Autentifikacija / Membership provider

Bok,

ne znam je li vec bilo govora o tome, jer sam nova na forumu, pa se unaprijed ispricavam ako je bilo…

Zanima me autentifikacija u Asp.netu /Silveright-u…

Iz dosadašnjeg čitanja nisam baš najbolje pohvatala kako radi mebership provider i je li ga moguće customizirati?

Pretpostavljam da on napravi nekakvu bazu u koju sprema podatke o korisnicima, pa me zanima je li ga moguće “preusmjeriti” da validira prema podacima iz gotove baze?

Imas video tutoriale na


koji ti step-by-step objasnjavaju upotrebu.
Omogucavaju autentifikaciju i autorizaciju (prema definiranim rolama), putem gotovih asp.net kontrola (login, register, reset pass,…), i cuvanje razlicitih postavki za svakog korisnika (profiles).

Provider koji dolazi u .NET frameworku koristi SQL Server bazu. Za koristenje treba pokrenuti jedan programcic koji pripremi bazu, dodajuci joj 5-6 tablica. Ti se o pristupu bazi i tehnikalijama ne moras brinuti, samo koristis gotove klase i objekte za rad sa korisnicima i profilima.
Kad koristis gotove kontrole, one odrade sve, ti dobijes objekt sa podacima korisnika, unutar HttpContext.Current objekta.

Postoje jos provideri koji rade sa drugim bazama, a moguce je i napraviti svoje providere relativno jednostavno, nasljedzujuci nekoliko klasa i interfaceova. Vise o tome isto na


.

Sto se tice Silverlighta, on moze koristiti isti ASP.NET Auth/Membership providere, dostupne preko WCF web servisa. Za laksu komunikaciju izmedzu silverlighta i baze (podataka na serveru) moze se koristiti RIA Services, koji ima ugradzen Auth Service - ja to koristim za SL!
Vise u auth u SL:

http://www.silverlight.net/learn/applications/adventureops/


Copyright © 2020 WM Forum - AboutContact - Sponsored by: Mydataknox & Webmaster.Ninja