Bitcoin i altcoini - kretanja, analize i iskustva

Otvaram novu temu koja je primjerenija nego ona u kojoj je započela rasprava :wink:

Zanimljiva mi je i eksplozija ponude za futures-e, derivate, poluge itd. Mnogo burzi to sada nude, ali i specijalizirani ponuditelji. To je definitivno i jedan od načina za podizanje popularnosti, ali i privlačenje institucionalnih investitora.

Ovo tržište počinje ličiti na nešto ozbiljno.

Trenutno je omjer na BTCe i Krakenu takav da se može zaraditi cca 0,5-1% na razlikama u cijeni. Gledam BTC, i kao sredstvo prijenosa ETH (uračunata trenutno niža cijena ETH na BTCe i fees). Neda mi se sa time sad zamarat, ali ako netko ima volje to je jedan od načina zarade. Sa iznosom od $10,000 i samo jednom arbitražom može se uzeti lakih $100. Ako ste u cash poziciji na obje burze onda i dosta više.

Bitcoin na $2,006 na OKcoin burzi!

Za nepunih 5 mjeseci cijena btc se uduplala :slight_smile:

btw @mitok “etherium” ne postoji… za sad :stuck_out_tongue:

Postoji (http://etherium-thegame.com/), ali mislio sam na Ethereum :wink:

Ripple jednostavno fenomenalna tehnologija, ali mi ni tada nije bilo jasno zasto ja XRP token uopce mogu kupit.

Čini mi se da je opet bitna koliko toliko pravilna raspodjela…i da će njegovu cijenu također određivati ponuda-potražnja. A to znači da bi i on mogao u nebo s vremenom.

Slično kao i kod BTC-a, gdje bi njegova svrha bila ista da vrijedi 0.0001$ …ali zbog ograničenosti i potražnje vrijedi daleko više.

E sad, ripple je u prvu ruku namjenjen da pojeftini i pojednostavni bankovne transakcije…općenito da se ubaci u bankovni sistem i olakša im svima život, a usto da uvede i nove featurse novcu s kakvima se do sada nismo ni sreli (barem ne bez third partya)

Vjerovatno je problem kako da se takav začarani krug zavrti? Ako želiš razmjenjivati neku vrijednost u ripple, moraš posjedovati ripple u toj vrijednosti…a ne možeš dobiti ni za džabe ripple u toj vrijednosti. …a nije nitko lud da ga kupi u nekoj xxx vrijednosti, ako ne može dobiti natrag nešto u toj protuvrijednosti.
Mora se znači lansirati na nekoj “nultoj” vrijednosti, a onda će sama potražnja (koja zavisi od korisnosti ripplea) uvjetovati da počme nečemu i vrijediti.

Uglavnom, vjerujem da je zaverzlama…i da jednostavno mora oscilirati po potražnji tržišta…ne ide drugačije.

Ponuda rippleova je umjetna. Odnosno Ripple labs, firma koja je vlasnik protokola, drzi van distribucije jedno 2/3 ukupnih XRPova.
A potraznja nije organska. Odnosno ne zelis bit u vlasnistvu XRPa jer on ima nekakvu vrijednost i obecanje da ces određenu kolicinu XRPa moc zamijenit za određena dobra ili usluge, sto je osnovna podloga za bilo kakvu valutu. XRP je samo token koji sluzi za “transport” od A do B, i sam po sebi ima vrijednost nula. Bez ovog A i B je beskoristan.

I kako će firma A doći do toga tokena, ako ga ne kupi od Ripple labsa?? (Ili nekoga drugoga tko prodaje taj token)

Ako taj token baš ništa nebi vrijedio, kako će firma A “transportirati” neku vrijednost do firme B, ako firma B nema garanciju da putem istog tokena može dalje transportirati tu vrijednost do firme C?

Na kraju krajeva…zar i BTC ne transportira samo vrijednost?..nitko ne koristi BTC da ga jede, ili da od njega pravi zlatni nakit (kao što bi moglo biti u slučaju zlata).

1 Like

U XRP slucaju ce A kupit, B prodat u istoj vrijednosti. I XRP sluzi samo kao katalizator transakcijskog kanala. Ako banka A mora poslat EURE banci B, sve sto je njima bitno je da euri sjednu na racun banke B, i da postoji dokaz o transakciji. Nacin prijenosa, ovo između, nema vrijednost; to je iskljucivo trosak. Odnosno nema nikakvog smisla da se sami tokeni prijenosa cuvaju, i dapace time riskira promjena tecaja tokena.

