Copy-paste (all rights reserved)

e ovako na nasim prostorima vecina sajtova je copy-past od najjacih regionalnih portala konkretno sto se tice vijesti ali i ostalog sadrzaja, pa me zanima kakva su pravila za copy-paste sa stranih portala, da li je dozvoljeno, kakve su sankcije za to ako nije, uglavnom na svaki tekst sto je copy-paste stavio bi se link s orginalnim izvorom teksta

Link ili navod izvora orginalnog sadržaja se uglavnom smatra legitimnim.
Ali opet sa druge strane, to ne znači da te netko ne može tužiti.

Sa treće strane (ako ti to igra neku ulogu) stranice sa copy-paste sadržajem nemaju
šanse u rezultatima pretraživanja. G zna od kuda dolazi orginalni sadržaj a gdje je kopiran.

Pročitaj uvjete korištenja na stranici, svaki malo bolji portal ih ima navedene…

Ja nisam našao niti jedan naš portal koji dozvoljava bilo kakvo kopiranje, čak i ukoliko navedeš izvor, ako mi ne vjerujete, provjerite index, klix i ostale. Isto važi i za strane, bar za neke velike koje sam ja provjerio. Sa druge strane, večina tih sajtova dosta novosti kupuje od agencija, te novosti koriste svi koji njima plate, tako da bih se ja više bojao tužbe od strane te agencije koja živi od toga.

Mene su kontaktirale španske novine da uklonim post ili će pokrenuti tužbu iako sam preveo tekst sa španskog na engleski te naveo nekoliko puta izvor u samome tekstu. Naravno, izbrisao sam.

Iskren da budem, koristim neke strane izvore, nisam imao problema do sada, a vjerovatno iz razloga što sam mali zalogaj, ne mogu me ni nači (google me ne rankira visoko jer zna da kopiram postove).

Sa dvije dobre eng stranice 3k dnevno uv tema turizam, uz dio kopiranih tekstova s izvorima google ma.spustao na 1-2 posjeta dnevno :-(( teški ban…

tekst u kurzivu