Da li sam dužan plaćati porez državi?

Zanima me ukoliko bih se odlučio na prodavanje svojih određenih usluga, npr. Reklamiranje nečije web stranice na svojoj FB stranici i mjesečno zaradim recimo 2000 kuna od 3 klijenta, jedan 500 drugi 700 teci 800, da li sam duzan placati porez, na koji nacin ga placam i sta se desi ukoliko ga ne placam?

Platim ja ovoj našoj finoj drzavi .I. :slight_smile:

Ček od 168€ ja dobio 122€ :frowning:

Otvoriš obrt/doo/jdoo ili ugovor o djelu/autorski ugovor. Sve ostalo je rad na crno i podliježe kaznama propisanim Prekršajnim zakonom.

Pa sto se drzave tice uskoro ce da bude i porez na vazduh tako da nikad nemoj da pitas da li treba da das para drzavi odgovor je uvek da bez obzira na sta se odnosi samo pitaj koliko moram da dam.

A sta ce biti sa hiljadama i hiljadama firmi koji drze radnike na crno, kao sto vec svi treba da znaju nece im biti nista kako su radili mirno u proslim godinama tako ce i u sledecima. Pa kada njih niko ne dira sta ces ti sa tom crkavicom da se cimas sa porezom. Bas ce neko tamo da proverava tebe i slicne koji mesecno ili svaki 2 mesec dobiju na racun 200-300e.

Sad znam da ce neko da uskoci “ali to se mora” pa mora se puno toga, bas puno toga ne mislim samo na porez vec na sve, porez je najmanja stavka medju stvarima koje se “moraju” postovati i sprovoditi ali koliko od svega toga sto se mora funkcionira u stvarnosti. Takodje ne mislim samo na odnos gradjani prema drzavi vec i drzava prema gradjanu.

Najbolje da prestanemo plaćati porez i izbacimo na ulicu sve doktore, učitelje, javne službe, znanstvenike…Do kraja vlastitog života radimo svi na crno, a našoj djeci i unucima damo priliku da krenu iz početka iz kamenog doba.

Jel itko od vas tko neplaćanje poreza smatra normalnim (neki čak i poželjnim), razmišljao kako se puni i na što troši državni i proračun lokalnih samouprava. Znate li što sve financiramo porezom/prirezom/pristojbama i shvaćate li da porez ne dajemo državi (nekom drugom). Mi smo ta država i s tim novcem financiramo vlastiti opstanak i napredak. Ne ljudi koji su na vlasti. Jer svatko od nas ima pravo da bira i bude biran. Tako da smo za trenutno sranje krivi mi, a ne oni (država, političari). Ne postoje Oni.

Porez je naš zajednički novac koji smo odvojili na stranu da njime financiramo zajedničke potrebe. Utajom poreza niste uzeli državi, nego ste svakome od nas smanjili mogućnost napretka i ugodnijeg života.

Ovo vrijedi i za jednog malog čovjeka kao i za firme koje drže radnike na crno, kao i dio lopina na vlasti. Svako bi trebao krenuti od sebe i prvo gledati sebe. Ako on krade puno, dal to znači da ja mogu malo i imam opravdanje za to? Ako ćemo tako razmišljati onda neupitno klizimo prema natrag, a ne naprijed.

2 Likeova

Cek jel ti stvarno verujes da ce ta crkavica nekom da pomogne kako ti kazes u buducnosti, stvarno mislis da ce to da olaksa nekom jadniku koji pokusava da prezivi? Decko mozda nema druga primanja, od toga sto ce on da da drzavi moze jesti hleba po meseca, moze da plati racune koji opet idu u drzavnu kasu, mozda ima porodicu koju izdrzava pa je svaki evro i vise nego bitan.

Zasto uvek mi sto radimo kao crnci moramo da imamo razumevanja za par desetina evra koji nam cesto znace vise nego ne znam ti ja sta kad nema posla itd, dok oni koji su duzni stotine hiljada, milione mogu da prolaze kako im volja.

NE, prvo neka drzava uvede jednak zakon za sve bilo da si radnik ili neki direktor, neka ti koji stvarno mogu da promene nesto pocnu da regulisu svoje obaveze e onda mozemo mi radna snaga da odvojimo tu jadnu i mucno zaradjenu sumu na porez.

Dokle vise da uvek radna klasa ima razumevanja i krece od sebe, nista obican covek ne moze da promeni to treba da se krene od vrha piramide, a ne dna posto ce ovi na vrhu da kupe sve i to je to, dzaba ste krecili.

