Da li neko drugi upravlja mojim računarom?

Listam maloprije Facebook, kad odjednom mi se zatvori Chrome i računar se krenu gasiti, a da ga pritom nijednom komandom nisam uspio zaustaviti. Upalim računar, uđem na FB, pogledam IP lokacije - kad ono ista IP adresa kao sva moja prethodna prijavljivanja ali drugo mjesto, koje je od mene udaljeno 6-7km.

Ovi mi procesi rade u pozadini, da li je neki od njih sumnjiv? nvvsvc.exe, winlogon.exe, csrss.exe, ctfmon.exe, conhost.exe.

Da li postoje načini da se provjere ovakve stvari?

Da, nažalost izgleda da ti se netko spojio na komp. Ovaj nvvsvc.exe file je poznati trojanac koji je kreirala neka Danska skupina hakera prije 5-6 godina, a danas je među najpopularnijim načinima za preuzimanje kontrole nad tuđim računalima.

I ja to isto imam to u pozadini al nikad nisam primjetio da mi neko radi nesto po kompjuteru. Kako se rijesiti toga? Covjek vise ne moze ni drkati na miru…

2 Likeova

Zezam se, sorry :wink: Pojma nemam što je nvvsvc.exe

Možda ti se sve pogasilo i resetiralo radi nekog updatea koji je imao automatski reset, ali slabo se kužim u te stvari pa pričekaj neki bolji odgovor

The nvvsvc.exe process is part of NVIDIA Display Driver Service of NVIDIA.

ukucaj naziv procesa u google i vidjet ćeš za šta je koji

2 Likeova

@mitok ovo ti nikad neće biti oprošteno :smiley:

@korisnik9758789 pa pregledo sam to sve, i za procese koji mi rade i ne rade :smiley: stvar je u tome što svi sajtovi na kojima pronađem informacije o njima izgledaju kao neki scam. Volim pitati i vas.

Upravo mi je u glavu došla teorija kako se sve ovo moglo odviti: Kablo od slušalica mi je tada prelazilo preko power dugmeta, moguće dok sam kucao po lijevom dijelu tastature da se ono zateglo i pritisnulo ga. Što se tiče ovoga u vezi IP adrese, nikada mi nije pokazivalo tačno mjesto gdje se nalazim, uvijek je fulalo po okolnim mjestima ali nikada ovako daleko. Možda se na ovom mjestu nalaze antene od mog provajdera, pa je zbog toga, jer se nalazi na velikoj nadmorskoj visini. Sutra zovem provajdera da pitam da li je moja teorija moguća.

1 Like

Morat ću živjeti s tim :slight_smile:

Ali bolje da se ja malo zezam nego da te stvarno neki haker napada :wink:

2 Likeova

IP je normalno, processi su common. nema hackera.

A comps e moze sam restartat iz razno raznih razloga, najcesci je da te polako napusta napajanje.

Ne umišljaj odmah sebi da te prate ovi iz CIA-e ili sličnih njima. :smile:
Rekao bih da je u pitanju hardwareski problem, a ne softwareski.
Napajanje, radna memorija ili matična ploča. :frowning:
Imao sam jako sličan problem, i pisao o njemu:

Promijenio sam dosta dijelova, sad kompjuter radi odlično, uživam u novom Full HD 24" monitoru i nogometu… :soccer: Oprosti, samo ovo zadnje (o monitoru) je offtopic. :smile: :o:

Uvijek na oprezu :joy: Čudno mi je bilo jer se postepeno gasio, kao da sam išao na Shut down. Nije bilo naglog prekida, ni kod računara ni kod monitora.

Ovom prilikom bi pozdravim CIA-u, jer znam da gledate šta pišem, ćao.

2 Likeova