Bitcoin i altcoini - kretanja, analize i iskustva

Ne znam kako vam se da ovako raspravljat, bolje da tu energiju ulozite u posa i/ili samo trejdanje :smiley:

6 Likeova

To ja i on volimo tako :slight_smile: Namjerno ne šutim kad proziva i pametuje s visoka, ali zgadio mi je i ovu temu pa neka si je preuzme :slight_smile:

Hah, pa naravno da je 1% nebo i zemlja na 40,000$ i na 400,000$.
Možemo to lako i izračunati:
1% od 40,000$ je 400$
Dok 1% od 400,000$ je 4000$
No nije bila o tome riječ…nego idemo vidjeti što ovih 4000$ predstavlja osobi A koja može ulagati 40,000$ i osobi B koja može ulagati 400,000$…

Ajmo pretpostaviti i da osoba A i osoba B ulažu svoju godišnju plaću. (Tako otprilike imamo izjednačenje da obje osobe sa istom težinom na srcu ulažu svoj iznos.)

Znači, ako si kapaciteta da lagodno ulažeš “samo” 40,000$ onda ti je hebena zarada ovih 4000$.
Zato jer sa godišnjom plaćom 40,000$, mjesečna plaća ti je 3.3k$ i sa dobiti od 4000$ osoba A bi zaradila više od svoje mjesečne plaće, tj. zaradila bi 121% iznosa svoje plaće.

No ako si kapaciteta da lagodno ulažeš 400,000$ …onda ti 4000$ više ne predstavlja isto zadovoljstvo u dobiti…jer osoba B sa godišnjom plaćom 400,000$ će sa ovom dobiti zaraditi samo 12% svoje mjesečne plaće.

Nije ni to loše, ali ne možeš se osjećati jednako dobro kao kada zaradiš 121% svog uobičajenog mjesečnog primanja ili 12% svog mjesečnog primanja.

O tome je bila riječ moga posta. Svi mi sanjamo o nekim većim iznosima koje bi voljeli ulagati, ali gledamo samo pri tome koliko se mijenja potencijalna dobit u odnosu na naše trenutno financijsko stanje …a ne kontamo da kada bi bili u mogućnosti uložiti tako veće novce, da se puno više prametara promjenilo okolo nas i u nama.

Drugo je ako ti se nisu povisila primanja, a ti posegneš za većim ulogom. Tada jeste da igraš za sebi zanimljiviju dobit nego ranije …ali to nije više lagodno ulaganje, ako smo ranije već bili na granici svog lagodnog ulaganja.

mislim da bi trebali nastavit sve u korist foruma… ovo je nasa zadruga :smiley:

Istina je sve sto si napisao ovo oko realativnosti i svega i objasnio tacno kako jeste i sve se slazem.
Cak bi ja trebao pokrenuti temu i ti da mi sa objasnjavanjem objasnis na moguce eventualne greske kada imas volju.
Upravo ovo i treba na temama za ulaganja jer objasnjava se odredjena sustina.

Mogli bi ovde da nastavimo oko visine zarade i procenata.

1 Like

BTC od juce poceo da pada sa 43k$ na sada 39.313k$.

Nova pravila za kriptovalute:

"Dear Coinbase Customer,

On 31 March, the EU Parliament will vote on its proposal for a new crypto surveillance regime. You may have already read the blog post from our Chief Legal Officer, Paul Grewal, about making your voice heard. We believe it is especially important for our EU customers to know exactly what is happening and how this may affect our relationship to you.

The latest draft by Parliament of the Transfer of Funds Regulation treats crypto, and every person who holds crypto, differently from the treatment of fiat:

  • Every crypto transaction (and not just those with a 1,000 euro threshold, as is the case with fiat) would be “travel rule eligible,” which requires financial institutions to pass on certain information to the next financial institution.
  • Any time you receive 1,000 euros or more in crypto from a self-hosted wallet, Coinbase will be required to report you to the authorities. This applies even if there is no indication of suspicious activity.
  • Before you can send or receive crypto from a self-hosted wallet, Coinbase will be required to collect, verify, and report information on the self-hosted wallet before the transfer is allowed.

There is no precedence for this kind of surveillance regime. If the EU required your bank to report all of its customer’s transactions anytime they were involved in a transaction over 1,000 euros, or to report non-customer’s private information any time a customer interacted with them, the banks would push back. That’s what we are doing now.

If this concerns you, you can contact your Member of the European Parliament by visiting this"

sta bi ovo tocno znacilo?

Kontrolisace transakcije i slati drzavnim institucijama zemlje odakle je ko registrovan.Tako sam ja shvatio.Ispada da ce se znati i stanje na racunu i na Coinbase i to slati institucijama kada je transakcija.Ovo je EU zakon pa ne znam da li i mi koji nismo u EU spadamo u ovu kontrolu.

