Challenge v2.0 natjecanje – Prijave u tijeku

Da pocnemo s citatom jednog SEO gurua:

Da ne bi bili ko guske u magli, trebaju nam neke smjernice, pa sam predproslogodisnja „pravila“ malo prepravila, cisto da imamo neki kompas.

OSNOVNE SMIJERNICE

Vrsta onlajn zarade

Moze sve.

Vremenski okvir

Oficijelno challenge traje od 10.12.2021 do 30.12.2022. Učesniku je pri tom prepušteno na volju koliko dugo će vršiti neophodne pripreme, i kad će postaviti stranicu/biznis online. Najkasnije 15.01.2022 svaki učesnik treba da ima na svom threadu, unutar Niche Challenge kategorije, objavljen prvi izvještaj o statusu projekta, pa makar bilo „coming soon“.

Vrsta projekta

Šta god, samo da se radi. Da li će se koristiti expired domain, new domain, kupiti vec gotov sajt / YouTube kanal i dalje optimirati, opet pokrenuti vec postojeci zapoceti ali nikad odradjeni projekat koji lezi ubudjan negdje kao loša savjest, ili bilo koji drugi vid onlajn zarade - sve je to isključivo vaš izbor.
Bitno je da svaki učesnik popiše početno stanje, zada sebi cilj, pokrene projekat, i da trekuje napredak. I da to dijeli ovdje sa ostalima u sklopu ovog challenga.

Navedite trošak

Svako treba navesti troškove u svojim izvještajima da bi se na kraju mogli usporediti rashodi i prihodi i time dobili realni rezultati. Ako neko ima privatni PBN, svaki link paušalno vrijedi $60. Linkovanje sa svojih ličnih money sajtova se ne obračunava. itd.

Budžet je neograničen.

Izvještaj

Posljednja ali najbitnija stavka je – izvještaji su srž ovog takmičenja. Stoga je obavezno pisanje izvještaja o tome šta smo uradili i koji je status projekta na svakih 15 dana, a može i češće. Recimo svakog prvog i 15. u mjesecu. Svakom učesniku je ostavljeno na izbor da piše i oblikuje svoj thread kako hoće, ali osnovni sastavni dio izvještaja su:

  1. Taktike, metode i SEO strategije
  2. Statistike iz Google Analytics, Search Console, i earnings overview reports

Objava sajta /onlajn posla

Najkasnije 01.12.2022 svaki učesnik javno objavljuje svoj sajt /projekat (a može i prije ko hoće), da svi vide o cemu se radi. Znači prijavom na challenge ste spremni istupiti iz anonimnosti.

Restrikcije

Svako ko se prijavi za učešće, treba da ispoštuje ostale koji će uložiti vrijeme i entuzijazam u cijeli projekat. Ko nije aktivan, automatski je i diskvalifikovan.

ORGANIZACIJA i DONACIJA

Molim @steelmaiden da se izjasni o sljedecem, da li se slaže:

Gdje : Takmičenje se odvija u zatvorenom dijelu foruma kojem bi pristup imali:

  1. Novi učesnici takmičenja (prošli ne važe, ukoliko se opet ne prijave, ali mogu biti donatori)
  2. Oni koji bi u znak podrške napravili donaciju za nagradni fond za ovaj challenge (Oni koji su prošli put donirali, imaju i dalje pristup)

Donacije:
Nismo ni mi mačiji kašalj i imamo vec fino skupljenih para od prosli put. Za donatore će, kao i prosli put, @steelmaiden kreirati posebnu značku putem koje će moći dobiti pristup zatvorenom dijelu foruma.

Vaše donacije pošaljite na Paypal [email protected] i prilikom slanja odaberite opciju “Sending to a friend” (ako vam je ponuđena) kako Paypal ne bi uzeo fee u većini slučajeva. Pod opis placanja navedite i svoj forum nickname. Minimalni iznos donacije neka bude 20 EUR ili 25 USD.

Napomena: osnovnim pravilnikom foruma 1 je zabranjeno otkrivanje osobnih podataka drugih korisnika. Vaši podaci, koji će ovim činom donacije biti dostupni vlasniku foruma, će biti držani u strogoj tajnosti.

Prijava : svi učesnici nek se putem ankete dole prijave na challenge. Vlasnik foruma će potom svakom dati pristup zatvorenom dijelu foruma.

Pobjednik : U principu se mjeri profitabilnost sajta do momenta proglašavanja, ali vjerovatno će biti uključena i neka prognoza, procjena vrijednosti sajta/onlajn posla i još par parametara. Odluku o pobjedniku donosi žiri, iskljucivo na osnovu svoje slobodne procjene. Samo učesnici koji učestvuju do kraja ulaze u izbor.

Žiri : @steelmaiden je kao neutralni posmatrač jedini oficijelni sudija.

A šta je s nagradom?!

Smisao ovog projekta je učenje i razmjena iskustava. Cilj je da svako od nas sa sobom donese i ponese neku nagradu - pobjednik će imati najbolji projekat, a svi zajedno ćemo nešto iskusiti i naučiti. Pošto se početak i kraj ovog projekta dešava oko Nove Godine i obećanja samim sebi šta ćemo sljedeće godine sve uraditi bolje, sakupljeni iznos od donacija će biti dodijeljen pola pobjedniku, a pola proslijeđen u humanitarne svrhe, pobjednik odlucuje kome.