Ovde govorim iskljucivo o porezu na net zaradu i na ove male, moze se reci mizerne cifre da ne bude zabune da govorim da nikakav porez ne treba da se placa.

d​1namic da se ne tema ne pretvori u raspravu vise necu pisati ali ti je moj savet sve dok ne tuces ozbiljne cifre svaki mesec (minimalno 500e+ svakog meseca, a i ti je mala cifra ali ajd) nemoj uopste da se opterecujes sa porezom, a sada ti kako hoces.

Ja mislim da je neplaćanje poreza moralno ispravna stvar i svatko tko uspije utajiti porez je učinio dobro djelo. Država je dobra samo u ratovanju, ubijanju i reketarenju, a sve ostalo tržište može ponuditi mnogo jeftinije i kvalitetnije. Školā, doktora pa čak i cestā je bilo prije države. Autoru savjetujem da na svaki način pokuša izbjeći plaćanje, možda korištenjem kriptovaluta ako je moguće. Plaćanje poreza u Hrvatskoj je poput davanja vina alkoholičaru.

Šta se tiče budućih naraštaja, mislim da ne moramo razmišljati toliko o njima jer ta još nerođena djeca ne razmišljaju ni o nama i mi im nismo ništa dužni. S pravom možemo pretpostaviti da će budućim generacijama biti bolje jer je svakoj do sad bilo bolje nego prošloj (taj pomak se događa od 1850. otprilike, od početka intezivnog razvoja kapitalizma), duže se živi, materijalno bogatstvo se povećava itd.

2 Likeova

Osobno smatram da se porez može naplatiti samo poduzeću i to u tako malom iznosu da ostane za rad poduzeća i za plaće radnicima.
Ono gori se spominje zakon. Podsjetija bi vas na Zakon o rasnoj čistoći u Hrvatskoj i Zakon o segregaciji u USA. To su bili pravi legalni u parlamentu izglasani zakoni!
Kad nepravda postane zakon - borba postaje dužnost!!

A malo ste išli preširoko…
Ovako @d1namic na ovu tvoju situaciju, ako ti klijenti zele platit bez racuna nemoj misliti o porezu…
S obzirom da je to nestabilna i premalena zarada otvaranje obrta, firme nije opcija.
A najgore od svega šta nisi nimalo siguran da je dugotrajna…

Osobno iskustvo u poreznoj upravi:
Na pitanje kako da legalno naplaćivam cca ,2-3 k kn, ako otvoris obrt placas si doprinose i sl cca ,1800 - 2000, firma ubija u startu…
Porezna sluzbenica mi odgovori: pa najbolje ti je momak da radis na crno…

Apsolutno netočno. Naziv država nije nastao kad i čovjek, ali on označava zajednicu ljudi na određenom teritoriju, podređenu vlasti. A takva zajednica postoji praktički od kad i ljudi. I prije uvođenja novca kao platežnog sredstva za razmjenu dobara, skupljao se porez u robi. Plemenski poglavice, vračevi/doktori i učitelji bili su “nagrađivani” od lovaca i skupljača bobica za svoj doprinos zajednici.

Škole, doktori, zapravo svi javni poslovi su produkt države. Zajednice ljudi koji osim za vlastitu dobrobit, rade i za dobrobit zajednice.

Ja ne pokušavam biti moralna vertikala i kritizirati svakog ponaosob. Svatko radi po svojoj savjesti. Pitanje je bilo vrlo jednostavno: treba li plaćati porez, na koji način i koje su posljedice neplaćanja. U svom prvom postu sam dao jedini točan odgovor na postavljena pitanja, dok se drugi post odnosi na dio ekipe koja ne shvaća značenje pojmova koje koristi.

Ukoliko autor teme ne plati porez na prihod koji ostvaruje zbog premalog iznosa i neimaštine, ja mu to neću zamjeriti. Danas poslujem uredno, iako sam i sam radio na crno (iako ne kao poslodavac, već kao radnik koji nije imao izbora). Nije problem povremeno i odraditi posao u “fušu”, nije problem niti zagaziti povremeno u sivu zonu i “zamračiti” dio primanja ukoliko nas životna situacija natjera na to. Problem je u neznanju i nerazumijevanju posljedica tog čina.

1 Like

Hvala na odgovorima ljudi! :slight_smile:

Ma nisu ni porezi problem, da su normalniji.

Ja bi inace iste sekunde sad otisel i potpisal da mi odj*bu s obaveznim dijelovima daća, tipa zdravstvo i to zalosno mirovinsko i doprinose u kojekakve gluposti. Nek mi sve naplate u zivotu, ja cu rado uvijek se brinut da imam za punu naplatu bilocega (npr polica zdravstvenih, stednje za mirovinu itd) nego da mi se neki “rođo” idioti brinu o raspodjeli sredstava koja mi silom uzmu, jer eto to stoji u zakonima.

