Crowdsourcing? Otvoreni projekt, pridružite se

Prvo kratki video za upoznavanje s pojmovima…

Pa primjer crowdsourcinga kojeg ne treba objašnjavati - Wikipedia.

Gdje ciljam s ovim, pitate se? Neki članovi ovdje su možda čuli za Swapp (a i ako niste tko vam može zamjeriti :grin: ), startupa u kojem sam bio suradnik, a za one koji prvi put čuju za Swapp → klik.

Projekt nije ispunio svoju svrhu zbog banalnih problema oko upravljanja, ali ideja je koliko-toliko zaživjela i ja mislim da još uvijek ima potencijala. Stoga sam odlučio preuzeti projekt i pokušati ga oživjeti, osvježiti i izgraditi Swapp na onaj način na koji bi baš Swapp u budućnosti trebao raditi o čemu će biti riječ kasnije, sada malo čitajte moja baljezganja ili preskočite slijedećih par paragrafa. :smiley:

Dakle, Swapp je zamišljen kao društvena mreža u kojoj će nastajati novi projekti iz ideja. Ideja je najmanji problem iako vlada uvriježeno mišljenje da dobra ideja vrijedi 1,000,000 $, ali to je potpuno krivo, sama ideja ne vrijedi ništa. Realizacija je sve.

Ideja postoji u glavi. Da je ostvarite morate smisliti kako je dizajnirati, kako je napraviti, koliko će koštati, kako će teći proizvodnja, kako napraviti reklamu i zainteresirati kupce i na kraju tko će sve to financirati?

Na ta i sva druga pitanja odgovore bi tražili na jednoj jedinstvenoj mreži koja bi funkcionirala po sistemu: Ideja, recenzija, ocjena. Svi korisnici bi bili u mogućnosti postaviti pitanje, zatražiti mišljenje ali i dati mišljenje i ocjenu drugima, a doprinos će se valorizirati kroz više korisničkih razina i vrijedan nagradni sistem.
Zamislite Swapp kao društveni projekt, coworking zajednicu, crowdsourcing i naposljetku regionalni specijalizirani crowdfounding. Potporu projektu već je dao Core Inkubator, investicijski fond koji ulaže u startupe i koji je prepoznao vrijednost i potencijal.

Kako ti možeš već danas biti dio projekta? Lako. Prijavi se kao ‘contributor’ (suradnik) na mail [email protected] sa kratkim rezimeom (Ime, vještine) i biti ćete kontaktirani.
Swapp traži programere, menadžere, dizajnere, blogere, čistačicu, asistenta, tajnicu… i tebe. Iskustvo? Nije bitno.

Biti će određene primarne grupe svaka fokusirana na jedno područje djelovanja i svaka sa posebnim menadžerom, te sa jednim vođom projekta.

Od danas pa do dana lansiranja, Swapp je službeno neprofitabilni ‘open-source’ projekt. Prvi ovakve vrste, a uspije li, mnogi će još doći.

Any ideas, any questions?

Znači to bi bio domaći Stack Overflow + i malo više?
Super, sviđa mi se. Nadam se da ćeš uspjeti u svome planu.

Nadam se i ja, još kad bi se malo više ljudi uključilo… Dobio sam nekih reakcija, sve pozitivno, ali kao da treba svakoga malo potaknuti da se prijavi.

U redu, svi koji se prijave dobivaju besplatan grah s kobasicama! I dijeliti će se promotivnih materijala, pa dosta freebiesa za web dizajnere, programere… Ali vjerujem da sam vas već pridobio i sa grahom. :smiley:

(P.S. Nemojte da na mail dobijem upit vezano za grah, to je šala, ostalo nije :blush: )

A taman si me imao!
Prijavit ću se, podržavam domaće projekte.

Još jednom sretno, nadam se da će biti uspjeha.