ChatGPT - jeste li probali?

U posljednje vrijeme neke jednostavne stvari ne može da uradi. Čak mi se čini da je verzija 3,5 bolja.

Koristim 3.5 free verziju i nisam primjetio pad u kvaliteti odgovora.

1 Like

Generalna skupština Ujedinjenih nacija (UN) usvojila je danas rezoluciju o veštačkoj inteligenciji (AI) . Plan je da veštačka inteligncija pomogne i napravi plan do 2030. godine, koji će da reši pitanje gladi i siromaštva i unapredi zdravstveni sistem u celom svetu.

1 Like

Meni se to često događa kad radim Pinterest pinove, inače imam prompt koji mu zadam, dam mu link da provjeri članak i napravi title i description. Onda nekad poludi i kaže mi da nema pristup internet, samo mu napišem da je do prije 1 minute imao, i onda popravi…

to mi se događalo i sa Geminijem neki dan… ne znam što je razlog

Evo kaže meni ChatGPT maloprije:

Iako sam zasnovan na tehnologiji GPT-4, trenutno nemam direktan pristup internetu ili mogućnost pretrage u realnom vremenu. Moje odgovore zasnivam na informacijama koje su bile dostupne do aprila 2023. godine. Ako imate specifična pitanja ili trebate informacije koje su se pojavile nakon tog perioda, mogu pokušati da pomognem na osnovu općeg znanja i razumevanja tema. Za najnovije informacije, preporučujem proveru iz pouzdanih izvora ili direktno na internetu.

koji je to chat u pitanju, jel imas plus?

evo meni prica o ovome sto se desilo nekidan

Sta znači plus? Imam 4 kojeg plaćam 20 $ mjesecno i koji je do pred desetak dana bio odlican i odjednom poludio.

da ne koristis slucajno classic? Sta si stavio u taj svoj prompt gdje ti nije htjelo opisat

evo jedne ideje koja bi se sigurno mogla realizovat uz pomoć dobrih ai alata. nije toliko komercijalna ideja ali je korisna. subtitlovi za serije i filmove. postoje već ai alati koji prevode titlove za filmove i serije ali to nije to i nikad i ne može biti to to jer se ne može znati kontekst i žargonizme i ostalo potrebno za prevod filma i serije. sad taj kontekst žargonizmi i ostalo se ne može znati bez gledanja. ipak većina, ako ne i skoro svi iole poznati filmovi i serije su odmah prevedeni na najveće jezike svijeta, španski, ruski, njemački… u tim prevodima (subtitlovima) je uzet u obzir žargonizmi situacija kontekst i sve bitno. kako AI alati dozvoljavaju sve duži imput u promtu i mogu pročitati tonu sadržaja i analizirati ih, tako bi i AI iz više prevoda mogao da uoči kontekst i mnogo lakše prevede i napravi odlične subtitlove na osnovu subtitlova ne samo orginala nego iz orginala kao osnovice i drugih prevoda tog originala

Mene kod takvih stvari jedino brine inkonzistentnost AI alata. Bojim se da bi više vremena morao izgubiti na provjeravanje je li sve odradio pošteno nego da prevedeš haha. Jedino da se ide polako po par rečenica i provjerava.

Milion puta sam htio koristiti AI za neke gluposti tipa sortiranje, filtriranje podataka, i svaki puta me zezne (ili nešto ne odradi, ili odradi totalno krivo, itd…)…

da jeste to problem što se često pogubi i onda ga treba vraćat na pravi put. ne znam jel kod svih tako AI alata tako ali sa chatgpt4 je tako. ovaj chatgpt4 dobro radi kad se ide na ko što ti reče manje komade dakle do 3-5 min dijaloga, mada i tu zna da se uzjebe. i vazda chatgpt prepozna da je subtitile zbog onih vremena iz srt fajlova i izdaje upozorenje da se možda krše neka prava kad prevodi subtitle.

problem je što za trenutno chatgpt4 ne može obraditi toliko informacija kao što su npr 4-5 subtitlova iz filmova. mogao bi čini mi se 1-2 mada i za to nisam siguran. ne mogu se sjetit pokušavao sam ali zaboravih. ali za razliku od chatgpt4 claude može obraditi masu više informacija pa možda može i nekoliko uporedo prevoda.

sad dalo bi se obrađivat po manje cjeline pa da ide i tako. ali nije toliko to tolika ni suština ideje da se radi subtitlovi. suština je ovo: sa orginalom i dobrim prevodima na više jezika i korištenjem i upoređivanjem svega toga, AI bi trebao da može da izvuče i stvori najbolji mogući prijevod. sad korištenje za subtitlove je samo jedna od stvari koja je moguća i đe mi je palo to na um

Previše znojiš mozak, ne bi li AI trebala raditi to umjesto tebe?
Zamisli da možeš pitati AI da ti izlista 3 komercijalne ideje kako iskoristiti AI?
I onda kad ti izlista rečeš joj da to i napravi, a tebi samo sjedaju pare na račun.

Ne razumijem oko čega pišeš, mogao si citirati dio u vezi čega pišeš da znam

Ne odgovaram samo tebi, nego pokušavam pokazati na humorističan način da ChatGPT nije nikakav AI, (sveti gral) nego lažnjak.

evo mene si sad uvjerio…

to je nemoguće, no valjda se i ja mogu malo zezati na internetima.

Svaki alat treba znati koristiti.

AI je toliko koristan, da je teško to i sročiti … meni je naprosto nevjerovatno koliko ljudi okolo mene ne koristi te benefite … i još gore kako me blijedo gledaju kada im pokušam dočarati tu korisnost.

No, čim manje ljudi to koristi … daju još veću prednost onima koji koriste. :person_shrugging:

Btw. precizniji odgovor koliko je ironija tvoje šale promašena: Možeš ti imati na raspolaganju i pravog čovjeka/ekipu da ti pomažu, pa ako nećeš znati upravljati ljudima, znojit ćeš se još više.

2 Likeova

Zavist i upravljanje ljudima je nešto što izbjegavam.
Meni je ustvari drago ako mislite da imate nekakvu prednost što pričate s kompjuterom, i sretni ste.

I ja nekad neznam je li s druge strane kompjuter. Virtualni svijet interneta je takav.

Ne vodim ljubav žnjime, ali sretan sam jer u nekim područjima sam produktivniji nebrojivo.

A u neka područja nebi imao volje niti zalaziti da ne mogu računati na njegovu pomoć. Točnije, ta područja sam godinama odgađao jer sam bio svjestan potrebe za velikim inicijalnim znanjem/učenjem da bi sa time krenuo raditi … sa AI sam zadatke iz tog područja odradio (pregazio ko plitak potok) bez ikakve pripreme, tj. bez ikakvog inicijalnog proučavanja materije…

So … da sretan sam :slight_smile:

1 Like