1 Like

Nemoj da ti prelazi transakcija 999 € i miran si :joy:

1 Like

To je sve nažalost vrlo očekivano. Kripto nije tu da dugoročno da slobodu i privatnost korisnicima, već da bude most ka CBDC-evima, gde će svaka transakcija biti zapisana na blockchainu i gde će se moći brzo i lako pratiti sve, ograničavati šta god im treba, oporezovati se sve više i sve efikasnije itd itd.

Jedino rešenje za to je da ljudi masovno ali masovno odmah odbijaju da koriste usluge, servise, sajtove itd koji po naredbi državnih kotrolora sprovode ta ubistva privatnosti i sprovode kontrolu.

Nažalost, mesta za slobodu i privatnost je sve manje i biće ih još manje iz godine u godinu, a kontrola svega će biti sve veća.

Da i onda kazu mi ovde promovisemo prevare.Pa moramo da se snalazimo jer nas kontrolisu i mnaltretiraju na svakom cosku.Sad ce nam svaku transakciju stopirati i proveravati pa onda slati finansijskim institucijama sto znaci poreskoj…
Porez se mora placati svakako i to nije problem sto ce slati izvestaje ali to stopiranje i proveravanje za nas koji dnevno odradimo 30 transakcija je zamorno.
Okrecem se fizickim licima koji rudare,novac u ruke i nema stopiranja.

1 Like

Dali je po tebi problem u porezu ili u nemogućnosti da se isti sprovodi pravedno i jednako za sve?

Ja mislim da je samo ovo drugo problem … jer porez kao porez je nužan za održavanje društva kakvog imamo. Druge opcije baš i nemamo.

Zato mislim da je veliki plus automatizacija praćenja toka novca, jer nas to vodi ka poštenijem porezu za sve.

E show si, čekaj ti zaista misliš da je ova kao i sve slične regulative oko toga da se poštenije plaća porez? :slight_smile:

Sve regulative općenito nastaju iz raznih potrebe/želje da netko zgrabi sebi, podredi nešto sebi …u sklopu okolnosti gdje će se to podređivanje i uspjeti ostvariti.
Nitko nije tako lud da pokuša nametnuti regulativu koju ni u ludilu ne može ostvariti …i samo potroši svoju energiju na uzaludan pokušaj.

Kad sve to skupa sumiraš da svatko vuče na svoj mlin koliko ide …dobiješ cjeloukupni sistem koji na nešto i sliči.
Mislim, više mi se sviđaju ove regulative gdje je više regulirano tko koga smije ubiti na ulici…nego nekada na divljem zapadu kako je to išlo. “Tko prvi potegne revolver, faca i pobjednik.”

Kužiš što hoću reći… regulative dolaze od raznih potreba individualaca i određenih skupina, no ipak nastaje nešto smisleno. Jer kada nebi nastajalo nešto smisleno, uvijek bi postojala kritična masa kojoj to smeta i koja bi onda gurala te regulative u drugom pravcu … tako da je stvar unutar sebe samo-balansirajuća. (Po principu negativne povratne veze)

Naravno, uvijek postoji masa kojoj neka regulativa ne odgovara … no velim, količina te mase i energija koju ta masa može prouzročiti je ta energija koja će se oduprijeti regulativi koja toj masi neodgovara.
Tu smo da se bunimo i mijenjamo svijet da bude bolje mjesto

Tako da se ja ne bunim općenito protiv regulativa, nego nastojim biti aktivan član koliko mi to okolnosti omogućavaju, da predložim …da ukažem na nešto što ne valja …itd… pa da makar svojim promišljanjem dadem mali doprinos.

Jer nitko ovdje nije “slap”, nego je svatko od nas jedna “kap” i svačiji doprinos se bilježi.
To da postoji neko veći od tog slapa-a (kojeg činimo mi kapi) …to su skloni vjerovati oni koji ne razumiju kako sve međusobno radi ko jedna velika simfonija …a nesklad zvuka u toj simfoniji pokušavaju prebaciti na nečiju tuđu odgovornost iz nemogućnosti da priznaju i shvate da je odgovornost na svakoj kapi…tj. na svakome od nas.

Nego, pitanje je bilo vrlo jednostavno …

Kako uopće zamišljaš da ovaj svijet može funkcionirati bez poreza?
Ako se već mora uzimati (a nadam se da ćemo se barem oko toga složiti) … zar nije onda bolji sistem koji omogućava:

  • da se to ubiranje poreza dešava po automatizmu (jel, onda ima manje gubitka jalove energije na sav taj rad oko praćenja i ubiranja poreza)
  • da svi mogu nadgledati koliko se kome uzelo (jel, upravo to BTC omogućava da je sve transparentno i da bilo tko tko želi, može znati što se dešava sa ukupnim tokom novca)

Gornje je odličan preduvjet da onda to ubiranje poreza bude poštenije nego je bilo do sad.
Da, istina …nitko se više neće moći sakriti pred porezom. Ali u težnji da dođemo do poštenog poreza, to i jeste bitno da je tako.

