Čudan zvuk laptopa

Vjerujem da dosta vas ima laptope, pa da vidim da neko slučajno ne zna šta bi moglo biti.

Već dvije godine imam DELL Vostro 3560, i zadnjih par dana počeo je da pušta čudan zvuk. Ne pušta ga odmah po paljenju, već neodređeno, restart ne pomaže, ali stand-by pomaže, zatvorim ga, sve se pogasi, kada ga otvorim ne čuje se više.

Razmišljao sam da nije fan, ili ti ga ventilator, ali čisto sumnjam jer dolazi iz sredine laptopa, ono što me najviše brine je to što laptop vibrira, stavim ruku i osjetim da vibrira. Uz taj čudni zvuk koji u nekim trenutcima djeluje kao da će crknuti cijeli, pušta i nekakav kao električni zvuk, ili samo ima nešto što smeta, možda prašina može ometati ventilator.

Ne znam, ne mogu biti pametan, tražio sam po netu, svi pišu da je to ventilator, mene interesuje može li biti nešto drugo. Uglavnom, prepadnem se koliko te zvukove pravi pa ga pošaljem na stand-by i ponovo otvorim. Gledao sam temperaturu, sve uredno, 50-60C što je standardno za laptope.

Smeta mi i to što je DELL toliko zaštičen iznutra da ne možeš lahko da ga otvoriš i očistiš. Naravno to ima i svoje prednosti, ali meni iskreno smeta jer znam da svaki laptop treba da se otvara barem godišnje i čisti od prašine koja je neminovna, ali toliko je komplikovano da bukvalno sav laptop razvališ dok ga otvoriš, trebaš tastaturu da skidaš itd.

Danas sam ga pustio da odradi svoje, pa crko ne crko, zvukovi su bili takvi kao da će eksplodirati, ali hvala Bogu samo je prestao, e uskoro ću saznati da li je to nešto crklo ili ne :smiley: .

Lako moguće da se nakupio ‘tepih’ prašine pa povremeno uleti u fan, a lako moguće biti da je problem i u hard disku.

Vjerojatno je ventilator ali i diskovi znaju ispuštati zvukove, vibracije.
Ja sam jedan laptop uništio kada sam ga išao otvarati i čistiti.
Bio je stariji pa i nije neka velika šteta bila, prodao sam ga skoro cijelog u dijelovima.

Nedavno sam se opet odvažio otvoriti HP EliteBook 8440p, jer je i on povukao prašinu.
Ali ovaj put sam sve dobro napravio. Kist, usisivač, alkohol i termalna pasta za hladnjak.
Sad puno bolje radi, ventilator se puno rijeđe pokreće a kada se pokrene puno je tiši.

Isto sam mislio da je nešto drugo u pitanju ali ipak je bila prašina u onim rebrima uz hladnjak
ali i u cijelom laptopu.

Kod laptopa od moji curki, je to bio ventilator. Radilo je jedno vrijeme tako, ali onda se poceo procesor pregrijavati pa je sve skupla crklo. Nije isti model kao tvoj, ali je 99,9% ventilator u banani.

Kad su ga curke znale upaliti nako 5 minuta sam mislio da mi se helikopter spusta na krov kuce.

Hahaha, helikopter :smiley: . Ma i ja mislim da je fan, gledao sam razne youtube klipove, ta prašina postane ko spužva kako i koliko brzo se skupi, a ja ga nisam čistio dvije godine.

Morat ću ga otvoriti a pravo se bojim, pogotovo jer tastaturu moram odspojiti, vijaka mali milion. Lahko ga je rastaviti, ali hajde ga sastavi :smiley: .

Da, čitao sam da bi mogao i HDD da bude, ali zašto on ne bi ispuštao zvuk od samog pokretanja, a ne privremeno? Mene više brine onaj električni zvuk, koji je kratkotrajniji.

Da mi je ovaj čiko komšija što bi valjalo :smiley: :

Cijela tipkovnica je najmanji problem za skinuti, nju s donje strane drži samo jedan ili dva šarafa, a s gornje strane imaš 3 ili 4 kao male zakovice koje ne daju da tipkovnica ispadne van, njih lagano poguraš prema unutra i tako oslobodiš tipkovnicu, zatim isključiš flat kabel i to je to.

