Amazon AWS server

Kako to znati koliko ce da kosta, trazio sam po netu ali nista mi nije jasno.

Ako uzmem 8 cpu, 16 gb ram, 500 gb ssd i da je net 1000/s koliko bi to bilo mesecno?

Hetzner to daje za 30€

Jeli Amazon server “gotov” za upotrebu ili i to treba podesavati kao i svaki drugi server?

Izračunaj na https://calculator.s3.amazonaws.com/index.html

Cijena > $200

Ti vjerovatno kao osnovu trebas AWS Lambda servis https://aws.amazon.com/lambda/

Placas onoliko koliko potrosis, ako se tvoj kod ne izvrsava na serveru, nista nece biti ni naplaceno.Nemas se sta zamarati sa managingom servera, to sve dodje podeseno.

Ovo sve, za Lambdu, pisem s pretpostavkom da planiras hostati neki app/site.Ukoliko ne, onda ce vjerovatno neki drugi servis biti od pomoci.

@belmin meni treba za 2 sajta wordpress i za jos jedan koji je htm site

Pa onda ipak idi sa AWS EC2 https://aws.amazon.com/ec2/

Imas cak i official tutorial, kako dignuti WP na AWS https://aws.amazon.com/getting-started/tutorials/launch-a-wordpress-website/

To znaci da ipak ne moze biti jeftiniji od Hetzner da sve to dobijem za 30€?

Ja sam isto racunao pa sam dolazio do nenormalnih rezultata, zato sam mislio da ne znam da izracunam.

Zbog velike posete mi treba takav vps dosta jaci, 8 cpu, 16 gb ram, 500 gb ssd

Kolika je posjeta? Možda alternativno nešto poput https://dihost.ba/hosting/web-hosting ? Imam jedan takav paket - samostalan je vps.

Šta podrazumijevaš pod velikom posjetom?

Ja imam VPS kod https://www.knownhost.com/ sa instaliranim Litespeed-om, dnevno je imao do 300k pregleda bez problema. Plaćam ~55 EUR mjesečno sa Litespeed licencom. Podrška im odgovara na tiket nakon 2-3 minuta i oni su sve podesili, tako da nisam morao da se cimam oko toga.

S obzirom da se radi o Wordpressu mislim da ne postoji bolja opcija od Litespeed-a, barem iz mog iskustva jer sam probao gomilu dodataka za keširanje i ni sa jednim nisam imao brže učitavanje sajta sa tako malom iskorišenosti procesora i RAM-a. Ovo je bilo na tom VPS-u

s tim da je možda u nekom trenutku bilo i više posjetioca online.

@flex vrhunski podesen vps, koji koristis vps?
Postavi link do njega, mozda i za mene valja

Hmm, ovaj je kod mene: 24 CPU Cores Equal Share, 3 GB RAM, 55 GB RAID-10 SSD, 6000 GB Bandwidth
cPanel/WHM, Litespeed Ultra VPS + LSCache sad vidim na sajtu da su mjenjali pakete jer više ne vidim ovu ponudu. Al recimo nešto slično: https://prnt.sc/imosky

Na dihost-u plaćam 50KM (oko 25€) - imao 260k dnevno bez problema. Mislim da je nginx server u pitanju.

Također oni sve podese, a podrška ekstra. Noćnim satima se čeka nekoliko minuta na odgoovr, ali sasvim prihvatljivo - pogotovo jer je na našem jeziku.

nginx je majka + mariadb 10

Mislim da je najbolje uzeti cloud vps kod Hetzner za 30€ (stavis da si iz BiH i nema eu vat) i onda uzmete indijce (najbolji koji danas postoje) https://syslint.com/ pretplatite se mesecno 50$ i taj mesec oni sve podese i srede, pri kraju meseca otkazete pretplatu i imate najbolje optimizirani vps za jeftine pare. Znaci 30€ server i 10€ cpanel za vps

Sto se tice odrzavanja servera cpanel 99% sve automatski radi, imao sam pre kod Hetzner dedi server i 9 meseci niko nista na njega nije radi, sve se samo nadogradi, update itd. Vazno je prvo podesavanje.
Nemojte da placate “strucnjake” koji ce vam “odrzavat” server a istina je da tu nema sta da se radi, mozda jednom godisnje porcesljat server i to je to. Oni kazu a sta ako nesto krene po zlu, a sta ako bude smak sveta he he. Nista ne moze krenuti po zlu jer moji sajtovi nisu index.hr ili kurir.rs pa da dnevno po 100 puta neko pokusa da ih hakuje.

Moje misljenje da kad sam pre imao dedi sa 8 cpu da je bio bolji i jaci nego sad ovaj cloud sa 8 cpu.

Ne bih se oslonio na cpanel da preuzme posao pravog administratora - pogotovo na dedicated serveru. Niko ne može reći šta će se dogoditi - i u trenutku kvara gledaj traži ko ili kako će se riješiti.

To je moje iskustvo, ja sam jednom placao nekoliko meseci “domaceg” “genija” i nije nista radio na serveru jer i nije bilo potrebe. Sta se moze desiti? Sam od sebe da se srusi server? Ako je sve podeseno prvi put onda nema sanse da se nesto desi, meni nije nikad, imam dedi ili vps preko 6-7 godina i sajtove sa preko 300k poseta dnevno i sve radi normalno.

Da aktivirate firmu syslint.com treba nekoliko minuta jer tako brzo odgovore na ticket. To nisu “obicni” indijci jer kod nas su oni kao losi to je velika firma a i njihov je cpnginx.com

Moje iskustvo sa amazon ec2.

Prvo, da se registrujes treba ti kartica kojom se moze placati preko interneta.

Drugo, ima “free” varijanta koja je free ako si veoma oprezan.

Imas pravo na besplatno koristenje masine koje podignes kod njih ukoliko ona radi manje od 720 sati mjesecno, tj. 30 dana, ili mozes imati vise masina ciji ce ukupni zbir radnih sati biti manji od 720 sati ili ukoliko zbir tih pokrenutih masina ne premasuje CPU, RAM ili IO limit. Prilicno tesko za ostati u free zoni.

Iskreno, ovaj nacin je odlican za neko testiranje ili za pokazati nekome sta si radio.

Imao sam iskustva samo sa ovom “free” varijantom.

Moja preporuka i dalje ide za hawkhost. 52$ za dvije godine, znaci 26$ godisnje ili za vrijeme crnog petka 32$ za dvije godine, znaci 16$ godisnje.

1 Like

Navijam za Hetzner Cloud