Akvizicija web hosting korisnika

Pozdrav svima,

zanima me da li netko ima iskustva s kupnjom većeg broja hosting korisnika od strane druge hosting tvrtke. U pregovorima sam s par manjih firmi, cca 40-50 hosting korisnika po tvrtki, koje želim kupiti i dovesti na svoje servere.

Koja je nekakva okvirna cijena navedenog, za koji period se računa? Uplata bi bila jednokratna, nikakve provizije i sl.

Ja računam da je realno platiti prihod od hosting korisnika za naredni period od 2-2.5 godine. Dakle ako firma ima prihod od hostinga 30.000 kn, realna cijena bi bila cca 60-75.000 kn.

Molio bih da se jave samo oni koji imaju iskustva s navedenim, odnosno akvizicijama.

Mozda @serverlab @ControlEng ?

Hvala

Zavisno od broja korisnika i perioda njihovog plaćanja. Znači ukoliko postoji veliki broj korisnika koji plaćaju na mjesečnom nivou, a koji su tu primera radi 6 mjeseci, naravno da nećeš platiti korisnika u vrednosti 24 mjeseca, ali ćeš u tom slučaju platiti duplo (sem ako korisnik nije konstantan u plaćanju usluga). Obično nudiš x1.5 do x3 od utvrđene sume na prosječnom periodu.

Primjer:

3 korisnika - 1 plaća $5 na mjesečnom periodu, drugi $30 na 6tomjesečnom, treći na godišnjem $60

prosječan period plaćanja * broj korisnika * 1.5 do 3 (to utvrđuješ o kvalitetu korisnika, istorijatom pružanja usluga itd. Nekad možeš i dati samo *1), što je u slučaju primera $30 * 3 = 90 * 2 (uzimam za primer) = $180

Svi korisnici su dugogodišnji korisnici i placaju na godisnjoj bazi. Sansa za odustajanje ili prijelaz na drugi hoster je jako mala, buduci da su to sve ozbiljni biznisi, odnosno poslovne web stranice.

Hvala na potvrdi … tako sam i ja mislio … od 2-3x.

Prije koju godinu slučajno sam nabasao gdje jedna firma preuzima korisnike druge.
Bazna računica je bila za period od 5 godina.

@in4hr
Sve ovisi kakav je tip korisnika.
S obzirom da si naveo da su to poslovni korisnici i ozbiljne web stranice 2 godine je max. što bi se moglo ponuditi.
Mi smo skoro preuzeli jednu manju hosting tvrtku (tj. njihove klijente) iz Portugala. S obzirom na određene jezične barijere bio sam svjestan rizika odustajanja, te sam ponudio iznos u periodu 1 godine, što je prihvaćeno. Za sad nemamo odustajanja, što ne znači da ih neće biti.

U svakom slučaju, generalni savjet je zadržati branding (logo) bivše hosting tvrtke da je nekako vidljiv klijentima. To ima veze s navikama klijenata.

Pogledaj VIPnet - preuzeo je B.net i Amis, na njihovim računima su još uvijek vidljivi logotipi od obje tvrtke koje su preuzete, a aktivne su i stare web stranice i to za tvrtke koje službeno ne postoje već godinama… To valjda nešto govori.

Nadam se da sam pomogao.

@ControlEng jesi :slight_smile: Donekle se slazem … samo je razlika sto je VIP kupio cijele firme bnet i amis, a ne samo dio poslovanja pa si moze dopustit da ostane branding :slight_smile:

@dado023 mozda zanas o kojoj se firmi radi?
Pa gle … ja gledam da nema smisla onoj firmi koja se prodaje ili dio poslovanja (korisnike) … nema im smisla prodavati za period ispod 2.5 - 3 godine. Korisnici su mukotrpan posao za ih steci i da ti vjeruju … nema meni barem osobno racunice ispod 2.5 - 3 godine.


Copyright © 2022 WM Forum - AboutContact