanju koja su ti bitna za kreiranje tog dokumenta. Nakon što odgovorim na pitanja, molim te kreiraj mi dokument.

AI … napada sa pitanjima i stvar radi odlično. :slight_smile:

2 Likeova

Hvala na savjetima :slight_smile:

Imaš neki tips & tricks za kreiranje članaka, ali da ih AI strukturira kao novinarski članak; znači sa uvodom, podnaslovima, listama po potrebi i slično?

Nema na čemu.

Pa uvijek možeš ići prvo sa “trik 3” … tu ga dovedeš prvo do strukture, kad ju shvati, onda prelaziš na popunjavanje kontenta.

Isto tako jedan od trikova je da uzmeš neki članak koji je strukturiran kako želiš i kaže mu da želiš da tvoj članak bude strukturiran kao i ovaj: zalijepiš_članak.

Ubrat će poantu i tvoj kontent će strukturirati po datom prijedlogu.

Problem sa nastavi pisanje je što se zna pogubit pogotovo na našem jeziku

Npr ja mu nisam mogao izvući da složi 500 poznatih rođenih u znaku raka sa datumima rođenja i rečenicu dvije o njima. Nije bilo teoretske šanse da se ne ponovi neko ime.

I često se pogubi, češće na našem no na engleskom. Čak i kad ima zadatu strukturu. Inerijetko se dešava da totalno ode na neku svoju stranu i da sve ranije napisano zaboravlja. Mislim da je sve to do štednje resursa jer u prvim danima korištenja je bio masu bolji i pamćenju ranije napisanog.

Za sve što ga koristim, najprije mu objasnim šta želim i kažem mu da mi na osnovu mojih želja, postavi pitanja koja su mu potrebna da moje želje ispuni u potpunosti.

Rijetko kad promaši.

Dovoljno je samo tri tacke da nastavi dalje… ali ovo oko fidovanja velikih tekstova- ne radi to najbolje s obzirom da je ogranicen tokenima… 4000 (iliti oko 3000 rijeci na engleskom), tako da ce brzo poceti zaboravljati i mjesati stvari.

Preporuka za neki WP plugin koji radi zajedno sa ChatGPT-om, da sam generira članke prema unesenim vrijednostima?