Ako baš misliš da se porez ne treba ubirati …pa po čijoj cesti onda planiraš voziti?
Kako si uopće zamislio da se društvo ujedini i stvara zajedničke vrijednosti, ako ne sudjelovanjem u zajedničkoj kasi iz koje će se te vrijednosti graditi?
Ako ti to baš smeta, ima dovoljno šume u Amazoni gdje još žive netaknuta plemena … pa budi slobodan tamo i neometan sa onim što civilizacijsko društvo traži od svakog svog člana. Jer nije fer da koristiš ono što je društvo izgradilo, a da radiš nauštrb mehanizma od kojega je to izgrađeno.

Da, može se bolje i efikasnije upravljati tim novcem…svakako da se može. Ništa čudno, sve ima svoju bolju verziju.
No tu je onda BTC veliki plus, a nikako minus… i otvara nam vrata ka puno boljem sistemu. Na nama je naravno da prođemo kroz ta vrata, a ne da ih zalupimo i uskratimo si tu priliku.

Što će se neizbježno i desiti, jer uvijek je veća kritična masa na strani istine. Istina je put jer je jedinstvena poveznica za sve one koji vide istinu. Dok laž ima svoju varijantu u milijon verzija i ne može okupiti na istoj lažnoj ideji kritičnu masu koliku može i istina. I zato istina (dobro) uvijek pobjeđuje laž (zlo).
Laž je osim toga i neodrživa, i urušava se sama unutar sebe…tj nestaje.

Ma porez se svakako placa na svakom cosku,porez je najmanji problem za nas male jer ga mi moramo placati.
Problem je sto ce se kupiti btc za 39k$ i taman da se proda za 41$ oni blokiraju i ne moze se prodati odmah jer proveravaju.Nema kupovine nema zarade.Tu je najveci problem.
Porez se na kraju plati kada se dizu pare a ne kod svake transakcije da blokiraju i proveravaju.
U Srbiji je porez 15% na kripto i plati se porez i miran.Jedino se mora dokazati da je od ulozenih 3000 dolara zarada - dobitak 100$ i na to porez.

@anon67150764 , moj odgovor je išao na ovo… na dugoročnu situaciju kako će svijet izgledati kad btc bude sve više zastupljeniji…i kako će se tad ubirati porez u svim domenama… (A tebi samo trgovanje btc-om na pameti :stuck_out_tongue: )

Poznavajući njegove stavove, dotični tvrdi da je btc poslan od nekakvih masona kojima je to jedan od elemenata porobljavanja društva…itd.

Ja želim ukazati samo na to da ako vlast želi ubirati veći porez, to ona može odmah i sad donoseći takav zakon.

Nije zato BTC sredstvo po ničem posebno da omogućava da se ubire veći porez, jer to se može i sad…on je samo sredstvo koje omogućuje da se poštenije i efikasnije ubire porez.

A hoćemo li tu mogućnost iskoristiti na ispravan način to je na nama … no glupo je zaključiti da BTC donosi prvenstveno neke loše mogućnosti, iako ima sigurno i njegovih negativnih strana.

Od @imemperor1 očekujem da zaključi ako neko sredstvo omogućava efikasnije ubiranje poreza (što je i sam spomenuo) … da to onda posljedično vodi ka manjoj stopi poreza a ne obratno.
Jer ako je netko gladan iznosa, karikiram, 1000kn… u neefikasnom sistemu mora uzeti tipa 1500kn da bi mu ostalo čistih tih 1000kn. Dok u efikasnom sistemu mora uzeti tipa 1200kn da mu ostane čistih 1000kn.
U savršeno efikasnom sistemu bi mogao uzeti 1000kn i da mu ostane svih 1000kn.

A koliko će sustav biti gladan… to najmanje ovisi o btcu. Bit će gladan koliko će bit potrebno da se namiri sve što je nužno i razno razne pohlepe koje se tu kao paraziti kače na to. Tako je bilo prije btca, tako će bit i poslije. Samo što će btc omogućiti da se ta glad namiri efikasnije, uz manje troškove obrade tog novca. Znači za istu glad sustava, će trebati manje uzeti narodu.

Osim toga, namirit će se i poštenije od svih jednako … pa onaj jadnik koji se slabije snalazi u birokraciji neće morati plaćati više da namiri i za one koji vještije izbjegavaju plaćanje poreza.

I na kraju krajeva, i ona komponenta “pohlepa”, koju sam gore spomenuo… i ona će isto biti manja… jer tok novca će pred svima biti transparetan, pa će parazitski nameti lakše biti detektirani i izbačeni.

Znači samo plus, plus, plus na stranu btca.

Sigurno bi drzava uzimala manje (svojom voljom)

Evo ako nekog zanima moja zadnje analize:

Pisao sam dok je cijena BTC-a bila nekih $34,600. Od tada je probijeno spominjanih $34,322, a čini se da će uskoro puknut i $32,917

Nije smak svijeta, ali da ne ponavljam što sam već napisao, tko želi može pročitati članak koji sam postao.

UPS! Upravo je puklo 32,917. Nisam iznenađen :wink: