Array u array-u

Pozdrav,

Evo mene opet, mislim da se previse zanosim, ali mi se svidja. Ovo je najvjerojatnije moguce I vrlo jednostavno ali ipak moram pitati.

Imam query, recimo da mi izbacuje listu imena.

while($rows=mysql_fetch_array($result)){

Ime: <? echo $rows['ime']); ?>

<?php } ?>

Da li je moguce recimo u istom arrayu ispod ovog imena dobiti jednu listu iz iste baze ljudi koji su isto godiste.

Npr:

while($rows=mysql_fetch_array($result)){

Ime: <? echo $rows['ime']); ?>

////////////////// Ovdje ubaciti nekakav kod koji ce mi dati listu imena koja se podudaraju sa godinama gore navedenog.

<?php } ?>

Hvala.

Naravno, napravi novi upit koji reda/trazi po godistima i ispises. Ako sam dobro shvatio, da to zelis :wink:

EDIT: U istom arrayu? Mozes i to. Stavis if ($rows[‘godiste’] == ‘zeljeno’) { // ispisi korisnike }

nisam bas dobar sa formuliranjem:

jesi ovako mislio

  • <? if ($rows['godiste'] == '40') { <? echo $rows['ime']; ?> } ?>
  • ili

    skuzio sam kod probam jos pa se javim.

    [quote=“tchibo”]nisam bas dobar sa formuliranjem:

    jesi ovako mislio

  • <? if ($rows['godiste'] == '40') { <? echo $rows['ime']; ?> } ?>
  • ili[/quote]

    otvaraš dvaput PHP sintaksu, pazi na to.

    Evo ovako, ovo sam jos ranije nekako povezao ali mi ostaje sljedeci problem:

    Znaci imamo onaj array ($result) od ranije koji je sada produzen za onu dodatnu listu:

    while($rows=mysql_fetch_array($result)){

    Ime: <? echo $rows['ime']); ?>

    <? $query2=mysql_query("select ime FROM tablica WHERE godine=40"); while($row = mysql_fetch_array($query2)) { echo $row['ime']; } ?> <?php } ?>

    Ovaj gore kod bi izbacio listu svih ostalih 40 godisnjaka ali moj problem je sada u tome sto
    se radi o arrayu i ovaj broj 40 ja ne upisujem nego bi se on na neki nacin trebao pozvati iz
    prvog array-a ($result), znaci na tom mjestu bi trebao biti $row[‘godine’] iz ($result)-a.

    nesto kao

    $query2=mysql_query(“select ime FROM tablica WHERE godine=”.$row[‘godine’]."");

    Ali kako, pitanje je sada :slight_smile:

    sve rjeseno, hvala

    izvukao sam ih na sljedeci nacin

    <? $godine = ($rows['godine']);?>

    Ukoliko će to što radiš imati bilo kakvu posjećnost ovaj kod ćeš morati cashirati a i na kraju taj kod će biti problematičan bio u cashe ili ne.

    Raditi query unutar izlistavanja drugog querija radi goleme upite na bazu.
    A možeš uz “malo mašte” rješiti sa dva array cijeli problem i samo dva upita na bazu.

    jednostavno ne znam kako rjesiti problem na drugi nacin, kad bi mi dao nekakve upute bilo bi mi lakse.

    Hvala

    A postoji više mogućih rješenja tvojeg problema ali iza svakog stoji ista filozofija da je jeftinije napraviti dva veća querija nego stotine malih. Niti čak to ne mora biti istina ali mislim da u većini slučajeva jest.

    Inaće ovo iako izgleda bezazlen primjer baš ovakvi primjeri pokazuju dvije filozifije razvoja.
    Imati manje troškove na startu ili na održavanju.

    Recimo ja sam tako ima prilike vidjeti software sa istim brojem posjetitelja a jedan je plaćao godišnje 7000kn dok drugi preko 100000kn hosting.
    Iako je ova druga aplikacija bila malo složenija takve troškove je ipak malo teže opravdati.
    No prvi software je napravljen sa filozofijom optimiziranog koda a drugi nije.
    No ono što je još veća fora prvi projekt je propao a drugi nije:)

    Tako da ljudi su puno spremniji danas uložiti manje pa kasnije ako uspiju plaćati više.
    Iako ono što trebaju uložiti danas više vjerovatno je mrvica tek ono što će trebati kasnije nadoknaditi održavanjem.

    Jos jedna stvar, dali postoje nekakve stranice preko kojih se moze online checkirati query ili pak stranica da se ustvrdi u kojem djelu nastaju problemi, tj sto bi trebalo optimizirati (mjenjati).

    Isto tako dali postoji nekakav preporuceni limit kada se radi query, naime jedan query koji imam je prava “kobasica” kad bi ga razvukao bilo bi u njemu 5 metara :smije: ali izvrsava sve relativno brzo.

    imaš mysql explain za prvovjeru querija.

    U privitku saljem explain report, ako ti nije problem da mi das par smjernica na sto da obratim paznju, znam da baza nije optimizirana niti upiti takodjer ali negdje moram poceti.


    Copyright © 2020 WM Forum - AboutContact - Sponsored by: Mydataknox & Webmaster.Ninja