Autorski tekst zastita

Pozdrav

kako zastiti autorski tekst u sljedecem slucaju.
Napisao sam tekst i htio bih ga ponuditi na nekoliko adresa (novina-portala). Naravno onaj ko bi mi dao najbolje uvijete njemu bi ga dao.
E sad sta mene muci, da bi neko uzeo tekst moram mu ga dati da ga procita. Kako se osigurati da ako tekst ne preuzme da ga ipak nece iskoristiti kasnije ili odmah i reci da je njegov?

Hvala

Jedini sistem za koji ja znam je deponiranje pri nekoj udruzi za zaštitu autorskih prava. Ali, u principu, svaki trik koji možeš smisliti kojim bi naknadno na sudu bio priznat kao dokaz bi funkcionirao - primjerice da kod javnog bilježnika daš napraviti ovjerenu fotokopiju (koju će ovaj uvesti i plombirati).

A možda čak i da objaviš taj tekst negdje na nekom dobro poznatom servisu kao prvi - na nećemu gdje je korisnicima nemoguće manipulirati datumom objave ili naknadno mijenjati tekstove, kao što je Facebook ili sl.

Neka zaštita koja bi zaštitila tekst na način da ne moraš na koncu ići na sud… tako nešto ne postoji. Možda u Njemačkoj.

Za više informacija:

Inače, odvjetnik druge, tužene strane te čak i u tom slučaju može mrcvariti pitanjima da kako planiraš dokazati sudu da si stvarno TI autor tog djela (u smislu, OK, tu je dokaz da je to djelo postojalo već tada, ali zašto bi sud vjerovao tebi da si ti stvarno to i napisao). To je frustrirajuće kada se sudiš za odštetu. Stvarno ne znam kako bi čovjek na jednostavan način dokazao da je baš ON autor, ali možda takva društva kao gore linkani HAA imaju iskustva.

Naravno, sačuvati svu korespondenciju s drugom stranom iz koje se vidi da ovi primaju neki tekst i sl. ako je moguće.

sto se pravnih stvari tice to mi je sve poznato.
Posto se vrijednost svega sigurno nebi isplatila utuzivati kod kradje, interesira me kako si drugi pomazu u slicnim situacijama.
Osim ako si u prijateljskim odnosima pa znas da te nece pokrasti.


Copyright © 2020 WM Forum - AboutContact - Sponsored by: Mydataknox & Webmaster.Ninja