Cloud Backup - iskustva?

Koristite li nekakav online backup servis?

Google me je odmah pogodio s ovim člankom:

Spominje se:

Za projekte i vazne dokumente Dropbox i Skydrive, za sve ostalo tu je Externi HDD. Razmisljam i o NASu kojeg cu baciti negdje u podrum i ne misliti vise o tome, a kojem cu moci pristupiti od svakale preko ili fiksne IP adrese ili preko nekog dynamic dns sustava i sve bi to na kraju funkcioniralo kao private cloud…

Koristiš li kakav kriptirani kontejner ili vjeruješ ovima? U principu, ako se koristi nekakav klijent koji kriptira prije slanja, a ključ je poznat samo tebi, onda nema problema, ali ne znam kako ovi rade.

Razmišljao sam o jednom eksternom disku reda veličine terabajta i softveru koji bi radio kriptirani mirroring na način da sadržaj nije pohranjen u jednom velikom kriptiranom kontejneru, već u stotinama ili tisućama manjih. Na taj način se podaci prvo zrcale kriptirano na eksterni disk, a onda s diska dižu u oblak samo izmijenjeni manji kontejneri. A za čuvanje kriptografskog ključa sam odgovoran ja.

Definitivno postoje gotova rješenja za to. Međutim, kada sam jednom nosio neki disk u InfoLab, komentirato sam o NAS-u kao dobrom rješenju za backup, a frajer mi je na to pokazao prstom prema otvorenom NAS-u sa sprženim kontrolerom. Toliko o tome… Iako, ja trenutno upravo koristim QNAP s dva diska i Backup4All Pro za backup.

S druge strane, za osiguranje kontinuiteta poslovanja, offsite backup je ključan.

Vjerujem njima. Nisu to neki dokumenti u kojima su top secrets i/ili neke poslovne tajne.

Ovo je vec u sferi znanstvene fantastike za mene i nisam bas toliko shizofren da bi sad isao kriptirati i ne znam ti sto. Jednostavan backup na externi dik koji je negdje kod kuce i to je to. Nikakva kriptiranja i sl. zavrzlame.

A ■■■■■ ga, to se moze svemu dogoditi, tak da ono ako je tako, tako je. Onda ti ne preostaje nista drugo nego jos i na DVD(ili na mikrofilm, :slight_smile: )sprziti sve i njih u neki trezor spremati.

Ne radi se toliko o tome. Nego o tome da bi bilo nezgodno da se osobne stvari poput fotografija ili dokumenata sutra nađu objavljenje negdje na internetu i da čovjek ne može baš ništa više napraviti…

To je na externom disku, to ne ide iz kuce bez mene.

Za privatni cloud preporučujem NAS i ownCloud