Copyright na niche i fan sajtovima i mobilnim aplikacijama

Tema o kojoj iskreno ne znam previše :slight_smile:

Imam oko 500 aplikacija na Google Playu i sve su više-manje na foru niche websajtova.
Znači, odaberem temu i povlačim sadržaj (uglavnom preko raznih RSS i sličnih feedova), a na sve to ide AdMob (Adsense za mobitele).

Zadnje vrijeme me svako malo netko zatraži da skinem app koji je povezan s njima, što je ok, ali često se ne obrate prvo meni nego direktno Googlu, koji broji takve prekršaje i sad me je strah da mi ne banaju cijeli account.

Ok, EasyJet je bila loša ideja (britanska aviokompanija), ali oni su se najkorektnije ponijeli.
Zadnji slučaj je bio King Crimson, glazbeni bend - većina aplikacija su mi o bendovima i glumcima/glumicama.

Da li je moguće da se nekako ogradim od toga što koristim njihov sadržaj/ime ?
Probao sam nekakav disclaimer staviti u opis aplikacija, naglašavajući da ovo nije službena aplikacija i da postoji isključivo u informativne svrhe.
Možda da se prezentiram kao fan aplikacija ?
Nešto sam jednom čitao o fan sajtovima ili o facebook fan stranicama, ne sjećam se točno.

Molim bilo kakav savjet jer, ja sam programer, nisam pravnik :slight_smile:
Moje nekakvo viđenje je da (financijski) ne štetim tim osobama jer im dovodim promet na njihov sadržaj, posjetitelje na facebook, view-ove na youtube i sl.
Vjerojatno 95% mojih aplikacija nema konkurenciju (teško ih je sve pratiti), znači da npr. Grateful Dead nema već svoju mobilnu aplikaciju.

Korisnicima je ovo itekako praktično, dobio sam dosta odličnih ocjena, obzirom da za određenu temu imaju sve na jednom mjestu, google news, rss feed, youtube, twitter, facebook, flickr…

Help ?

Nisam ni ja pravnik, ali zašto ne zatražiš dozvolu prije nego koristiš njihove sadržaje?
Zašto ovo dolje ne objasniš njima, a ne nama?

[quote=“dev_masta”]Moje nekakvo viđenje je da (financijski) ne štetim tim osobama jer im dovodim promet na njihov sadržaj, posjetitelje na facebook, view-ove na youtube i sl.
Vjerojatno 95% mojih aplikacija nema konkurenciju (teško ih je sve pratiti), znači da npr. Grateful Dead nema već svoju mobilnu aplikaciju.

Korisnicima je ovo itekako praktično, dobio sam dosta odličnih ocjena, obzirom da za određenu temu imaju sve na jednom mjestu, google news, rss feed, youtube, twitter, facebook, flickr…[/quote]

Na sadržaj kojeg autor kreira, taj autor polaže isključivo pravo. On može nekakva prava na taj sadržaj odobravati i drugima, može dana prava povlačiti i može sve to činiti po svom vlastitom nahođenju.

Način na koji ti razmišljaš (ne štetim im, a čak im i pomažem) je u gornjem smislu posve irelevantan, jer im “odlučujući” u njihovo ime štetiš tako to što im uskraćuješ pravo da odlučuju sami kome će što dopustiti. Primjerice, kada se ja moram okrenuti autom na uskoj cesti, nerijetko uđem na nečiji kolni prilaz - iako se radi o prostoru posve otvorenom cijelom svojom širinom (nema ograde), ipak sam na nečijem privatnom posjedu i taj bi mogao vikati za mnom da neka to više ne radim. Zapravo, mogao bi i svima dopustiti, a baš meni zabraniti. Pa bih morao izaći iz te ulice vožnjom u natrag… što ćeš.

Uglavnom, ključno je da pogledaš opće uvjete korištenja na tim mjestima s kojih preuzimaš sadržaj. Ako se radi o nekim popularnijim stranicama, bilo bi za očekivati da imaju takav dokument i u njemu opisano što dopuštaju, a što ne.


Copyright © 2020 WM Forum - AboutContact - Sponsored by: Mydataknox & Webmaster.Ninja