C i dalje najpopularniji

http://www.bug.hr/vijesti/c-dalje-najpopularniji/101460.aspx

Cudno da je Python odjednom u padu. :smiley:

Nemoguće je da ne upadne u oči oštar porast popularnosti jezika Objective-C i Go. To mi nije bilo jasno dok u temi o Adobeovom CS5 paketu djankey nije ubacio link na Appleov lockdown za programske jezike koji se smiju koristiti pri razvoju aplikacija za iPad – na prvom mjestu je upravo Objective-C.

Go je novi Googleov programski jezik objavljen krajem 2009. i detaljniji uvid na TIOBE-ovim stranicama pokazuje da se radi o “peaku” koji je prošao. (Makar je grafikon kratak, jer je i jezik nov, pa se teško može govoriti o uočavanju trenda.)

Međutim, detaljniji uvid za Objective-C govori da se radi o usponu koji još nije dostignuo svoj vrhunac. Uspon počinje još sredinom 2009. što se možda može objasniti time da je ovo jezik koji se koristi i u iPhoeovima (nije li baš sredinom 2009. razvoj za iPhoneove ušao u “mainstream”, nakon što je postalo jasno da su “rane ptice” već “ugrabile crviće”?).

Ima li kakvo objašnjenje iz mjerodavnih izvora?

[quote=“ivan.skugor”]Cudno da je Python odjednom u padu. :D[/quote]Dečki zauzeti pisanjem aplikacija za iPad? Na kojima će ROI biti brz. :slight_smile:

pih, objective-c, najgadnija verzija c-a koja postoji … Appleu su svi ti developeri i alati koje zahtjevaju samo teret i trosak.

taj tiobe mi se svaki puta cini sve nerelevantnijim.

Vjerovatno, pouceni su i sa iskustvom sa iPhone-om koji je dobro prosao, a slicno se ocekuje i za iPad.

[quote=“ivan.skugor”]
http://www.bug.hr/vijesti/c-dalje-najpopularniji/101460.aspx

Cudno da je Python odjednom u padu. :D[/quote]

C-e je tek sad skočio na prvo mjesto, pošto java jako dugo tone i nikako da potone.


Copyright © 2020 WM Forum - AboutContact - Sponsored by: Mydataknox & Webmaster.Ninja