Coworking digitalna zajednica/agencija

Već neko vrijeme mi se mota po glavi jedna ideja… Većinom radim sam, kao freelancer, sudjelovao na par projekata, neke samostalno pokušao, ali uvijek mi fali nešto, neki faktor X za veći uspjeh. Dokučio sam da taj faktor X nije nešto, nego netko! Gotovo uvijek mi je nedostajao neki član tima (obično više njih), netko sa kim ću se nadopunjavati, surađivati, dijeliti znanje, resurse pa i probleme.

Zbog toga sam i počeo odustajati od samostalnih projekata i jednostavno kao freelancer raditi za druge. Obaviš posao, naplatiš, ideš dalje. Ali naišao sam na toliko poslova koje ne mogu sam riješiti, jednostavno jedan čovjek ne može pokrivati cijelo područje web developmenta. I dizajn i programiranje, pa i marketing i menadžment… Onda moraš outsourceat pojedine poslove i tu počinju još veći problemi.

Naravno, ako se ja susrećem sa ovim problemom, vjerojatno ga još netko ima. Zapravo, sigurno ga svi imaju. I riješenje se nameće samo od sebe - udruživanje i suradnja. Danas popularni naziv coworking, u ovom slučaju digitalni.

Definicija coworkinga: Coworking je suvremen pristup radu baziran na udruživanju društvenih, profesionalnih i materijalnih resursa, koji se višestruko pojačani vraćaju svima uključenima u proces.

To je i moj cilj, okupiti freelancere (mene i sve vas koji ovo čitate) u jednu zajednicu gdje bi svaki pojedinac imao podršku zajednice, pristup informacijama, alatima i resursima kojima raspolaže zajednica (naravno, zauzvrat bi dao isto). Koliko puta smo samo ovdje na forumu naletjeli na post gdje netko ima super ideju, ali fali mu npr. hosting ili neki tako sličan, banalan problem, a možda bi ta ideja postala nešto veliko sa samo malo usmjeravanja i pomoći… Ali to možda nikad nećemo saznati radi par dolara vrijednog hostinga ili domene. Rješavanje tog početničkog problema je samo jedan od ciljeva. Još jedna stvar je suradnja na projektima, zajednička ponuda usluga tržištu, pravilno predstavljanje u medijima i društvu, proširivanje mreže suradnika i klijenata.

Kompletan model još uvijek postoji samo kao ideja, većinu resursa, alata i znanja da je ostvarim posjedujem, osim onoga faktora X sa početka priče. Trebaju mi suradnici koji će u početku činiti samu jezgru zajednice, a s vremenom ako se ostvari planirani napredak zajednica bi trebala rasti neograničeno, kao mreža. Tko se može prijaviti? Svi! Programeri, dizajneri, tekstopisci, marketing stručnjaci, fotografi, blogeri, prevoditelji, administratori, community menadžeri itd.

Stoga pozivam sve kojima ovo zvuči barem mrvicu interesantno da se prijave, a to lako možete učiniti na ovoj stranici. Unesite svoj email i javim vam se uskoro sa detaljnim informacijama. A naravno, možete mi baciti i PP ovdje na forumu, ali na email ćete odmah dobiti odgovor, dok ovdje ne provjeravam svakodnevno poruke. :wink:

Coworking je shareanje radnog prostora. Ovo sto ti predlazes je nekakva recimo neformalna udruga. Malo zbunjujuce.

Coworking je suradnja, a taj termin je tek nedavno uveden kao dijeljenje radnog prostora. Ali donekle si u pravu, ustvari govorim o dijeljenju digitalnog radnog prostora. Zajedničke web stranice, portfolia, alata…

Ma sve pet, samo kazem da, zbog ustaljenosti tog termina u ovom kontekstu, moze doc do konfuzije oko toga sta tocno zelis napravit. Evo, mene si zbunio, jer san prvo isa u tekstu trazit o kojem gradu pricas :smiley:

Ontopic, ideja je skroz okej, al osobno nikad ne bi usa u to bez ugovora, ako nemam puno povjerenje u ljude s kojima radim.

Zato sam u naslovi i ubacio “digitalna”, ali shvaćam konfuziju. :smiley:
I da, što se tiče ugovora, potpuno si u pravu, ali ipak trebati će smisliti neki funkcionalan model bez ugovora s obzirom da će teško svi moći fizički potpisati isti, zasad ima nekih 10-ak zainteresiranih.


Copyright © 2020 WM Forum - AboutContact - Sponsored by: Mydataknox & Profit Monkey