Beware of the Happiness Trap!

Jedan od boljih kratkih filmova koje sam pogledao. Od malih nogu nas uce sta je “sreca”, ukalupljavaju nas i ne dozvoljavaju nam da mislimo svojom glavom. Da li smo zaista slobodni?

2 Likeova

Zanimljivo, pogledao i htio procitati link:
https://anewkindofhuman.com/award-winning-film-animator-just-released-new-film-happiness-brilliant/
Ali izgleda da je shared hosting, pa eto, ovakos e kure novci, video ode viral, konacno je stranica spremna otici u globalu i biti potencijal za zaradjivanje miljuna, ali ne, nemoze, jer je na shared hostingu od 10$, eto to je isto happiness.

Video je odavno postavljen, tako da je pitanje sta je sa tim sajtom. U principu nije ni poenta bila link nego video.

Da, ali kaze da je tamo analizirao, odnosno sto je tocno pjesnik htio reci…

Ma to tamo je unovcavanje videa, nista drugo. To valjda mi treba da znamo koji zaradjujemo od slicnih stvari. U videu je vec sve receno.

eh jebiga, mozda ga je stvarno vlasnik i tuzio za takvo unovcavanje:

Odličan kratki film. Nema šta, kupoholičarsko društvo se stvara ubrzano, koje ne misli svojom glavom i samo se zadužuje kako bi odmah kupili novi mobilni model telefona, garderobu, auto itd itd.

Takvim umovima je lako manipulisati kao i što se radi. A slobodni generalno nismo, jer dolazak na ovu planetu patnje, rada i kontrole to svakako nije. Ono što najviše možemo učiniti je da oko sebe izgradimo svet koji će nam davati privid slobode i da jednostavno imamo što manje dodira sa sistemom i da što manje zavisimo od njega.

To znači - samozaposleništvo na neki način, zatim proivzodnja sopstvene zdrave hrane, voda sa izvora iz okoline koja nije još uvek zagadjena ni privatizovana, ne gledati TV i ostala sranja, ne trčati za novim modelima bilo čega, nego kupovati samo ono što ti istinski treba a ne što su te ubedili da želiš i slično. Takodje, ne trčati u grad po svaku cenu gde će nas smestiti u moderne konc logore sa užasno zagadjenim vazduhom, hlorizovanom i fluorizovanom vodom, nenormalnim gužvama gde god krenemo i tako dalje. Dati sve od sebe da živiš lokalno a radiš globalno ukoliko želiš da daš svoj doprinos usporavanju globalnog plana da nas sve naguze u moderne konc logore tj gradove.

To je neki recept ukratko kako stvoriti bar privid slobode, a slobodni nikada nećemo biti dokle god smo na ovoj planeti i dokle god nju naseljavaju oni sa niskom svešću koji mora da prožive odredjena iskustva koja mi percipiramo kao loša i to je to. :slight_smile:

2 Likeova

potpisujem svako slovo … pogotovo se slažem oko ne trčanja u grad, treba otići na selo, seljanke su najbolje života mi hahahahha

i ovo potpisujem, nikad mi neće biti jasno zašto neko kupi komplet crvene patike samo zato što svi nose … nikad mi to neće biti jasno

i zašto svi nose supreme samo zato što svi nose

pomodarstvo je posljedica kapitalizma, ■■■■ ga

1 Like

Baš tako. Taj problem centralizacije je prisutan u mnogim zemljama, a u ovim našim exyu pogotovo. Prelepa sela sa divnom prirodom, zemljom, životinjama, izvorima vode itd propadaju, zato što se selo planski uništava i ljudi se teraju u gradove.

Evo čovek je sjajno objasnio prostim rečima za Beograd npr, ja to vidjam svaki dan kad idem tamo i uvek se isto osećam :slight_smile:

2 Likeova

@ imemperor1 Sve u ovom topicu što si napisao je tačno. Da li većina to zna ili ne zna? ili im više odgovara da ne razmišljaju o tome (da se ne opeterećuju), diskutabilno je?
Možda je bolje pisati o iole malim receptima “slobode”. Na primer moja kablovska EON koja ima preko 130 kanala, svega možda 5 kanala da pogledam od toga je br. 1 FINE LIVING - život na Karibima. Iz jedne emisije, žena koja je glavna medicinska sestra na intezivnoj u SAD odlazi i kupuje plac od 16 ari za $37K uz samu plažu. Hoće da napravi kuću i otvori plažni bar (budžet joj je $170K), da otpočne “novi” život bez stresa.
Ovo sam napisao sobzirom kolike su cene nekretnina na našem exYU primorju, a da ne govorimo o započinjanju nekog posla.
Sve u svemu svako će imati za sve informacije, svoje mišljenje, napad i opravdanje iz samo jednog razloga, a to je zbog svojih uverenja.

1 Like

Tako je, lična uverenja diktiraju šta ćemo reći, kako ćemo misliti i slično. Nažalost, ta uverenja kod druge osobe je jako teško promeniti, i često je samo gubljenje vremena. A skroz je u redu da neko misli drugačije, jer ne bi ni bilo zanimljivo da smo svi potpuno isti.