Velika i bitna razlika, koju sam vec napisao u proslom komentaru i za koju ne znam zasto je nisi procitao, je da s XRPom ne mozes nista kupit. Novac ima vrijednost samo ako ga mozes zamijenit za dobra ili usluge, inace je to obican broj na papiru. XRP koristis ako ima predefiniran ulaz i izlaz (vidi primjer gore), a novac ima smisla i ako je u jednom smjeru, odnosno ako samo nesto kupujes ili prodajes, jer onaj tko u zamjenu za dobra primi novac zna da to ima vrijednost koju moze dalje trzit. Dakle XRP je u nekom smislu vrijednosni papir, koji ima smisla samo između subjekata koji su sklopili transakciju.

Molim te, što ova rečenica objašnjava? To da je B prodao…a A kupio?
Pitanje je bilo:

Ne bira novac da li ćeš s njime moći kupiti…to odlučuje tržište. Ako postoji negdje voljna osoba koja će ti dati nešto u protuvrijednosti tvojih jabuka…onda tehnički možeš kupovati i sa jabukama.
Ripple postoji na burzama, te očito postoji potražnja da se kupuje. Čim se kupuje, znači da ga očito netko i prodaje…
Evo i na ovom forumu je mitok izrazio želju da kupi ripple…doduše, on to radi isključivo radi špekulacije…no špekulacije se rade i sa naftom i sa zlatom i sa svime…

Druga stvar ako je zaista nemoguće napraviti transakciju ripplea između dvije osobe…onda bi ga stvarno bilo nemoguće kupiti ili prodati. No onda nebi mogao postojati ni na burzama…u konačnici onda ga nebi mogle koristiti ni banke…

Valjda bi trebalo bit jasno sta je novac, i kako se razlikuje od jabuka.

Al ok. Da pojasnim sto znaci da ce A kupit, a B prodat u istoj vrijednost XRP.
Ako ja trebam prebacit tebi 100 eura, i kupim XRPa u vrijednosti 100 eura, i ti te XRP pretvoris nazad u 100 eura, da bi dobio svojih 100 eura - kolika je neto potraznja za XRPima nakon ove transakcije? Odgovor je nula.
Mi koristimo XRP kao prijevozno sredstvo, i nismo zainteresirani za XRP kao jedinicu vrijednosti, dok god ono sto prenosimo stigne na odrediste u cijelosti.

Na XRPu se moze zaradit, ocito, ali je to iskljucivo spekulacija. Tko se voli igrat day tradinga, neka. Sve sta ja zelim prenit je da to nije kriptovaluta u smislu u kojem su to neke druge, nego da ima izrazito specifican use case.

Vjerujem da je Ripple tako zamišljen, ali mi nije jasno ono što si i ti već pitao, zašto ga ja onda mogu kupiti?

Što ne bi bilo prirodnije da 1 XRP ima fiksnu cijenu koja se ne može mijenjati? Bilo to $0.01 ili $1 ili neki treći iznos, svejedno, samo da je fiksna.

Također, zašto bi se baš Ripple koristio za prijenos vrijednosti između banaka? Negdje sam pročitao da je za to zamišljen i da su ga neke banke već počele koristiti za to, ali s obzirom da mu vrijednost varira baš kao i Bitcoinu, zašto onda ne bi bio korišten Bitcoin? Ok, možda Ripple ima veću propusnost mreže i brže konfirmacije (ne znam), ali postoji šansa da $10,000,000 prebačene vrijednosti nakon par minuta bude nekoliko posto manje, a to je u bankarskom svijetu nedopustivo.

I još, zašto banke ne kreiraju neku svoju kripto valutu koja će imati fiksnu cijenu i koja neće biti dostupna za špekulacije?

I za kraj, ja nemam ništa protiv da mi nešto manje vrijednosti bude plaćeno u Ripple, što znači da se može normalno koristiti kao novac. Sigurno nisam jedini na svijetu. Isto tako mnogi prihvaćaju i Bitcoin.

Ja zapravo ne vidim bitnu razliku između Bitcoina i Ripple, osim što eventualno Ripple ima brže konfirmacije i veću propusnost mreže. Ako nema, onda stvarno ne znam zašto bi se koristio on umjesto Bitcoina.

