Da li sve naplacujete kao webdeveloperi?

Radim vec skoro godinu dana za jednu stranu firmu, kao freelancer(php, xhtml, css) ,nisam uposljen kod njih. U poslednje vreme im nekako slabo ide posao.
Desava se da za neke sajtove za koje oni kao ugovore, ali posle propadne saradnja, uradim npr samo PSD u XHTML i CSS, a nekad uradim i neki demo sa PHP, bazom i panelom.
Da li bih ja trebao poslodavcu, bez obzira sto je njima saradnja za sajtove propala, da naplatim za ove odradjene poslove koje sam naveo gore?
Takodje, kad se neki sajt odradi i postavi na server porucioca i krene testiranje sajta, da li bih ja mogao da trazim odmah uplatu ili da cekam se sve istestira i da se sve greske isprave najpre, ako postoje?
Kada vi obicno naplacujete?

Uzimaš pola unaprijed, pola kad je sve gotovo.
Ako si ti napravio svoj posao ti ga naravno trebaš zaračunati, nemaš ti ništa s time što projekt nije uspio. To je tako kao da kod tebe doma dođe majstor prefarba ti sve zidove, naplati lovu, ti nakon 2-3 dana se sjetiš da želiš nešto drugo i uradiš novi posao. Misliš da će ti majstor vratiti lovu? Ako si napravio svoj posao onda za njega trebaš biti plačen, bez obzira na sve.

Kecko, hvala na odgovoru!
Izgleda da nije bas tako kod njih slucaj. U poslednje vreme se cesto svadjam sa njima oko toga.
O tome da im uzimam pola pre izrade sajta nema nista, to bi bilo drvlje i kamenje po meni.
I kad se zavrsi sajt, oni mene ubedjuju da treba da sacekam da im klijent plati, sto me jako izludjuje. Rado bih ih napustio, al’ se plasim dal cu naci neke nove sa kojima mogu dugorocno da saradjujem, nekako smo se navikli i oni na mene i ja na njih, sto se tice sistema rada.
Takodje, imam problem oko naplate, cekam mesecima da mi posalje neki novac, strasno, strasno. Ajde, ja sam nekako covek, imam razumevanja, kad kazu da ne mogu ili nesto drugo, ali se oduzi bas, bas. Ma, mnogo sam ih dopustio, al tako je kad nemas nesto bolje, ebg.

Iz iskustva ti mogu reći da je bolje riješiti se klijenta koji ti crpi energiju, a pri tome nemaš adekvatnu novčanu nakadnu.

Sada imaš vrapca koji ti stalno sere u ruku. Riješi se vrapca jer je puno pristojnih golubova na grani koji možda čekaju da slete na tvoju ruku.

■■■■■■ tog klijenta i preporuci ga nekom svom neprijatelju :slight_smile:


Copyright © 2020 WM Forum - AboutContact - Sponsored by: Mydataknox & Webmaster.Ninja