U potpunosti se slažem :blush:
Više ljudi, više karaktera, pa onda i više ovakvih interesantnih tema koje uživam pratiti na Forumu u posljednje vrijeme👍

1 Like

Nismo slobodni, imamo svoju ulogu kao sto je ima drvo…kao sto je ima voda…zrak…itd.
No unatoc tome, osjecamo se slobodnim…tako da nismo robovi svemira…nego nas isti svaki dan daruje…i zapravo smo cijelo vrijeme kao na proslavi vlastitog rođendana. Naš svjesni zadatak je samo da slavimo i uživamo svu radost ovog svijeta…to nam je i putokaz. Tko ne želi slaviti, s druge strane je ništa. Nikakva bol, nikakva tuga…nikakva patnja…jednostavno ništa.
Slaveći, zapravo pomičemo granice i obavljamo zadatke onome komu “robujemo”…uglavnom nesvjesni naše prave svrhe. I tako, dok dan za danom biramo načine da budemo sretniji…da nam život bude lakši…to rezultira napretkom tehnologije…što je evolucija na djelu…naša svrha…naš dodir…naš trag.

Naša iluzija je da smo zli, zlo kao zlo ne postoji. Zlo je u očima promatrača koji ne želi ostati bez svog kolača radosti. Ali s druge strane je spokojno ništa…tako da ne postoji ništa osim radosti (i manje radosti). Mrav kada jede drvo, on nije zao…iako drvo ostaje bez svoje životne radosti. No ta radost će biti u drugom drvetu…to je ista radost. Drvo koje je nestalo…ne pati za radosnim danima, kao sto ni ti ne patis za svim onim sto si vec bio.

Reci ces, mrav nema izbora…mora jesti to drvo…on nije kriv. Nismo ni mi, zaboravljas…nismo slobodni! Mi smo kao struja, …kao voda. Prirodno tečemo linijom najmanjeg otpora kao i svaka druga “slobodna” energija.

Nije li ljepota da nam je sloboda upravo ukradena na način da nam je dana.
Uvijek odabiremo ono što smatramo da je najbolje za nas…i zbog toga se osjećamo slobodnim. Ali to je upravo pravilo koje nam je nametnuto i koje nas ograničava. Predivno pošteno.

To zapravo i nije rješenje. Puno je bolje ne vjerovati svemu na TV-u i ne gubiti vrijeme na gluposti poput Big Brothera i sličnih emisija.

Na TV-u se može povremeno pojavit i neki odličan dokumentarac, ili neki dobar film ili serija. Ja čak i vijesti volim pogledat. Možeš vidjet što se dešava u državi, a za mene je najnormalnije da ne vjerujem svemu što vdim na TV-u i da ne pušim izjave političara, analitičara i sl. Nekad u vijestima i objektivno izvještavaju o nekim temama koje nisu presudne za glavonje pa može biti i korisno pogledati vijesti.

Sve češće čujem prijatelje i poznanike da kažu da više uopće nemaju TV doma. To je meni glupo. Radije prestani biti ovca i svemu vjerovat nego da si oduzmeš mogućnost povremene zabave jer TV i dalje to ponekad može pružit. Ako ništa drugo, na TV-u možeš barem pogledat neku utakmicu s vremena na vrijeme.

1 Like

Da, jasno, ja generalno ne gledam TV već 6-7 god ali sticajem okolnosti od prošle godine ga imam u dnevnoj sobi, pa se ponekad upali, tipa jedno u 15-20 dana na kratko, i tada kad se nešto zadesi naravno imam svoj neki filter gde se jednostavno informacije filtriraju, reklame se gledaju iz nekog drugog ugla itd.

Kad se očisti od njihove manipulacije kojom nas bombarduju onda je sve lakše i gledaš drugim očima. Sad i političare kad gledam nekad mi bude i smešno kako lažu i mažu, skroz drugačijim očima gledaš kada se zadesiš sa upaljenim TV-om. :slight_smile:

Ja ga isto ne gledam ima vec mozda nekoliko godina. No imam u sobi TV koji dijete sad gleda, YouTube gleda samo, i to ne kanale na kojima mu serviraju hebene reklame svakih 5 minuta.

razlog zasto sam prestao gledat TV:

  1. Jadna Antena, SD rezolucija, a moj TV 140cm, to izgleda katastrofa
  2. jadan Sadrzaj, vrte se na svim kanalima jedno te iste stvari, popracene sa sve glasnijim reklamama
  3. Izolacija od bedastoca, sto mene brige za neke celebritije domace sto rade, netrebaju mi te beskorisne informacije, takodjer me nikakva crna kronika bilo kojeg tipa zanima, nezelim znat, a pogotovo ne politika, nezelim vidjet nikog ni cut za nikog
  4. reklame, non stop reklame samo da mi uvale nesto, pogotovo sad dok imam dijete koje jos ne razumije u kojem svijetu zivi, jednostano nezelim ga bombardirat sa tim reklamama od malena, jer njihov moto je treniraj najmladje da bi staro trosilo, ipak smo mi generacija koja trosi i to iznad svojih mogucnosti…