Cartnet je Down!

Zbog problema sa nekim od root dns servera velik dio .com.hr domena i dalje ne radi, sinoc od 20 sati, ni glasa od #carnet #blam:mad:

moje su sve online … :wink:

Cekaj da prorade cache na ostalim dns-ovima pa ces vidjeti onda :slight_smile:

al sam naletio na
http://www.plemena.com.hr
off

Naravno, korisnici zovu nas jer, je li, ne mogu vjerovati da bi problem u instituciji…

■■■■■ ti državne službe i tko god se mora petljati s njima!

[quote=“Sljaker”]
■■■■■ ti državne službe i tko god se mora petljati s njima![/quote]

Treba taj CARNet privatizirat :slight_smile:

Naravno da ga treba privatizirati!
Da li još netko pamti početak uzleta domena biznisa, tj. dodjeljivanje upravljanjem privatnoj firmi (VeriSign)?

Da se mi razumijemo, u Carnetu ima doista OK zaposlenika, stručnih i radišnih, nadasve ljubaznih. Ali, osnovni problem je prije svega pitanje odgovornosti!
Naime, u privatnoj firmi bi uprava itekako odgovarala za ovakvu kolosalnu blamažu…

Što im sad vrijede “registri”?
Gdje je najobičniji WHOIS?
Gdje je sad onaj direktor privatne tvrtke koji se uvalio u Carnet?
Koliko će “vlasnika” com.hr domena podignuti tužbe za nadoknadu štete?
Kojim je to protuustavnim pravilnikom određena ta problematika? :slight_smile:

Mislim, najveća prednost IT industrije je upravo u tome što politika ne brlja svojim masnim rukama po tom području. I onda im se da upravljanje kičmom sustava!

Uh, baš ■■■■■ ti!!!

Sljakeru,

Ovdje se slazem s tobom. Meni je CARNet oduvjek bio nekako zanimljiv. Mislim da bi ga u potpunosti trebalo ukiniti, određene djelove njegovog “posla” bi trebela obavljati pripadajuca ministarstva, a ostalo treba privatizirati.

CARNet za ispriku ponudio besplatno produženje .com.hr domene
Ostaju li registrari zakinuti?

BTW ja osobno mislim da CARNet radi dosta grešaka (ne mislim na ovakve greške tehničke prirode, to se može dogodit svakome, spora reakcija je već druga stvar) ali mislim da je izvrstan u usporedbi s nizom drugih državnih institucija (zato jer su one loše). Također mislim da sve loše stvari ne dolaze zbog zle namjere. Vidio sam jednu raspravu o naplati domena, i kad sam vidio kakve sve nebulozne ideje dolaze iz publike, zaključio sam da CARNet i nije najgori :slight_smile: tim više što vidim trud koji neki njegovi zaposlenici ulažu kao i strpljenje i određenu razinu spremnosti na razgovor.

[quote=“bbsantic”]CARNet za ispriku ponudio besplatno produženje .com.hr domene
Ostaju li registrari zakinuti?


[/quote]

Genijalno hahahahahaha. I ovako su se registrari bunili sto korisnici napadaju njih umjesot CARNet zbog ovih problema, a sad im je CARNet “za ispriku” jos i ukro godinu dana zarade od .com.hr domena hahahahaha :smiley:

cek znaci sve com.hr domene ce se produziti na jos 1 god. besplatno … …

Sve domene koje su ispale, njih 8970 komada.
Zašto li su registri davali lovu za licencu?

Moje mišljenje je da svi ovi propusti dolaze zbog neznanja a ne želje da se nekoga ošteti ili dodatno zaradi (s obzirom da prihod ide u državni proračun, pa CARNet nema ništa od toga), što naravno nije nikakav izgovor. BTW Nisu registri nego registrari.