Ukoliko nema hitnih i veoma bitnih prijedloga za promjenu ovih smijernica, molim @steelmaiden da se post zapecati i molim sve zainteresovane ucesnike i donatore da se prijave putem ankete.

  • Prijavljujem se za učešće
  • Ne učestvujem, ali doniram

0 glasača

5 Likeova

Slažem se sa svim gore navedenim, a pravila po potrebi možemo naknadno prilagoditi. Donacije iz prethodnog natjecanja se onda prenose u ovo, također nove donacije se prikupljaju, pa nagradni fond trenutno izgleda ovako:

Neki od donatora su tražili povrat novca, ne znajući da krećemo s novim natjecanjem, pa provjerim s njima i vratim ih na listu ako budu htjeli. Ja ću na ovo još dodatno donirati 900 EUR da zaokružim na 1k.

Svi ostali donacije mogu slati na Paypal [email protected] i kao opciju (ako postoji) odabrati “Friends & Family” da se izbjegne fee. Prilikom slanja pod komentar navedite svoj forum username.

Skrill, Aircash, Revolut i Wise su također opcije jer znam da zadnji put neki nisu imali Paypal. Kontaktirajte me ako donaciju želite uplatiti na neki od tih načina.

8 Likeova

Woow! Pa nema vise zajebancije, ovo postaje ozbiljno.

4 Likeova

@Kosana svaka čast za smjernice, jer realno ne vidim drugu osobu na forumu koja bi ovo uradila i napisala

@steelmaiden šta je sa tim đe ćemo pisati. Oćemo na starom mjestu nove teme otvarati ili će ići nešta novo?

2 Likeova

Možemo u onoj zatvorenoj “Niche challenge” kategoriji pisati, kao i zadnji put. Svi koji doniraju će automatski dobiti pristup kategoriji. Svi VIP članovi, također već imaju pristup.

al neoficijelno sad se pravi prednost, sad se rilja, dok drugi još lelemudaju i ništa ne očekuju, ono fljas 15og decembra 20 objavljenih članaka, i beklink sa njujork tajmsa

Ja bi pozvao sve koji vide da su prijave u toku da se ne prijavljuju a @vodenivuk @Jeronimo034 @Kosana mi možemo da ne riljamo no lagano pa da podjelimo ove pare od donacija.

Alooooo, nemojte da ja krenem sa prozivnkom, sve ću vas redom tagovat, prijavljujte se. Što se više ljudi prijavi biće mi pobjeda slađa

2 Likeova

jedno pitanje. Jel se ovdje radi samo o mogućem postizanju zarade putem seo gogle ovo ono ili može i fb traffic?(zaključio sam da ništa ničim nije ograničeno, ali eto da pitam)

Sto se mene tice moze ko sta 'oce. Sta vele gospoda koja se vec prijavila @Jeronimo034 @anja1 @vodenivuk ?

ništa ne može, mjenjaj pravila ne daj da se iko prijavi, moraćemo pare na više djelova djelit.

sve može što se mene tiče, bitno je da se malo takmičimo i malo učimo

1 Like

Tako je, slažem se, učenje/razmena iskustva pre svega.

Da li su ucesnici u obavezi da doniraju neku svotu novca ili je free?

Također ZA. Kao što su neki već napisali, mislim da je super ideja da svaki način online zarade ima pravo na učešće.

Glypo je s fb trafficom iz razloga tog sto neko vec ima stranice, samo napravi novi bezveze sajt (nova domena ce svakako imati bolji domet) i koristi stranice za dovlacenje posjete. Evo npr ja cu to radit, a ne bi nikad tako nesto stavio u ovakvu temu. Jedino da su stranice kupljene poslije pocetka chelenga pa hajd

Razumijem, ali, mislim da to i ziri, tj @steelmaiden razumije. Tako da sto se tice nagrade na kraju, prepustila bih da on o tom brine i lomi glavu :grin:.

U biti, zasto da ne. I to je onlajn posao, donosi lovu. Ne bavim se time i nemam puno pojma, ali da je perpetuum mobile i ispljuvava novce bez utroska energije, svi bi to radili. Znaci i to moze da se radi dobro i lose. Ako ce ucesnik o tom pomno izvjestavati, korak po korak, to je plus za forum.

Nego prijavljuj se i ti. Bice zanimljivije ako nas je vise

Ucesnici mogu da doniraju ako hoce, ali nisu obavezni. Samim ucescem vec doprinose.

1 Like

Moze, ali ako krenes sa stranicama od nule, jer sustina razvijanje necega i izvestavanje kako si to nesto izgradio.

Profit nece biti sigurno isti ako netko krene od nule i gradi seo godinu dana ili netko tko ce drugi dan pustit 20k usera sa fejsa. Mozda onda krenut sve od nule fejs i stranicu. Mozda je tako iznad i napisano, nisam sve citao…

Pa da, sve bi trebalo da se pocinje od nule.

2 Likeova