Anketa: Koji JS framework koristite

Nove stranice kod nas uglavnom koriste JQuery.
Kod poslova vezanih za izradu web stranica ako se spominje neki JS framework, u pravilu se spominje JQuery uz ostale.
Također na forumu često se priča o JQuery, pa sam nekako pod dojmom da je JQuery kod nas broj 1.

Pa evo anketa da probam potvrditi sumnje, izvide i zapažanja:)

Pošto sam koristio četri JS frameworka onda da malo postrožimo pravila:

Glas bi trebao značiti da na tom frameworku temeljite izradu (vlastiti razvoj, ne samo korištenje gotovih widgeta) klijent dijela stranice.
Ako JS za cijelu stranicu radite van frameworka a frameworke koristite samo za widget ili manje gotove skripte onda odaberite opciju pod “Ne koristim Javascript framework pri izradi web stranica.”

Možda se time neće dobiti prava slika korištenja određenog frameworka no mislim da će rezultati biti kvalitetniji.
Danas je stvarno teško izraditi webstranice a ne ubaciti neki JQuery widget i vjerujem da većina se s njim susretala ali to i ne znaći da ta većina aktivno u njemu nešto radi.

Recimo ja sam u PRADO koristio prototype a sav kod mi je u 99% slučajeva generirao sam PHP framework. Reći da sam koristio taj framework je OK, ali u njemu nisam ništa radio i ne koristim ga za razvoj, pa nisam ni za njega glasao.

jQuery, puno mu pomaže i to što ga je MS uvrstio u Visual studio :slight_smile:

jQuery kad moram nešto na brzaka uraditi za klijente. Trenutno radim na dokumentacijij za web aplikaicju koji je moj osobni projekt i tu ću upogonit ExtJS, a na drugom ću se pokušati uhvatiti u koštac sa Spry frameworkom. Osobno smatram da je od svih najmočniji ExtJS.

nekako očekivano JQuery daleko iznad svih. Radio sam u njemu ali samo postavljenje widgeta, za što složenije od toga ne paše mi najbolje.

Pa to i nije iznenađujuće kad vidiš koliko je u biti jednostavan za implementaciju. Uzmi npr. ExtJS ili Spry koji su skoro pa jezici sami za sebe i nemaju baš laganu krivulju učenja. A kad uzmeš u obzir da se danas svi primaju “izrade web stranica” i “programiranjem web aplikacija” moja prva rečenica je sasvim logična.


Copyright © 2020 WM Forum - AboutContact - Sponsored by: Mydataknox & Webmaster.Ninja