1 Like

Neizravno porezno opterećenje u Hrvatskoj je svakako previsoko i ne djeluje poticajno na gospodarstvo. Manji neizravni porezi doprinjeli bi većem postotku uplaćenog poreza, te potakli ulaganja i investicije. Međutim kod nas je jedan veliki problem sa izravnim oporezivanjem, koje je doživjelo krah sa mirovinskim sustavom, tako da mi danas plaćamo mirovinu penzionerima, a ne štedimo ju za svoju mirovinu.

Smanjenje poreza je jedan od načina izlaska iz kriza, svakako, ali potencijalno može dovesti i do totalnog kraha. Jer tko može garantirati da će se povećati ukupni postotak uplaćenog poreza ukoliko se porezno opterećenje smanji, kad dobar dio ljudi uopće ne kuži zašto treba plaćati porez i idalje ga ne bi plaćalo.

@devildom_stalko , ti ocito nisi nikad imao obrt, jer da jesi, ne bi pricao gluposti ovdje. Ako imas obrt, kao vlasnik obrta duzan si placati doprinose sam sebi, ali ne, ko sto neki misle, u visini minimalca, nego doprinose u visini prosjecne hrvatske place, koja je po izracunu za veljacu 7809 kuna. Pa sad ti obracunaj doprinose na to. Dalje, drzavu uopce ne zanima od cega ti zivis, jer kao vlasnik obrta uopce NISI DUZAN DATI PLACU SAM SEBI, ali glavno da si drzavi platio sve njezino.
Dokle god su stvari u drzavi ovako postavljene kako jesu, gdje ima na desetke poreza, doprinosa, razreza, prireza i svega ostaloga, gdje god mogu NE DAT drzavi, necu joj dat ako bas ne moram ili ako me se ne prisili.
@d1namic, ne moras se brinut u vezi ovoga jer je to sica a i takodjer tko moze znati da li ti nekoga reklamiras za novac ili ne ?

1 Like

Imao sam obrt, tada su u kući bila dva. Kasnije jedan zatvoren, a drugi “pretvoren” u poduzeće. U pravu si za davanja kod obrta. Plaćao sam nekih cca 1600 kuna davanja plus paušalni porez. Ukoliko primjećuješ neizravno porezno opterećenje kod paušalnog obrta je malo, minimalno izravno puno veće od državnog minimalca.

Kod jdoo i doo-a imaš mogućnost prijave na minimalac (cca 900 kn davanja), što ti omogućuje manje izravno oporezivanje, ali je veće neizravno oporezivanje.

Imaš izbor. Za sve manje cifre tu je autorski/ugovor od djelu.

1 Like

Je otvoriš obrt, doo i sl., a hladni pogon te otjera u stečaj. Netrebajuti onrt i te stvari imaš ugovor o djelu njega moš za bilokaj napravit i imaš ugovor o autorskom djelu. Ugovor o djelu je gotovo identičan ugovoru o radu sam su ti fiksni porezi i prirezi, a kod ugovora o autorskom djelu ovezan si smao porez platit od 15%.

Firmama je dreže da je to virman i sl. jer im je jednostavnije. No sve ti dođe na isto.

Imao sam otvoren obrt, stari isto. Sad je samo doo zajednički. Nikad hladni pogon nismo imali, niti je za informatiku potreban.

Pod hladni pogon mislim na uređene urede, opremu itd… Komp u sobi ti je dosta za to.

Ja kako vidim poreza je sve više i više a doktori, profesori imaju sve manje i manje plate čak šta više i ne primaju ih po nekoliko mjeseci…
Sada se postavlja pitanje gdje ide taj novac ?
Sigurno ne nama vec glavonjama u foteljama :slight_smile:
Čak sam čuo da je dječiji doplatak (ukoliko vam ne radi nijedan roditelj imas socijalnu pomoc za djecu) koji je iznosio 20e sada je 15e :slight_smile:
A raspitaj se koliko djeca u Njemačkoj imaju dječijeg doplatka i nasmijat ces se koliko smo siromašna država (BiH), naravno ne mozemo se porediti sa Njemačkom al glavaši mogu barem malo manje krasti :wink:

Ja nigdje nisam rekao da porezni sustav u našoj (hr), a kako vidim i u susjednim državama funkcionira kako treba. Govorim o tome čemu porez služi i što bi se dogodilo da ga nema (odnosno da ga se ne plaća).

Također tvrdim da izbjegavanje plaćanja poreza zbog toga što nam je država u banani dovodi do još većeg kolapsa, te uzročno/posljedično do povećanja istih.

1 Like

U postotku prosjecne place otprilike isto. DD je u Njemackoj 176 € i na njega imaju svi pravo. I koji rade i koji ne rade, i koji imaju obrt i koji nemaju. DD je za sve isti i nema razreda kao u HR.