Znam da nisi ti izmislio Ripple i da ne moraš imati odgovor na ova pitanja, ali slobodno prokomentiraš :slight_smile:

Iskreno, obzirom da Ripple labs drzi veliku vecinu XRPova pod kljucem, a imaju ugovor/presudu s jednom od osnivaca koji ih je napustio da ovaj mora polako prodavat svoj stash (ogromna kolicina XRPova), sto neminovno rusi jedinicnu cijenu, pustanje XRPa na trziste je mozda bio samo jedan pokusaj pumpanja vrijednosti i sirenja vidljivosti same mreze. Realno, samo ovaj zadnji skok je napravio Ripple Labs jako bogatim.

Bi, da.

Ne koristi se samo Ripple u ove svrhe, ima par coinova koji napadaju isto trziste. Drugi najveci je vjerojatno NEM, trenutno coin sa 4. najvecim market capom.
Bitcoin nikako nije za ovakav use case, iz vise razloga. Osim sto je puno skuplji i sporiji, centraliziranost i regulacija su zapravo pozeljne osobine sto se banaka tice.

Puno banaka to i radi. Forkaju bitcoinov ili eth blockchain najcesce. Mozda najpoznatija JP Morgan radi na forku Ethereuma (guglaj enterprise ethereum alliance). Ripple je zamisljen kao transfer layer između razlicitih reguliranih gatewaya (banaka, exchangeova).

Pa ako ne vidis razliku između ta dva coina, dopusti da ti postavim kontra pitanje - zasto umjesto oba ne bi koristio PayPal? Jer XRP se ne razlikuje od Paypala, i uz to ti paypal nudi dodatnu sigurnost i resolveanje konflikata, primaju ga vise manje svugdje u svijetu, placanje je streamlineano direktno s kartice ako treba itd itd.

2 Likeova

Koristim PayPal, ali mi je Bitcoin zapravo draži. Ne volim ovisiti o nekome. Uz to, provizija je puno manja kod BTCa. Jasno, BTC nije niti približno raširen kao PayPal i to mu je trenutno veća mana nego volatilnost, ako se mene pita.

Kod PayPala postoji rizik da netko napravi charge back i da stane PayPal stane na njegovu stranu iako nije u pravu. Ma ok, sad se lako može otići u prednosti i mane i PayPala i BTCa, ali nije to tema.

Uglavnom, nije mi jasno zašto banke ne bi kreirale jednu potpuno novu kripto valutu zatvorenu za javnost. Recimo da postoji xy bilijuna coina i da svaki vrijedi točno jedan dolar, zauvijek. Organiziraju se i kreiraju nešto kao središnju kripto banku koja će držati sve coine (transparentno) i prodavati ih za $1 po coinu bankama koje će ih trebati. Onda će banke tim coinima prebacivati vrijednost jedna drugoj, a kada će htjeti cashirati te coine ta kripto banka će ih otkupljivati (to bi nekako bilo garantirano).

Postojale bi naknade, ali puno manje nego sada, a sredstva bi bila prebačena momentalno ili jako brzo. Eventualno dati mogućnost i građanima da koriste taj coin, ali bez ikakvog utjecaja na cijenu koja bi morala biti fiksna. Znači nešto kao skroz nova globalna valuta. Mislim čak da je vrlo realno da do nečeg takvog dođe u budućnosti, možda čak i bližoj. To bi opet bila centralizirana valuta, ali banke to i preferiraju.

To mi je logičnije nego da banke koriste Ripple ili Ether za svoje transakcije.

Inače, domena CryptoBank.com je nedavno prodana za $125,000. Nije ju kupila banka nego čovjek koji se bavi bikinijima :slight_smile:

Ma ne znam, samo znam da me dosta buni sve to. Jedino u što sam siguran jest da su kripto valute budućnost financija.

Kad sam spomenio Paypal, mislio sam vise na to da koristenje XRPa nije puno drugacije od Paypala iz perspektive korisnika. Paypal ima puno vise featurea, i znacajno je korisniji i jednostavniji za koristenje od Ripplea. S Bitcoinom mozes rec “ne volim ovisit o nikome” kao sto kazes, jer ti nitko ne moze zabranit koristenje BTCa, ali kod Ripplea, cak i ako zaboravis na centraliziranost XRPa, ovisis o gatewayima, koji nisu puno drugaciji u naravi od samog Paypala.

