cPanel i alternative - kvalitetnije hosting iskustvo

Pozdrav svima,

imam par pitanja pa ako mozete dati neko svoje misljenje. Evo, nakon niza godina odrzavanja raznih linux servera, dohvatilo me pitanje i hostinga. Pogledao sam taj cPanel i moram priznati da ne razumijem u cemu je fora s njim. Kuzim da je svojevremeno mozda bio najbolji panel za hosting, ali danas kraj kvalitetnih alternativa, ne vidim stvarno zasto bi ga netko placao. S godinama je stvorio jedan monopol jer su ga poceli koristiti i oni koji ne kuze sto je administracija servera, reselleri, ekipa s podrskom koju unajme izvana itd. I to se razbuktalo i dovelo do toga da ga sad imaju fakat svuda. I da, instalira se jednostavno, vecina toga se odrzava kroz gui, i to ne samo ovaj dio oko hostinga vec i sistemski dio. Ali upravo taj sistemski dio, koji korisnici ne vide,je potpuno suvisan i samo stavlja pomutnju u nekog tko je navikao na CLI. Mislim linux je cli i uvijek ce biti. Neka se nitko ne naljuti, ali ako si instalirao ubuntu i po njemu klikeces, ne znas ni 2% o linuxu… Uglavnom, cPanel, da ima kao lijepsi gui od ostalih panela, ikonice i to pa je to kao za korisnike “bolje”. I to je u biti to. Ne podrzava postfix mail server, ne podrzava php-fpm koji je idealan za shared hosting okolinu i podizanje sigurnosti itd., sporo se razvija, pun je bugova pa se ekipa cudi kad im hackiraju server sto poteze cudjenje u korisnika jer im webovi ne rade itd. I opet nadam se da se nece nitko naljutiti niti shvatiti ovo kao napad na hostinge koji imaju cpanel u ponudi. Sto me dovodi do iduceg pitanja, koliko bi bilo interesantno krajnjim korisnicima da se ponudi kvalitetniji hosting, gledano sa sistemske strane, a ne korisnicke(znaci ne na nivou: cpanel su ljudi navikli i ima lijepsi gui)? S podrskom na kojem je sistemac. I naravno s drugim panelom koji je je jednako napredan za hosting dio i ima sve funkcionalnosti, osim onog sistemskog dijela koji ionako korisnik ne vidi, a na sistemcu je da se pobrine da ga osigura. I naravno sama instalacija panela zahtjeva odredjeni nivo znanja kao i kasnije podesavanje ostalih servisa i sigurnosti… Govorim o tome, koliko bi se odrekli cpanela i prihvatili drugo kvalitetnije rjesenje?

Evo jos malo na temu cpanela:
http://www.anchor.com.au/hosting/development/we_hate_plesk_and_cpanel
http://whysuck.com/why-cpanel-sucks/

I jos jedan link jer sam novi pa nemam pravo staviti tri linka:
http://www.xentime.com/blog/cpanel-is-a-gift-for-hacker/

Nisi odgovorio na jedno bitno pitanje, a to je: Koja je alternativa? Evo ja vec dugo tražim alternativu.

Da, zbilja :smiley: Meni se jaaako dopao ISPConfig od svih alternativa sto sam probao. Vrlo je logican, ostavlja vrlo cisti kod na OS-u, koliko vidim moze sve sto i cPanel (za korisnika), jedino sistemac mora malo zasukati vise rukave. I pametno je izdizajniran pa se name conventon moze mijenjati on the fly. Ne znam, fakat bih ga dignuo na novom serveru i ponudio ljudima jer mi cPanel po funkcijama ne treba, samo mi komplicira odrzavanje jer se tamo prtlja po gui-u sa sto klikova, a na kraju i opet moras u cli. I naravno placa se, ali zasto placati nesto samo zato sto su korisnici naviknuti na cpanel izgled? Mislim sve je to isti vrag u konacnici, pitanje je samo koliko je stabilno, koliki je community i koliko ima rupa…

Nitko nema neko misljenje? :slight_smile:

Nazalost ovaj ti se forum, otkada je promijenio vlasnika, pretvorio u najobicniji oglasnik gdje kvalitetnih i sposobnih programera, sistemaca i ostaloga gotovo da i nema. Imas tu i tamo nekog tko pita za neki savjet u vezi instalacije plugina, a ostalo ti je samo prodaja adsense stranica s “potencijalom”.

Evo ja mjerkam vec par dana http://sentora.org/ i mislim da cu ga iduci vikend stici instalirati i probati vidjeti kako laufa i kako izgleda fasada. Kakav je iznutra nemam pojma nisam detaljnije proucavao. Meni je bitno i da dobro odradi posao za korisnika, da ima lijep UI, jer na kraju krajeva to pordaje proizvod, da je intiutivan, a bogami da mi olaksa i dio posla u masini.

ISPConfig koristimo u firmi i uopce mi se ne svidja. Od opcija gotovo da nema nista, a UI mu je ruzan do bola.

