Crtanje stranice, koji program?

Zanima me u čemu crtate stranice?
Ja radim u fireworksu nacrt, ušao mi je u ruku i imam ga tako reći u malom prstu. To i je program baš za web dizajn.

Sad me mući to što ne radim u photoshopu :ludjak: , photoshop je firewoks + puno toga i sad se ja kopam jer mislim da ne mogu puno napredovat više u web/grafičkom dizajnu ako ne prijeđem na photoshop. Al kako sad da prijeđen na photoshop nakon 4 godine…

Uglavnom poludit ću. Vaša iskustva? U kojem programu radite i ima li smisla paralelno radit u oba dva?

Meni je prvi program bio Paint shop pro prije nekih 9-10 godina, i u njemu sam radio dosta dugo sve dok ga nije Corel kupio. Kako ne volim corel općenito (iako moram neke stvari raditi u njemu ali samo koje idu u tisak), odmah sam se prebacio u photoshop i zujio sam dobrih šest mjeseci da nešto suvislo napravim. Čak sam se i čudio kako neki ljudi nešto mogu napraviti u njemu. Onda mi je krenulo i godinama samo njega koristim i u firmi i privatno. Nezamislivo mi je dan na poslu provesti bez photoshopa i indesigna jer radim i print design. Adobe rulez.

Definitivno Adobe alati (Photoshop, InDesign)

Adobe naravno, al i fireworks je adobe. Sad razmišljam da probam učit paralelno photoshop i radit u fireworksu

Nemoj razmišljat, učini to. Neke stvari je jednostavnije i brže napraviti u photoshopu.

Stick with it(fireworks). Sve što se možeš u PS-u, a tiće se web dizajna, možeš i u fireworksu + još ponešto, wireframing, layout, itd, itd, može Fireworks, a može i InDesign, a može i Illustrator.

Ja sam počeo u ‘Pint shop pro’ mislim da je bila 7 a zatim sam se prebacio na corel-ove alate. Sad razmišljam također preći na photoshop jer je defakto no1.
Druga stvar zbog koje bi prešao na photoshop i adobe komplet je flash koji je sada potpao pod adobe.
Inače uglavnom slike prilagođavam i obrađujem u photo paintu, a photoshop povremeno otvorim i zatvorim jer me izluđuju hrpe prozora u njemu i nikako se ne mogu udomaćiti.

Ja godinama koristim Photoshop i super me služi. Ali sam u zadnje vrijeme malo počeo prtljat po Fireworksu, prvo za izradu wireframea a sad pokušavam raditi cijeli vizual u Fireworksu.

Pošto u FW-u nisam baš toliko vješt, za neke stvari i dalje koristim PS. I nekako mi se čini da je to najbolja kombinacija, znači FW+PS. Svaki od programa ima svoje prednosti i mane.

Ali ko zna kad se upoznam dovoljno sa FWom možda i pređem samo na njega, program definitivno ima potencijala.

Haha, još jedan koji je radio u paint shopu. Ja ne mogu prežaliti dan kad ih je Corel kupio. Možda zato i ne volim corel jer su mi ubili prvi grafički alat s kojim sa počeo dizajn.

Ja sam u Photoshopu još od 1995. Za web ga koristim zadnjih 5 godina.
Volio bih naučiti fireworks jer je navodno puno bliži potrebama web dizajna.

Photoshop koristim samo za smanjivanje slika jer nisam skužio kako u fw-u srezati sliku npr 60x60 px na cca 1kb. :neznam:

Ma ako znas raditi u fire. tesko da mozes nesto bolje napraviti u photoshopu, pogotovo ako ne radis neke extra multimedijalne jako graficki bogate webove tipa 2advanced.com a brijem da te vise zanima zarada od posjetitelja i slicno a takvi sitovi obicno nisu pretjerano graficki zahtjevni, vise je to idejno sve skupa, google facebook, yahoo itd sitovi koji su najaci na webu mozes i u paintu slozit za ne? :slight_smile:

PS i samo to , ovaj Fw sam 3 puta otvorio i zatvori, nije to za mene, nekako ima osjećaj veće kontrole u PS-u

ali ako misliš smo web “gulit” onda FW , PS je onda overkill , i što više znaš to ti više kreativnost pada jer mislis da si limitiran :slight_smile:

@marko
mozda je to razlog zašto je myspace propao XD

ne znam ni kako je myspace uspio, mislim da je on iskoristio neki prazan prostor izmedju web 1.0 i web 2.0 da to tako kazem ali ono je bio cisti kaos i katastrofa po meni.

Najbolji program za crtanje stranice ubjedljivo je Photoshop :slight_smile:

Za ‘samo’ crtanje/dizajn weba po meni je naj Fireworks zbog svoje odlične funkcionalnosti, brzine i kompatibilnosti
Koristim ga od davnih dana, i sve svoje sajtove (i buduće :slight_smile: ) radim u njemu…

u početku fireworks, dok je bio pod Macromediom, sada ne znam niti kako izgleda nova verzija ima zanimljivih alata, u zadnje vrijeme ne radim web stranice, za grafičke potrebe photoshop.

Koja je free alternativa najbliža photoshopu odnosno fireworksu?

Pretpostavljam GIMP

http://www.gimp.org/

Prije sam koristio Corel Photo-Paint i onda sam se prebacio na Photoshop i trenutno samo u Photoshopu radim :slight_smile: