Cijena responzivnog design-a

Pozdrav ekipa,

zanima me koliko bi ili vec naplacujete responzivni web design.

Ja sam uvijek smatrao da bi se trebalo naplatiti barem 50% od standardne cijene weba. Ipak je to dodatno programiranje, razvijanje layout-a i testiranje. Meni je to osobno totalni gust raditi ali neki put stvarno dosta vremena trazi.

Kakva su Vasa iskustva s naplatom rwd-a i da li imate fiksne cijene ili % od cijene “standardnog” weba??

Reaponsiv dizajn ti se krece od cjene 10d olara pa do 40 dolara to ti je neki moj orijentir na themeforest i na jos takvim webovima dje se prodaje

Pa trebalo bi vise naplatit(to je moje mišljenje), jer RWD zahtjeva puno vise posla od strategije i plana pa do razvijanja koje je duže nego kod fiksnih web stranica. Sad kolika je cijena ovisi o kompleksnisti projekta.
@wampir 90% stranica na Themeforestu su “responsive” ali zapravo uopce nisu responsive kada ih otvoriš na mobitelu, bitno je da se sto vise paralaks efekata nabaca na stranicu,sto vise jquery pluginova, ne uzima se u obzir da mobitel nije mašina, ne uzima se u obzir da mobilne mreze puno lošije od broadband internet konekcija,nikakve optimizacije se nerade itd itd…tako da je dobar dio tih stranica unusable na mobitelu.

1 Like

Kakve veze ima ThemeForest s ovim, pa ne naplacujes custom work $40 zato jer jedna tema toliko kosta na ThemeForestu.

1 Like

Ja osobno uzmen oko 30 40 % vise

Ja ne uzimam nista vise, to je pod normalno. To je samo u slucaju kada se sadrzaj prilagodjava da bude vidljiv na svim rezolucijama i uredajima. Ponekda postoje slucajevi kada se treba odluciti sto ce se i na koji nacin ucitati kada i gdje i na kojim uredjajima, e onda je prica druga i to ovisi od projekta do projekta.

1 Like

Fala ekipa.

@ Wampir .Ovaj post s themeforest-om i temama mi je super. Ocito ne kuzis sto je rwd ali hvala na trudu da odgovoris.

@ creatifcode Ne kuzim kako ti je to pod normalno, da li ti je to stavka u cijeni web-a, posebna stavka ili to odradis dzabe? To je dodatna usluga, dodatni posao i to vrijedi dodatno naplatiti. Mislim da ce se svi sloziti da se ne trebamo podcjenjivati i da trebamo naplatiti ono sto i radimo, ne poklanjati.

Evo ja bas danas moram poslati ponudu klijentu i ici cu s 50% od cijene weba kao stavku rwd na ponudi. Mislim da je to ok stavka i da cu se toga drzati ubuduce osim ako se radi o kompiciranom web-u, onda ce biti 75-100% cijene.

Idem hrabro i odlucno, pozelite mi srecu.

sve naplacuje koliko si vremena potrosio puta cijena sata… ako ti za rwd treba vise vremena nego ne-rwd onda ce jasno kostati vise, jer ces duze raditi na tome.
ali naplacivat posao po tome sto radis, drugacijim tarifama nema smisla… jel bi nekome naplatio vise ili manje ako bi mu napravio site u html5/css3 koji je standard, za razliku od xhtml-a koji je outdated?
nije rwd nista posebno i extra, vec standard, za koji ti moze, ali opet i ne mora trebati vise vremena da ga napravis.

Ja sam reko za themeforest al ako prodajes nekom onda vise od 1000 kn ovisi o slozenosti weba moze i par tisuca

Uzmeš za trećinu više novca, mada ako radiš novi dizajn u 2014. i nadalje (a vrijeme ne može ići unatrag nikako) mislim da bi rwd trebao biti standard a ne dodatni feature. Svi želimo pregledavati bilo koju web stranicu, u bilo koje vrijeme i u bilo kojim uvjetima na bilo kojim uređajima.

Slazem se sa @toniperic . Trebalo bi to ukljuciti u standardnu ponudu.

to je inace postalo standardna ponuda sem kod nas :slight_smile:

I to je OK…
Sve što nije RWD, već je pomalo izvan vremena.
Ali RWD znači i više posla = vremena = novaca

Slazem se s vama ekipo, jos od prosle godine je to standard, ali je problem u “balkancima” koji ne shvacaju da je to potrebno i da to kosta.

@webdeveloping03 Naravno da vrijedi vrijeme * cijena sata. Usporedba s html5 i xhtml i nije neka jer cu pisati skoro isti kod, dok je rwd extra kod.

@Sceko Upravu si 100%!

@tony Slazem se, sve je vise mobitela,sve se vise trazi preko moba i to je u ugromnom porastu a i tako ce biti jos dugo.

Nego ovako, jeste li vi standardne ponude svojih webova digli za odredenu cijenu u kojem je sada ukljucen rwd ili to radite za istu cijenu kao prije?