1 Like

Sentoru sam isto gledao, to je od ekipe koja je radila zPanel. Ali zpanel se nije nesto usrecio, pun je sigurnosnih rupa. Ima i demo od Sentore, ima lijep gui.
Za ISPconfig ne vidim sto vise treba korisniku odnosno ima sve opcije koje ima i cPanel. Govorim o korisnickom dijelu kad se korisnik ulogira. GUI mu je drugaciji, vise je praktican nego lijep, slazem se. Ali umjesto 20 klikova, napravis 5 za istu stvar, karikiram. Uskoro ce isfurati i novi gui, responsive temu i tako… Ovdje je demo trenutne verzije: http://www.ispconfig.org/page/en/ispconfig/online-demo.html
Znaci smatras da je korisnicima cPanel a must i da ce radije otic drugom hosteru zbog cPanela nego uzeti hosting sa ISPConfigom i super podrskom te stabilnim i sigurnim serverom? Ne znam di da drugdje pitam : )

https://helgesverre.com/blog/top-5-free-alternatives-to-cpanel/ evo mali review panel softvera. Slazem se sa ISPConfig opisom.

Mislim da je webmin i virtualmin jako dobra alternativa. A i bez panela nije lose. Sta ce ti panel.

Je, dobra je kombinacija, ima puno opcija za administriraciju servera kroz gui :slight_smile: Ali ne zelim upravaljat serverom kroz gui… Panel neki mora obavezno biti kako bi korisici mogli otvoriti mail, ftp racun, poddomenu, staviti neki alias ili forward, vidjeti traffic i sl. Na jednom serveru nemam panela i hendlam ih rucno, ali server nije samo za hosting web stranica…

Meni ovaj http://froxlor.org/ djelije lijepo i http://ajenti.org/

Ehh ako je za prodaju korisnicima, diigni cjenu hostinga i kupi licencu za server, 20$ ili koliko kosta pa nije to neki novac.

Oko 33-35 dolara mjesecno, na razini godine 2300kn, za dedicated server. Ako si manji hoster(ala 150 klijenata) ili tek pocinjes onda se osjeti ta razlika jer tu idu jos i godisnja davanja za obrt itd pa se to sve nabere… A placao bi licencu samo zbog toga jer su svi culi za cPanel… Meni cPanelov whm za administraciju samo smeta,a i tehnicki je inferiorniji kao sto rekoh, ne podrzava php-fpm, ne podrzava clustering ili multisever environment pa ne mozes razdijeliti servise po serverima, od nedavno tek podrzava SNI. I ne da mi se ovisiti o cPanel supportu kad nesto zeznu pa ih cekati da poprave. Tu paru na godisnoj razini mogu potrositi na jaci server, dodati SAN na privatnoj mrezi za backup, kupiti jos ip adresa itd… Iz tehnickog aspekta, cPanel je bacanje para i nepotrebna gnjavaza.

S cPanelom radim sve skupa skoro 3 godine. Po meni on je super stvar, zato kaj sve kaj korisnicima treba imaju u njemu i jednostavan je. Ima jednostavnu integraciju u billing sustavu (npr. WHMCS), veliki broj modula, super odličnu podršku koja nije toliko brza, ali uvijek riješi sve probleme. Ima veliku podršku communitiya, super bazu znanja, i klijenti su već naviknuti na njega, zato po meni nema razloga za mjenjanjem. Imaju outdate-at stvari poput AWStats-a na kojeg svi žale i još par stvarčica, koje su bezznačajne za normalne korisnike. Za zahtjevnije projekte uopće ne koristim panel, jer smatram da mi ne treba.

Od besplatnih panela susretao sam se samo s Zpanel-om (koji je pain in the ass) i Webmin koji je nešto bolja, ali odvratnija solucija po pitanju dizajna.

Stoji. Ali ima to i ISPConfig ukljucujuci i velik community, tutoriale za razne stvari. A mozes ga i sam customizirati ako zelis, pisan je u php-u, a ne u perlu kao npr. cPanel za kojeg znam da ne smijes nista taknut. Awstats i Webalizer takodjer dolazi u panelu, billing sustav postoji kao addon. Support koji rjesava probleme na cPanelu mora biti jer je napravljen da ga moze koristiti bilo tko, tehnologija kao takva nije uopce bitna vec samo proizvod… No dobro, sve jasno, da korisnici mogu imati lijep gui, treba koristiti cpanel :smile:

Meni je u zadnje vrijeme za oko zapao Ajenti panel. Nekako mi se čini da ima sve što mi je potrebno, ne trebaju mi neke napredne funkcije, lagan je za instalaciju i održavanje. Jedino što ne znam kakav im je support, da li je dobro zaštićen, itd.

Panel ima solidan filemanager i sve ostalo što je potrebno kranjim korisnicima.

Planiram da pokrenem neke stranice i postojeće prebacim na digital ocean pa tražim novi panel, jer cPanel mi se sve manje sviđa, što zbog cijene, što zbog oduzimanja resursa, isto svako malo se nešto pobrka, itd.

Ima li iko iskustva sa Ajenti panelom da me malo prosvjetli? Inače panel je besplatan za privatne svrhe, dok za prodavanja hostinga se mora kupiti licenca.

http://ajenti.org

Mislim da vrijedi pogledati i http://www.openpanel.com/

Uh, tadnji blog prije skoro 1 i pol godinu. Ko zna kad je tadnji put updatean. Ja znam da sam ga isprobavao jos tamo negdje 2012 i da je bio koma.