Nađi nekog čiku na youtube-u koji radi malo sporije od ovog kojeg si stavio. I lagano ga pratiš i skidaš šeraf po šeraf. Mogu reći da sam ih tako otvorio 10-ak i nikada nisam imao problema.

Ja nisam vidio da je fan zavrnuo ponovo sa onim jednim vijkom :smiley: , šta bih tek ja zaboravio. Bojim se i svih flat kablova, da nešto ne uništim.

Majku mu počeo opet da leti -_-, baš kad sam se ponadao da je odradio svoje. Ne gine mi rastavljanje.

Ljudi, malo sam prostudirao odakle dolazi zvuk i vibracija, a to je iz sredine laptopa, fan se nalazi skroz lijevo. Da li je moguće da GPU ima poseban fan, možda je HDD?

CPU se ne može čuti. HDD da.
Ako ti HDD bruji to je znak da odlazi i tu nema pomoći.

Stvari koje vibriraju moraju da se krecu. U slucaju laptopa vrte. Znaci samo moze biti ventilator. Ukoliko imas dobar laptop onda mozda imas i hardversku graficku koja takodje ima ventilator. Vjerujem da ti se vremenom olabavio neki od sarafa pa zbog toga osjetis vibracije.

Ukoliko te je strah da sam otvaras laptop, odnesi ga u neki od servisa. Ovdje u BL, ima neki fazon da ti “ociste” laptop od prasine. Ociste - rastave i izduvaju i uzmu 10Eur.

Treba sa vremena na vrijeme ocistiti racunar da ne bude ovako

Imao sam ja problema pa sam riješio čišćenjem kako je gore navedeno u videu, ali sam se namučio dok sam ga rastavio i sastavio.

Kod nas je za laptop cijena 25€ :smiley: . Da, imam dvije grafičke. Vjerovatno je ventilator, jedan od njih :slight_smile: .

Ljudi, mali update, otvorio sam ga, rastavio sve do matične, pošto fan nije zaseban dio morao sam i matičnu da skinem, i na kraju otvorim fan u dijelove i ni mrve prašine pa majku jebo svoju što prdi. Uspješno sam ga nazad zatvorio. Morao nanijeti i novu termalnu pastu, ma razvalio sam se, na kraju za ništa…

Lako moguce da je hard.Imao sam slicnih problema sa starim hardom,jer sam ga jednom potresao na putovanju i igla se zabila u disk,od onda sam imao problema sve dok nisam promeio hdd.A sto kazes radi kao da hoce da eksplodira.Mozda bi ti vredela jedna full provera sistema sa https://www.malwarebytes.org/ programom.Drugu je hteo da poleti laptop kako mu je radio procesor jednom,zvao me da mu proverim sta je.Verovao ili ne,instalirao mu se malware nove generacije.bio je to bitcoin miner,dobro mu laptop nije crkao zbog nekog ko je zaradio par $ na njemu.

Imam ja taj Malwarebytes, a mislio sam i ja da je HDD dok ga sinoć nisam ostavio otvorenog dok se palio, i pazi, kada se pali fan se malo pokrene, i samo u tom kratkom periodu on zuji, dakle 100% fan, ali zašto zuji ako je čist, to mene zanima.

Nema veze sto je cist izvana, prozuji on unutra na cetkicama ili magnetima, uvuce se prasina ili jednostavno ode jer je los. Ako ga se da otvorit onda ga mozes ocistit(malo podmazat :grin:) . Ili zamijena ako te iritira zvuk…
Npr. Dell serija M precision je super laptop, kosta preko 2k eur, ali ga se mora svakih pola godine do godinu dana ispuhat jer se pocne grijat pa se uspuse. A inace radi kao urica…
Laptope se bas mora povremeno ispuhivat, preporucam ovaj sprej http://media.conrad.com/medias/global/ce/6000_6999/6700/6790/6796/811903_BB_00_FB.EPS_250.jpg

Kompresor je inace isplativije rjesenje, ali za osobne potrebe je neisplativ.