Brexit i EuRid tj. eu domena

Bit ce zanimljivo vidjeti na koji nacin ce EuRid kao Registar .eu domene ( koja nije pod ingerencijom ICANN-a) rijesiti to pitanje.
Jer onoga trenutka kad GB izadje iz EU ( tj sa April 2019 godine ) prema “Termsu” EuRid-a trebala bi prestati i prava svih GB rezidenata ( tj pojedinaca i tvrtki ) na koristenje .eu domene.
ADR ( kao tijelo koje rijesava sporove vezane uz .eu domaneu ) imat ce pune ruke posla .

1 Like

mislim da to nece biti puno komplikovano, od tog trenutka niko iz gb nece moci da registruje tu domenu niti da je produži … mogu se isto voditi tim da su oni bili eu gradjani na dan zakljucenja ugovora o registraciji domene

Sto se tice domena koje su “new” ili koje su prethodno “expired” tu se mozemo sloziti da se ne dopusti ponovna registracija .
Medjutim sto se tice “renew” domena tu se bas ne bi mogao slozit.
Postoji naime , u pravnom okruzenju u kojem zivimo , termin “stecena prava” koji je temelj sustava i poretka i koji su garant stabilnosti istoga.
Gledajuci u stvarnom svijetu nekome tko je kupio stan u “jednoj drzavi” stecena prava su garant da ce taj prethodni pravni posao / kupovina / vrijediti i nakon prestanka postojanja jedne drzave i u onoj drugoj a koja je pravna sljednica iste.
U virtualnom svijetu svako zadiranje u “stecena prava” bilo bi ravno konfiskaciji prava. Jer konfiscirati se ne mora samo nekretnina ( u smislu vlasnistva ) vec se konfiscirati moze i bilo koje pravo.
Ako se nekom onemoguci da dok god zeli produzava svoju domenu u regularnom postupku znacilo bi konfisciranje prava na produzenje domene kao nematerijalnog dobra.
Tako da bi se moglo dogoditi da netko zbog stecenog prava produzava domenu i koristi je jos XX godina mada je - gledajuci formalno - njegovo pravo na registraciju iste zbog gubitka formalnih uvjeta ( rezident EU ) mozda vec davno prestalo postojati.
Tako da je za ocekivati da bi Britanci mogli zivjeti u odredjenom paradoksu jos dugi niz godina poslije Brexita.

de prevedi na bosanski/hrvatski/srpski


Copyright © 2022 WM Forum - AboutContact