Ne znam jesi li probao koristit kakav XRP wallet (recimo GateHub je “sluzbeni” ripple wallet) - moras si odredit trust sa gatewayima koji sluze za clearanje valuta koje namjeravas koristit. Tako ti jedan gateway mora odobrit da preko njega mozes radit transakcije prema recimo BTCovima, drugi da mozes radit transakcije s EURima itd. Probaj, bit ce ti odmah jasnije koliko je to drugacije zamisljeno od BTCa. A zamisljeno je tako da si povezes razne gatewaye, i onda radis transfere valuta između adresa, koristeci vlastiti XRP vise manje samo za placanje fee-a transfera.

Kad kazem da banke rade forkove bitcoin i ethereum blockchaina, mislim bas to sta pricas - rade vlastite, zatvorene blockchaine; ne koriste originalni blockchain. Fork je “kopija” codebasea koja zivi i razvija se nezavisno o originalnom codebaseu. Ko da uzmes wordpress kod i nastavis razvijat dalje nesto svoje iz toga. Neke banke razvijaju i svoje verzije blockchaina iz nule doduse.

Otvorio sam account na GateHub prije par dana, ali sumnjam da ću to korisiti. Skroz mi je nejasan, a nemam volje niti potrebe pokušati shvatiti te trustove.

Kupovao sam jučer i danas Ripple iz čiste špekulacije. Prema ovome što kažeš i kako sam ja shvatio taj Ripple nema mi logike da mu raste vrijednost, ali sa druge strane nije bilo niti logike da sa $0.003 sa početka godine ode na trenutnih $0.34. Neću propast ako padne na nulu, ali ako slučajno ode na desetak ili više dolara jako dobro ću zaraditi pa je vrijedno rizika.

Baš sam danas negdje pročitao izjavu jednog od prvih investitora u Snapchat da će Bitcoin do 2030. godine vrijediti najmanje $500,000. Mislim da je to daleka budućnost za kripto valutu i “tehnologiju” koja se tek nedavno pojavila, ali je ipak zanimljivo nešto takvo pročitati :slight_smile:

Bitcoin ce vjerovatno do $10K dogurati ako ovako nastavi i nece dugo trebati… a Ethereum isto puno ljudi kupuje, primjetio sam i neki selleri sa kojima radim SEO i neke jos usluge uzimaju ga za placanje. Sta je po vama pametnije u ovom momentu da se ulozi recimo $5k uzeti Eth ili 2 - 3 Btc …

Moje mišljenje je najmanje 50% u Bitcoin, ali nemoj zanemarit niti Ethereum.

Pitanje je što ima veći potencijal rasta u idućih godinu dvije. Ako BTC i ode na $10,000, to je “samo” 5x, a ako za to vrijeme ETH ode na “samo” $1,250, to je 10x.

Znaci voaj ripple niej dobra investicija, a onvaj ethereum bi mogao biti? Ja upravo prodajem BTC, jer bi sad trebalo doci do neke korigiranosti pa si mislim doks e to korigira (ako se uopce bude), da probam s ethereum?

Pročitaj ovo sve, samo tako da zamjeniš riječ XRP sa BTC, pa ćeš vidjeti da sve isto vrijedi. A to znači da ništa konkretnoga o XRPu nisi rekao…i dalje su pitanja ostala neodgovorena:

Od koga kupuješ XRP da bi meni prebacio 100eura u XRP obliku, i kome ću ja prodati XRP da bi ih pretvorio u eure koje želim imati?

Nisi shvatio poantu. Jabuka očito nije novac…ali da je praktična za čuvanje i razmjenu vrijednosti…mogla bi biti novac.
Nitko nije izmislio definiciju novca, pa se prema tome pravio isti…nego je novac evoluirao u smjerovima da bude što praktičniji za čuvanje i razmjenu vrijednosti.
…pa smo tom evolucijom evo stigli od kamenčića i zlata na prag digitalnog novca.
Stoga, morao bi precizno izensti razlog zašto XRP nije praktičan za čuvanje vrijednosti…ako je već praktičan za razmjenu vrijednosti.
Ne tvrdim da razlog ne postoji…samo želim čuti razlog iza te izjave da XRP ne može poslužiti kao novac.