Budućnost programiranja?

Što predviđate kako će u relativno bliskoj ili daljoj budućnosti izgledati programiranje?

Osobno mislim da će vrlo teško biti nači nekoga tko zna napraviti bilo kakav program iz nule - složiti skriptu u PHP-u ili sl. Sve što se bude radilo će uglavnom biti drag & drop i sl. metodama. Veliki ERP/CRM sustavi i sl. će zauzeti pozicije. Pravih programera koji poznaju osnove će biti jako malo, kao što je danas onih koji rade u asembleru.

Mislim da će se obogatiti onaj tko isprogramira program koji sam sebe programira :slight_smile:

[quote=“Ibiza”]Što predviđate kako će u relativno bliskoj ili daljoj budućnosti izgledati programiranje?

Osobno mislim da će vrlo teško biti nači nekoga tko zna napraviti bilo kakav program iz nule - složiti skriptu u PHP-u ili sl. Sve što se bude radilo će uglavnom biti drag & drop i sl. metodama. Veliki ERP/CRM sustavi i sl. će zauzeti pozicije. Pravih programera koji poznaju osnove će biti jako malo, kao što je danas onih koji rade u asembleru.[/quote]

Zato će nama pravim programerima koji se ne boje krenuti iz nule, koji znaju znanje i koji mogu to uraditi cijena rasti :slight_smile: .
Sve je to super ali drag i drop(design view) nikad nije bila alternativa “ručnom štrikanju” koda(code view). Uvijek će postojati stvari koje neće moći pokriti sustavi “sve za svakoga” tipa WP, Joomla, Drupal, itd. Mogućnosti programera su beskrajne i treba ih znati prepoznati, naučiti i iskoristiti. Tu ne mislim samo na web ili desktop aplikacije, što je sa sve više robotike u industrijama, pametni automobili, pametni telefoni, raznorazni iphonei, ipadovi, andoridi, windows phoneovi. itd. itd., razni software za upravljanje koje ćime, pametene kuće. Ovo se odnosi sve na one koji znaju programirati i znaju što je to programiranje, a ovi ostali oni će i ovako i onako prije ili kasnije potražiti kruh na baušteli nekoj.

Budućnost programiranja je sjajna, samo se treba znati prilagoditi i iskoristiti mogućnosti koje dolaze.

[quote=“CreatifCode”]… na baušteli nekoj.
…[/quote]

I na baušteli i u svakom poslu sve uža specijalizacija. Nekad je jedan zidar znao iz nule sagraditi kuću, danas onaj koji ugrađuje beton ne mora ga znati napraviti, dođe mu gotov na gradilište.

Smatram da nikad ni nije bilo puno pravih programera, bavim se time a poznajem ih relativno malo.

Uvijek će biti zahtjeva i projekata koji će tražiti upravo programere koji znaju nešto razviti od početka. Što je manja konkurencija - to je veća šansa da oni koji stvarno znaju svoj posao to i pošteno naplate.


Copyright © 2020 WM Forum - AboutContact - Sponsored by: Mydataknox & Webmaster.Ninja