Nisam ni napisao registri nego “registri”. Uoči razliku. :wink:

Zašto navodnici? Pa upravo radi ovakvih stvari.
Naime, Carnet je ovakvim potezom ukrao od tih firmi cca 180.000 kn (prosječnih 20 kn zarade * tih 9000 domena). Baš me zanima hoće li im tu lovu refundirati? Da ne pričamo o prometu ili ugledu…

Koliko sam upućen, najmanje 2 su tavka “registra” dobili samo ispriku i obavijest o besplatnom produženju, što znači da niti o čemu nisu odlučivali. E, vidiš, radi toga su navodnici i iskrivljen naziv…

Razmisljanja i zaključci direktora jedne hosting firme koja hosta nemali broj .hr, .com.hr domena

Da se razumijemo Server je komleksan sklop elektronike, koji jedna ozbiljna firma ili organizacija mora odrzavati te ciniti sve da bi on bio online

Serveri ili neko drugo sklopovlje je bilo preko 13 sati down, dakle moje osobno misljnje je da carnet nije poduzeo sve potrebne radnje da bi jedna krovna organizacija za odrzavanje domanea funkcijnirala kako treba.

Postovana gospodo sefovi i direktori niste poduzeli sve tj. niste poduzeli nista da bi dobili na redutanciji, kvaliteti i sigurnosti vasih servera, za ispad sustava nemozete cak ni administratore krivit jer ste i u tom slucaju ljudske pogreske morali imati spremu zamjenu u bilo kojem smislu hardwera ,backupa, ljudi . Niste osigurali dovoljno resursa jer domene su pukle u 8 sati navecer i trebalo vam je 13 sati , 13 prokletih sati !!! da ih ponovo dignete.

Moji decki osobno za 13 sati naprave potpuni restore od (necemo pretjerivati) 25 servera, nemozete mi reci da se 9000 dns zona vrti na vise od 4 servera, dakle vama je trebalo 13 sati da u najgorem slucaju restorate 4 servera, mogu vam samo reci svaka vam cast !!!

Zasto ovo pisem zato sto postovana gospodo ja osobno ulazem stotine tisuca kuna u moju opremu i time je drzim 24/7 online a vi sa svojim ponasanjem ubijate moju reputaciju te izravno utjecete na moju egzistenciju i na kraju djelite moj zaradjeni novac da bi se iskupili prema ljudima kojima sam ja morao objasnjavati vase pogreske i pred kojima sam se ja morao brukati zato sto vi neznate vas posao .

Zivjela nam jedna od najsigurnijih domena Europe

@Alen

“Hrvatska akademska i istraživačka mreža - CARNet nastala je 1991. godine kao projekt Ministarstva znanosti i tehnologije Republike Hrvatske.”

Eto znas koga nazavt da im jebeš mater. Možeš komotno potpisat i mene, iako nisam registrar, cisto zato sto mi idu na onu stvar vec duze vrijeme :wink:

BTW. Kako možete ozbiljno stavit ZNANOST, OBRAZOVANJE i ŠPORT u jedno ministarstvo, koje su dodirne tocke? :S

i ja se pridruzujem psovkama i svemu ostalom

Samo da smirim strasti, nije CARNetov server bio “down” niti je 9000 domena bilo “otišlo negdje”, nego se samo jedna jedina DNS zona zblesila, com.hr.db. Jedini problem je bio u tome što 12 sati nije bilo niti 1 dežurnog tehničara u CARnetu da to ispravi. Niti T-Com, najveći i najbogatiji domaći ISP, nema dežurnog DNS admina izvan radnog vremena. A znamo da je osnova rada Interneta = DNS.
Tako da ovakve stvari nisu niti nerazumljive, a niti su se desile prvi puta.

[quote=“dax”]Samo da smirim strasti, nije CARNetov server bio “down” niti je 9000 domena bilo “otišlo negdje”, nego se samo jedna jedina DNS zona zblesila, com.hr.db. Jedini problem je bio u tome što 12 sati nije bilo niti 1 dežurnog tehničara u CARnetu da to ispravi. Niti T-Com, najveći i najbogatiji domaći ISP, nema dežurnog DNS admina izvan radnog vremena. A znamo da je osnova rada Interneta = DNS.
Tako da ovakve stvari nisu niti nerazumljive, a niti su se desile prvi puta.[/quote]

Imas recku za odavanje povjerljivih informacija:zub:

Onako samo usput pitanje dali bi ti mogao mirno lezati u krevetu kada bi ti monitoring bio dosadan, ja ne a vjerujem i znam da niti ti prema tome jos jedna potvrda neizbiljnosti pristupanja poslu

Svi zahvaćeni ovim padom dobit će besplatno produljenje domene na 1 god


Copyright © 2020 WM Forum - AboutContact - Sponsored by: Mydataknox & Webmaster.Ninja