Alexa.com sta vi mislite? (all about)

Pozdrav,

Vec izvjestan period koristim i “gledam” kako alexa.com daje informacije o website’s tacnije o nekom mom web site-u i drugim naravno, interesuje me da li je to “vjerodostojno” ogledalo neke web stranice na internetu, cesto ima mnogih konfuzija npr desavalo mi kad mi se posjeta povecavala a da sam padao na alexa.com i obrnuto, pogledao sam dio su “amazon.com” (kompanije) odnosno jedna od njihovih kompanija, tako da ne mislim da oni tamo “Lupaju” gluposti, cisto me interesuje neko vase misljenje o alexa.com jeste li imali neka ranija saznjanja i slicno. Koliko je meni poznato da slabo ko gleda alexu pri kupovini web stranice.

Jednostavno da li je to vjerodostojno rezultata onih sto prikazuje jer to je ipak jedan od “web informatora”.

Takodjer prije godinu dana sa jednim drugarom sam otkrio “rupU” u tada alexinom sistemu a to je ako instaliras toolbar njihov i kazes osobama koje znas da posjecuju tvoj web (najcesce prijateljima) vrtoglavo rastes na listi tako da sam jedno vrijeme bio 37 web site u BiH. Mada cini mi se da ta “fora” ne vazi vise.

Jednostavno provjerite i vi svoj web site na istom web informatoru pa uporedite sa svojim analizama. Volio bi kad bi iznijeli svoje misljenje i analize.

http://www.alexa.com/siteinfo

Ne vrijedi truda.
Vrijeme koje bi se utrošilo u “gledanje” alexe je korisnije provesti buljeći u zid.
Eto, to je analiza mojeg >10 godišnjeg iskustva s alexom.

Što je tako? Ja ovako počesto gledam alexu kad me intersuje traffic na nekom sajtu. Ima li neka alternativa. :slight_smile:

@damien

I ja se pitam zasto kad u svim segmentima lice na ozbiljnog web informatora, cak sta vise kao sto sam naveo gore clanica je Amazon.com

Bas me interesovalo oduvjek kako i zasto, nekako se slabo prica o tome…a eto sigurno 80 % nas webmaster’a koristimo ga ako nista za “gledanje” ,). Volio bih cuti jos koje misljenje.

Amazon je kupio Alexa Web Search

To što je Amazon želio imati svoju tražilicu koja bi bila popularnija od Yahooa i Googlea, nije nikakav pokazatelj kvalitete Alexa toolbara.

To što je Amazon vlasnik, ne znači ništa.

Alexin “algoritam” je zdrekan. Vidio sam analitike webova koji imaju 80 posjeta dnevno, a alexa ih rangira ispod milion. U svakom slucaju, lijepo je imati “dobar” alexa rank.

Alexa je vrlo neprecizna ali moze posluziti za okvirne kalkulacije. Npr. sajt s alexa rankom 15 miljona sigurno nema vise od tisucu posjeta dok sajt s alexa rankom od 30 tisuca kao npr. webmajstori.net sigurno imaju preko tisucu posjeta.

Uz rijetke iznimke posto je alexa ranking moguce i izmanipulirati.

Sve je to dosta nejasno, neki tvrde da alexa računa samo posjetioce koji imaju instaliran alexa toolbar, neki ovo neki ono. I meni je znao padati rank kad se povećavala posjeta, nekad je znao pasti po par miliona u danu pa se vratiti nazad sutra. U prva 3 mjeseca su razlike znale biti drastične s manje više isto posjeta.
Meni se čini da je to sve dosta nepouzdano kao i backlink statistike ali je lijepo vidjeti da si rangiran dobro ili bar solidno.

Alexa je preciznija kad se radi o više rangiranim siteovima npr google je broj 1, facebook 2 i td… kad se pređe pola milijona ili milijon puno manje ima veze sa stvarnom posjećenosti sitea. Siteovi preko 25 miljona su sigurno prilično loše posjećeni svega nekoliko posjeta na dan. Računanje ratinga nije potpuno jasno, al sigurno je vezano za instalirane alexa toolbare. Po netu se mogu pronaći razni podaci o tome i često se piše da posjeti iz Azije nose veći rating (navodno se alexa toolbar i češće koristi). Ono što mi se čini na osnovi nekih svojih stranica da se rating kretao prema gore (bez obzira na ukupan broj posjeta) kad je bilo više posjeta iz Malezije, Indonezije i Vijetnama. Kod posjeta iz Indije i Kine nisam primijetio nikakve bitne promjene, a iz ostalih azijskih zemalja nikad nisam imao neki značajniji broj dolazaka. Posjeti iz Hrvatske, po mom iskustvu, prosječno ne utječu previše na rating.

