Centriranje

evo ovako dakle poceo sam uciti html i css ali nikako da skontam kako da centriram nesto da bude na mjestu tacno gdje ja ocu npr nav menu negdje na vrhu kao i ovdje logo odma pored itd… al gdje ja zelim a ne automatski samo da podesava :S

Ajde prouči ovo pa onda postavi pitanje CSS Tutorial

a sta da procitam tu?

Postoje dva/četiri načina, apsolutno/fiksno i relativno/statično.

Kod apsolutnog, ti zadaješ točne koordinate elemenata, koristeći top:, left:, bottom: i right:.

Negativna strana tog pozicioniranja je što elementi apsolutno pozicionirani ne ulaze u “flow” stranice odnosno drugi elementi ne šljive te elemente, pa se dogodi da jedan prelazi preko drugoga itd. To ti sa 10 elemenata ne predstavlja problem, ali kad ih imaš više, postaje nepregledno i bolno za uređivanje.

S druge strane imamo relativno pozicioniranje, odnosno svaki element zauzima određeni prostor i elementi se slažu jedan do/ispod drugog. Fora stvar, jer jednom kad definiraš raspored, uglavnom te nije briga koliko ima elemenata, jer se svi uredno slažu po tvojim pravilima.

Teško je odgovoriti na tvoje pitanje jer to su osnove osnova, no opet je besmisleno sve ti izdiktirati ako ne shvtiš kako i šta, stoga kreni sa nekim opsežnim css tutorialom (preporuka:
http://learncss.tutsplus.com/
) i nauči jednom za svagda, stvarno je lagano a super korisno za znati.

uredu naucio bi ja imam znanje engleskog itd… ali imas li sta na srpskom jer se meni malo malo pa smuci prevoditi pogotov video :S

Eh to nemam pojma, nisam nikada imao problema sa engleskim pa tako nisam niti tražio domaći materijal, moj ti je savjet da svakako naučiš engleski, to ti je pod obavezno za bilo kakav ozbiljniji rad na internetu danas, a i izvan njega.

Sve naredbe i tagovi su na engleskom jeziku, tako da ti engleski ne gine.

I ne mora ručno pozicionirati elemente(absolute, relative, fixed), float će to odraditi sam ako ih dobro posloži.


Copyright © 2022 WM Forum - AboutContact