ASP.NET Login

Koja je razlika između korištenja gotove login forme i odvojenog umetanja html input text i input password i button? Djelomično sam napravila sajt, ali me te neke stvari zbunjuju.

A isto tako… koja je razlika između linka <a href… i <asp:Hyperlink…? Ako je ovo prvo radnja se odvija na klijentu, a drugo na serveru? Prvi put radim u ASP-u, čitam, guglam, isprobavam… ali da mi netko na hrvatskom kaže, zdravo seljački, bila bih zahvalna :slight_smile:

Btw, w3schools, asp.net, google… been there :smiley:

Falaa…

[quote=“mademoiselle”] koja je razlika između linka <a href… i <asp:Hyperlink…? Ako je ovo prvo radnja se odvija na klijentu, a drugo na serveru?
Falaa…[/quote]

Moze se i jedno i drugo koristiti na serveru ako dodas runat=“server”, te raditi na server strani punu manipulaciju sa ovim tagovima.

Sto se tice logina mislim da je jednostavnije da napravis neki svoj, neki jednostavni modul koji ce upisivati nesto u session, neka(e) varijabla(e) na osnovu koje ces znati ko je korisnik, i po potrebi snimati cookie.

  1. kod gotove asp:Login kontrole dobijes brdo toga out-of-box: login, logout, change pass, user roles, … ali baza mora biti pripremljena bas za to (ima tool koji to napravi). I mora biti mssql ili xml (ako ne zelis raditi svoj provider. Sigurno ima i opensource). Ne moras pisati provjeru pass, kodiranje pass za bazu, nista, niti jedna linija koda skoro :).

  2. sve sta ima runat=“server” i neki ID, mozes mu pristupiti iz code-behindea. Ali kod <a runat=“server”…> ili <asp:Hyperling …> probaj vidjeti sve propertye koje dobijes u codebehindeu za a ili hyperlink, hyperlink ce ih imati vise, iako su to sve samo “helper” stvari, nista sta ti sam nemozes izvestu rucno.
    asp:hyperlink se renderira u obicni inace. Obrati paznju u koji se HTML element renderiraju asp:... kontrole (npr Label, TextBox, Dropdownlist, Repeater, Gridview,… ), pomoci ce ti oko shvacanja kako to radi sve.

ako ucis asp.net za svoj gust, i da bi nesto sama napravila za sebe (ili drugug u fušu), onda svakako savjetujem ucenje asp.net mvc, jer nema server side komponenti (asp:...), evenata (OnLoad,…) niti viewstatea.

Hvala decki…

Hudo, da nisi u Rijeci tebe bi za instrukcije uzela. :slight_smile: svidja mi se kako govoris.

Pocela sam uciti nedavno da napravim diplomski, sad se zapalila i namjeravam ga uciti dalje i kad to prodje… ali me sad stiscu rokovi pa sve nesto nabrzaka i napreskokce… a ima toga… ah, pa ne moram to tu objasnjavati… :slight_smile:

Što se tiče login forme proguglaj si malo o FormsAuthentication klasi.
Dodavanjem:

u web.config te kreiranjem odgovarajuće login.aspx stranice s login formom i korištenjem FormsAuthentication klase moguće je postaviti Authentication Cookie koji će sadržavati podatke o logiranom korisniku.

Dakle nešto u stilu:

if(prihvaćen username i pass)
{
FormsAuthentication.SetAuthCookie(username,true);
ILI
//napravi redirect na traženu stranicu
FormsAuthentication.RedirectFromLoginPage(username,true);
}


Copyright © 2020 WM Forum - AboutContact - Sponsored by: Mydataknox & Webmaster.Ninja