Da li mogu da registrujem domen ako ima trademark?

Pozdrav svima

Da li mi neko moze reci da li mogu registrovati domen ako je Trademark(da ima onaj r znak u krugu kod logo-a)?

Npr. registrujem taj domen na drugu extenziju od druge drzave npr. .hr .re.me.ba Da bih zastitio taj domen da li ga ja mogu registrirati pod drugom kategorijom tako da vlasnik tog Trademarka mi ne moze nista?

Znaci npr. Trademark je : Games a ja sam registrovao domen u sasvim drugoj kategoriji npr. za prodaju.

                                                                                                         Poz

Bilo je o tome ovdje rasprava i nije preporučljivo da to radiš jer ti mogu uzeti domenu, tužiti ma mogu sve tako ti je to.

Hvala Cane za odgovor,samo volio bih vise cut ako neko moze pojasniti onako ko bolje zna u detalje. Ja sam cuo ako regsitriram trademark u drugoj kategoriji i nije vezano za kategoriju trademarka sa istim imenom, onda je to ok.

Ako postoji globalni TM onda bez obzira u kojoj ekstenziji i za koje svrhe registriraš domenu vlasnik TM-a ti može napraviti probleme, ako poželi. Ne mora se dogoditi ništa, ali i može. U najboljem slučaju gubiš domenu, ako vlasnik TM-a to poželi. U najgorem slučaju gubiš domenu, plaćaš sudske troškove i odštetu. Iznos može biti od mislim $1600+ pa do vrtoglavih iznosa.

Neznam to je moje mišljenje i ja se nebi igrao sa tim, a pogotovo sto ce ti trebat hrpa para da dobijes neku poziciju jer doticna marka je sigurno poznata i visoko kotira na googlu.

Po meni je to gubljenje vremena ali ako znas da ce ti doljeti novac ja bi se posavjetovao kod pravnika

Mitok a koja je razlika u R i u TM kad je u krugu pored domene? U ovom slucaju je R

Nisam pravnik, ali znam da je najbolje ne dirat imena koja kad ovdje upišeš izbace neke rezultate: http://tmsearch.uspto.gov/bin/gate.exe?f=searchss&state=4801:5vwnai.1.1

Hvala mitok

A reci mi ako je samo logo trademark to ne znaci da ne mogu korisiti domen jel tako? Znaci ako je samo logo brendiran a ne ime onda je to ok.

Kako da saznam da li je samo logo trademark ili cijelo ime domena? Hvala

Nemoj se s time igrat. Ja sam imao domenu lego-igre.info, na kojoj su naravno bile flash igre. Da bih, nakon cca 2 mjeseca, dobio upozorenje od Lego pravnog zastupnika da sam duzan odmah sve skloniti sa stranice, inace slijedi tuzba. Naravno da sam sve odmah maknuo i pustio domenu da se ugasi. Ima sam ideju i za thesimpsonsgames, ali je ime takodjer zasticeno i desilo bi se isto kao i za lego igre.

Dosta se po forumu raspravljalo o tome, pa potraži.
Ukratko: ako se praviš blesav, to ne znači da zakon za tebe ne važi.
Trademarkove možeš tražiti npr. na http://www.trademarkia.com/

Najpoznatiji takav slučaj (barem meni) je tužba kompanije Nissan Motors, branda za koji smo svi čuli, protiv Nissan Computers, čiji je vlasnik stanoviti Uzi Nissan.

nissan.com je još uvijek u njegovom vlasništvu, a situacija u kojoj se našao je upravo ista onoj koju ti (OP) spominješ, osim što taj čovjek ima još veća prava od tebe na tu domenu, pošto je to točno njegovo prezime.

Nije stvar u tome da li kompanija Nissan ima prava da mu oduzme tu domenu, nego je stvar u tome da imaju novaca i vremena, da unajme 1000 odvjetnika i ganjaju lika, koji nema ni novaca ni vremena da im se suprostavi.

http://www.digest.com/Big_Story.php

Da ovo sa nisanom je zanimljiva prica

R= registered
TM= trade mark
C = copyright

Ne može biti samo logo zaštičen. Logo je samo (zaštitni) znak nekog brenda, imena, marke…
Ako je brend registriran ili zaštičen to podrazumijeva i ime, slogane, ponekad i tipografiju pa čak i kombinacije boja.
(npr. FB je zaštio dizajn Like gumbića).

Domene ne me mogu biti zaštičene, jer pravno gledano ne mogu niti biti ničje vlasništvo, već se daju u zakup, odnosno daje se pravo na korištenje.

Kada zakupiš neku domenu a sam naziv domene je ujedno i već postojeći brend, nitko ti neće i ne može osporavati pravo na zakup osim vlasnika brenda. Ili pravnika, službe koja se bavi zaštitom (kao u slučaju drmrgood).

Pa da to sam i mislio npr. ja registriram domenu koja ima rijec ANSWERS (npr. answers.global) i automatski me answer.com moze tuziti ukoliko ih ugrozim. Samo mi nije jasno kako npr. Answers moze biti zasticeno ime,kad se svuda koristi,e to je ono o cemu pricam ovdje. :slight_smile: