Com.hr i com, rezultati pretrage

Prije 2 godine registrirana je com.hr domena npr. www.abc.com.hr.
Prije 1 godinu registrirana je www.abc.com domena. Postavljena za glavnu, com.hr je stavljena kao parkirna.

Google gotovo sve rezltate pretrage daje na com.hr, kako postići da daje više rezultata na .com.

Isto tako me zanima kako se određena, buduća domena (i html stranice) može “zaključati” tj. izbaciti iz rezultata pretrage. tj. da ih google ne prikazuje u pretraživačima.

Kako da google ne indeksira stranice

https://support.google.com/webmasters/answer/6062608?hl=en&rd=1

A na prvo pitanje, pa hajmo reći da ima više linkova “negdje postavljeno” koji redirektuju preko .com.hr domene. Više posjeta je bilo preko .com.hr linka nego .com i na taj način google to automatski rangira preko broja posjeta, linkova koje je neko postavio, i preko koga su ljudi došli na tvoj site. Postavi ako koristiš Google Webmaster glavnu domenu, i sub domenu, pa ćeš vidjeti posjete sa .com.hr i .com domena.

Može biti i do sadržaja i ne-kvalitetnih backlinkova na .com domeni, a na .com.hr je bolji sadržaj indeksiran, i bolji su backlinkovi. U čemu je razlika između tih “domena”? Koja je indeksirala koje linkove (kvalitetnije) to može puno da znači.

Razlike u domenama nema, sadržaj je isti.
U početku kupili com.hr (zbog cijene), a poslije htjeli imati .com , a namjera je bila com.hr ugasiti i imati samo .com.
Ne znam da li bi to sad bilo pametno, ugasiti com.hr?

Pa ne znam koliko ti je sad pametno gasiti domen koji ima znatan broj backlinkova i koji rangira prije .com domena, nebitno što je pod domena. Pokupi malo više informacija od oba domena, i odluči onda. Ako ćeš izgubiti previše samo zato što je pod domen ne vrijedi ga brisat’.

U ovom slučaju najbolje je koristiti 301 redirect (trajno preusmjeravanje) s jedne domene na drugu, jer parkirne domene s u biti kopija originalnog sadržaja pa bi ih trebalo izbjegavati.

Kako bi domenu izbacio iz rezultata pretrage dovoljno je staviti u svake stranice ili kreirati robots.txt datoteku i u nju ubaciti User-agent: * Disallow: / .

Točno, redirekcija 301 je rješenje. :slight_smile:

A kada je to već napravljeno, i ovaj drugi problem nestaje. Dakle, sve je učinjeno.