Autorska prava za ideju+moguca tuzba

Moje pitanje je ukoliko zelim da pravim sajt ili blogspot cija bi tema bila o nekoj seriji, filmu ili reality show-u da li je moguce da te neko tuzi za to?
Evo konkretnog slucaja.
Zelim da pokrenem blogspot za show koji je relativno skoro poceo da se umituje u Srbiji a za koji nema sanse da ima malu gledanost.
1.Na kakve bi pravne probleme mogao tu da naidjem?
2.Da li ce google da mi ukine blogspot? Generalno gledano ako krene Farma ili neki takav reality da se emituje a znamo da narod to dosta prati, realno je ocekivati i veliki broj posjeta na sajt koji bi prozao informacije o tome?
3. ima li iko slicna iskustva sa tim?

Prije dvije godine htio sam da napravim neki sajt koji bi za tematiku imao Zvezde Granda ali me je prijatelj odgovorio od toga.

Sve dok ne kršiš pravilnik, nemaš problema. Nije tebi zabranjen embeed sa youtubea, tako da možeš postaviti video sa youtubea. Pravne probleme bi imao ako bi na svojoj stranici postavljao sadržaj koji krši autorska prava, tj. bilo što da postaviš na stranici od autora je kršenje autorskih prava, bez teksta normalno. Tekst možeš pisati šta hoćeš, ali ako radiš po DMCA i radiš samo embeed nekih stvari, onda nemaš nikakvih problema. Google će ti ukinuti blogspot jedino ako prekršiš ta pravila. Uostalom, nemaš šta ni upload na stranicu, već koristi embed i DMCA rules.

To bio bio svojevrstan Fan page za show. Kao što postoje fan pagevi za sportaše, poznate osobe itd. Ako ne kršiš njihova prava, a to bi bilo kad streamas show recimo ili koristiš fotografije showa bez dozvole, oni s tim neće imati problem. Čak dapače, to im je besplatna reklama, i moguće da te s vremenom i kontaktiraju za suradnju (iako malo vjerojatno).

Uglavnom koristiš youtube, kako je eldar napisao, a fotografije možeš screenshotati sa youtubea, ako su zaštićene na njihovom sajtu. Vjerojatnost da te netko napadne jer mu radiš reklamu i dižeš popularnost je jako mala i to bi se dogodilo jedino ako oni imaju sajt od kojeg imaju direktnu korist pa si im konkurencija.

Iako na youtube pise

“Zabranjeno svako kopiranje video i/ili audio snimaka i postavljanje na druge kanale”

Sta u ovom slucaju ako stavim embeded code?

fan stranica je ok dok nema oglasa… cim pocnes zaradjivat na njihovom sadrzaju podlozno je tuzbi…osim ako ne pravis neki turbo unikatni sadrzaj tipa recenzije, komentar epizode ili sl…

Ali sadrzaj nije njihov, nego moj. Jeste da je tematika njihova. Sadrzaj bi bio unikatan. Hm…
Bezveze mi trositi vrijeme za nesto od cega nece biti zarade a nekako mi cudno da je sve ok dok nema oglasa.

I da!
Imam ideju takodje napraviti nesto slicno za jedan strani film koji bi trebao izaci krajem ove godine. Da li je u tom slucaju ista situacija?

Prvi put kad napravis screenshot nekog isjecka iz videa mogu te zajebavati jer to je njihovo vlasnistvo i neovlasteno si koristio njihova djela.

Ista ti je situacija.

Ok, hvala! :slight_smile: Znao sam da postoji caka. Hm … ali to onda znaci da ako bude samo tekst da nema problema. Ali sajt/blog bez slika…

Mada mozda vrijedi pokusati