Pa koja je alternativa?

woorank.com ?
urlspy.co.uk ?

Ma kakva alternativa, malo istrazi vezu izmedju pozicije na Alexi i broju posete, i nece ti biti potrebna alternativa.

[quote=“SteelMaiden”]Alexa je vrlo neprecizna ali moze posluziti za okvirne kalkulacije. Npr. sajt s alexa rankom 15 miljona sigurno nema vise od tisucu posjeta dok sajt s alexa rankom od 30 tisuca kao npr. webmajstori.net sigurno imaju preko tisucu posjeta.

Uz rijetke iznimke posto je alexa ranking moguce i izmanipulirati.[/quote]

Da webmajstori je dobar primjer, 3 000 posjeta alexa 30k, igre.hr 150 000 posjeta alexa 118k. Dovoljno o alexi :slight_smile:

[quote=“Daemien”]Pa koja je alternativa?

woorank.com ?
urlspy.co.uk ?[/quote]

Možda onaj servis od googla jer se vjerojatno temelji na analytisu druge nema sigurno. Jedini pravi pokazatelj je analytics, sve ostalo su loše procjene.

Google daje ovakve podatke o mjesečnoj posjećenosti:

igre.hr
Unique visitors (cookies) 730K
Unique visitors (users) 300K

webmajstori.net
Unique visitors (estimated cookies) 48K
Unique visitors (users) 27K

(za igre.hr su podaci iz Analyticsa, za webmajstore je procjena)

A Alexa daje ovakav Traffic Rank:

igre.hr
Global Rank 118,875
Rank in HR 223

webmajstori.net
Global Rank 31,324
Rank in HR 43

Ja više vjerujem Googleu nego Alexi, da ima više igrača nego webmajstora.

Istina je da alexa neke nište više cijeni, daje im više bodova ali svejedno alexa nikad ni blizu ne može služiti za procjenu posjeta. Wm su još ok, ima sajtova koji sa 200 posjeta dnevno imaju 50k alexu.

zasto mi pokazuje ovo za moj sajt

No data available for ultrastipovi.com

Sorry! There is not enough data available to display for this site.

Site Information for ultrastipovi.com
Alexa Traffic Rank: 1,442,904 Traffic Rank in RS: 12,180
Sites Linking In: 27

[quote=“milos”]zasto mi pokazuje ovo za moj sajt

No data available for ultrastipovi.com

Sorry! There is not enough data available to display for this site.

[/quote]

Po meni normalno je da ovaj forum ima bolji rank na alexi od igra.hr jer alexa prati posjete samo od onih koji imaju njihov toolbar instaliran. Ovo je opet specijalizirani forum sigurno dosta nas koristi toolbar alexin.
Alexa je precizna za stranice ispod 100 000, za ostale slabije.
Zadnje vrime su malo azurniji otkako nema site explorera od yahooa sa linkovima.

Alexa, bar kod mene uglavnom promašuje tako da ga, što je neko već naveo, možeš uzeti za ozbiljno jedino kod dobroposjećenih sajtova.
Naprimjer imam porast posjeta zadnjih par mjeseci za četvrtinu a Alexa me srozava i prikazje da sam u padu.

Sigurno mnogi od vas cesto koriste alexa.com da provjere status svoj web sajta, naravno alexa.com je web informativni sajt na kojem se mogu provjeriti backlinovi, pozicije u razlicitim zemljama, rast posjete domenu(sajtu) i neke druge stvari. E sad me interesuje da li je alexa.com vijerodostojan prikaznim podacima. Meni lično se dešavalo kad su mi web stranice rasle po posjeti po GA-u (Google Analytics), na alexa.com sam padao, i naravno bivao losije rangiran. Jedne prilike sam vodio neku diskusiju isto tako sa webmasterima pa sam dobio infromaciju da je amazon.com prestao ulagat u alexa.com, i da jednostavno postoji pro forme i da nikako nisu objektivni podaci koje izbaci alexa.com. Sad me interesuje vase misljenje i vasa iskustva po pitanju alexa.com da li vi koristite i vodite li se njihovim infromacijama koje izbaci za određenu web stranicu, ili pak’ koristite neki drugi web informator ?