Da li je ovo dobar način organizovanja sajta?

Valja li ovakav način organizacije sajta?

Na homepage ću linkovat članke glavne koje ću praviti kao pejdževe npr najbolji autići za djecu… a url za te članke (pejdževe) će izgledat mojsajt.com/autići-za-djecu i na homepage će biti samo linkovi ka tim najboljim člancima i ka blogu (razmišljam dal u footer da ubacim recent i random post). Pored custom homepage tu bi bio i blog, a na blogu će biti postovi koji će ići u kategoriju koja je ista kao ime glavnog članka, a u setingsima ću podesit da prije imena kategorije ne piše category no best pa će tako pored glavnih pejdževa kao mojsajt.com/autići-za-djecu imati i kategoriju čiji je url mojsajt.com/best/autići-za-djecu

Svaka kategorije će imati minimum 3-4 članka npr na temu autića, a sam url kategorije će redirektovat na glavni pejdž

npr kategorija mojsajt.com/best/autići-za-djecu redirektuje na > mojsajt.com/autići-za-djecu ili na glavni članak koji bi tako uzimao maximum soka i ne bi se rasipao sok na kategorije, možda bih napravio i još jednu child kategoriju ukoliko ima potrebe za to npr mojsajt.com/best/autići-za-djecu/reviews i tu isto bar 2-3 članka imao.

Kategorije bih držao noindex, al i dalje ostali fallow linkovi pa će sok sa bloga i sa postova teći preko linkova na kategorije na glavne pejdževe koji su na homepageu.

Sa standardnom organizacijom sajta kategorije uzimaju previše soka i jedino organizaciono služe, a ako su noindex onda ne ističu najbolje članke no sve podjednako, ovako će se sve prelit na glavne pejdževe koji su na homepageu. A pored toga može se i dalje kategorija koristit za sidebar widgete, organizaciju članaka, za related članke iz iste kategorije , pa tako uvezat i male članke sa glavnim.

Šta mislite valja li sistem?

Ja ću jedan bump odradit jer sam nestrpljiv da čujem neko mišljenje, posebno me negativne strane ovakve organizacije interesuju sa SEO aspekta

Malo sam se pogubio, što će na kraju tražilica uopće vidjeti?

Komplicirano je da nisam pola toga razumio. Nisam jos nikada vidio da netko radi page sa ciljem da ga redirecta na svoj drugi page.

Ono sto sam ja skuzio da je najbitnije zadnje vrijeme je da moras Googlu dokazati da je tvoja domena neki faktor za pisanje o toj temi. Npr ako pišeš o auticima za djecu, napises jedan clanak - najbolji nacin je da dignes taj clanak da periodicno stalno pises clanak na temu “autici” i “djeca” i linkas medusobno te clanke. Ako napises samo jedan na tu temu i sljedeci ti bude na temu “laptopi”, nece ti pomoci ni 100linkova ka tom clanku. Npr ja sam izgradion svoj web za “plaze”, clanke koje sam napisao na tu temu prije 2 godine skocili odjenom na prva mjesta nakon 2 godina jer sam konstantno pisao na tu temu. Sad npr dodam clanak na temu muzeje, 0 bodova. Ako budem cijele godine radio na toj temi, dignut ce me Google za te pojmove.

Sto se tice tih sokova, mislim da se previse zamaras, ovo sto sam napisao je puno bitnije

3 Likeova

@trnac trazilice ce vidjet pejdzeve i postove sa sajta, kategorije nece vidjeti.

@bugi da vjerovatno dumam o nebitnim stvarima. Medjutim pravio bih uopsteni sajt sa bas raznoraznim temama za koje mislim da se mogu ugarati na dobro mjesto u guglu. To nisu toliko uske i trazene teme kao navedeni autici za djecu no npr Najbolje zeleni autici na baterije (cisto da docaram sirinu teme). I ja smatram da je jako relevantnost bitna, ali sto je uža tema manje treba relevantnog sadrzaja sa ostatka sajta i linkova da bi se rangiralo. Ipak ja bih imao ko sto rekoh na blog djelu minimum 3-4 clanka na svaku temu koju obradjujem, zbog te relevantnosti i unutrasnjih linkova.

Nije to samo sok koji se preliva sa kategorije na pejdž, no struktura stranice i bolje razumjevanje vaznosti pojedinačnih pejdževa od gugla, moje mišljenje je da je to jako bitno. Sa mnogim internim linkovima ka njoj (jer svaka wp tema ima dosta linkova ka kategoriji, može se to modifikovati, al da ne ulazim u to) kategorija dobija na značaju koji realno ne treba da ima, bar po meni. Može se i to umanjiti internim linkovima, modifikacijom wp teme, isticanjen najbitnijih pejdževa i sl. Znam da ima hiljade sajtova koji imaju wp i kategorije i koji rangiraju odlično ipak ja kategorije u wp nikako ne volim.

evo ovdje ima objašnjenje vrlo uprošteno za ono što i ja želim napraviti.

evo ima i ovdje https://www.gobloggingtips.com/silo-structure-for-seo/ više na ovu temu i isto spominju redirekciju kategorije

Ovo jeste istina, i vjerojatno je dobro tome doskočiti. :blush: Najjednostavnije je recimo, kroz Yoast SEO noindexirati te stranice i nemaš brige o linkovima. :frowning:
Nego Anja, tako za kategorije, no tagove ne spominješ, a sve mislim da i njima prijeti ista sudba? :blush: :o:

Tagove ne koristim, a na ovom trenutnom amz aff sajtu su kategorije noindex, ali i taj sistem mi se ne svidja jer nema isticanja najbitnijih pejdzeva, ja cu odradit za sljedeci sajt slicno kao na video klipu sto postavih, vidjeh samo napomenu na sajtu takodje sto postavih da kategorije moraju biti indexovane ako se radi redirekcija na pejdz.