Stvarno? Koliko vise koda? par linija ili par stotina linija? Ja trnutno radim na stranici koja ima sveukupno cca. 2500 linija CSS-a i od toga je 100tinjak linija za prilagodbu na razlicite rezolucije( imam ukupno 4 definirana, 3 iskoristena breakpointa.). Manje vise se radi o ukidanju floatinga i redefiniranju sirine wrappera. Udio u vremenu koji je otpao na pisanje tih linija koda u odnosu na ostatk je cca. 0.3% - 0.5%.

Ti mi zelis reci da je stvarno onda pposteno naplatiti nekome tisucu ili dvije kuna vise nego uobicajeno. Ili ti opako nesto ne stima sa kodom kad ti odlazi puno vremena na to ili, sorry ali nemas pojma o cijeloj toj RWD prici.

Probaj sa mobile-first pristupom bit ces puno brzi.

Ja mislim da tu nebi trebalo biti rasprave o linijama kod nego o tome da je rwd tezi po pitanju strategije,planiranja i testiranja.To je ono sto odnosi vise vremena,mada je cinjenica da mora biti malo vise koda.Ako se RWD ima prave temelje kroz flexibilan grid i dobru content strategiju onda je koristenje media queria lako,samo lagano popravljanje css koda.I kad se radi RWD ne treba unaprijed određivat breakpointove ,nego pustit sadrzaj da određuje gdje ce bit breakpoint.Mobile first je također dobra strategija koju ja koristim ali mi iskustvo govori da nije nužno manje koda kada koristim mobile first pristup.Sve ovisi ,svaka stranica je priča za sebe.
Mislim da je glupo raspravljat, to je osobna stvar koliko ces ti to naplatit,svakako ako koja kuna vise upadne nece smetat :wink:

Ima nešto u ovome što on piše. Niti meni obično ne oduzme više od 100-150 linija koda, što je u principu relativno malo vremena programiranja. Naplatim nešto više, ali ne dvije tisuće kuna više.

Kupio sam ovu knjigu prije pol godine-godinu, ako hoćeš ju kupiti dam ti ju za 50 kuna + tvoja poštarina. Mobile-first pristup dosta pomaže.

Uz nju sam uzeo još i ovu knjigu. Odmah da ti kažem da tu nećeš naučiti puno kodiranja čitajuć je, nego načine na koje možeš odraditi neke stvari i kako si postaviti neke zadatke da ih što lakše savladaš. Ako hoćeš obje za 100kn, kao nove su.

pa pisat ces i skoro isti css, zar ne?
nema tu nista extra… dok nije bilo RWD-a radilo se da imas posebnu mbile stranicu, to je bilo extra, sada ti moras/trebao bi raditi rwd samo da ok pokrijes desktop racunala, tako da ti 1-2 dodatna breakpointa ne igraju toliku ulogu u tome svemu.

najpostenije i najlogicnije mi je naplacivat toliko koliko sam vremena na nesto potrosio, ne kosta sat vremena npr. 10$ a sat vremena kad kodiras RWD 15$, ali ti treba malo vise vremena da napravis tako pa ce i cijena biti veca. ako tebi rwd uzme duplo vise vremena, onda vjerojatno ne radis nesto kako treba.

Slazem se momci…opet. Premda ste se svi raspisali o rwd pristupu, broju linija koda i slicno a nitko ne odgovara na pitanje, ali nema veze.

Poanta mog posta ovdje je cisto bila da vidim kako se krecu cijene i razmisljanje naseg trzista o rwd.

RWD mi ne oduzima mi puno vremena, neki put doslovno rjesim u par linija jer imam svoj grid i helper klase i to ide ko iz pic… . Sve 5 oko ovog s malo clear float, malo block element na 100% i slicno i ako je to sve sto radite, bas super za Vas! Puno puta je to pre malo, ne zbog koda, vec zbog sadrzaja.

Radio sam na ljeto 2013. web koji sada ima preko 400 stranica. Ogormna navigacija, 3 nivoa dubine, preko 20 kategorija vijesti, filteri vijesti, 4 jezika i jos pun k stvari. Za takve stvari mi ne mozete reci da clearam float i stavim elemente na 100% i da ce na mobu i tabletu to dobro izgledat i bit user friendly.

Procitajte case study-e za vece webove (boston globe recimo) i njihov proces razvoja rwd-a.

Ako i vi radite na vecim projektima, a ne na web-u od firme s 4 stranice i kontakt formom i mislite da je bullshit ovo sto sam ja gore napisao, molim Vas da mi posaljete PM da se dogovorimo da platim pivu i da mi objasnite magiju :slight_smile:

@creatifcode Kuzim je RWD, i to JAKO dobro. Takoder, nisam rekao da je posteno ili neposteno uzet 1 ili 2k kuna za rwd niti da to radimo, zato sam pokrenuo ovaj post.

@blaja Svaka cast! Content je bitan, ne uredaj.

1 Like