Da mi neko objasni vezano za članke

Interesira me da li mi ko može objasniti vezano za članke. Mislim možda pitanje i sama tema zvuće glupo ali interesira me da li kada platiš pisca članaka i on napiše članke, da li on ima ikakva prava na te članke?

Ovisi kako ste dogovorili posao :wink:

Pa naravno da nema ako je napisao nesto napisao je za tebe. Medjutim u praksi ti niko nece reci “to sto napises pripada samo meni, ne smijes nikome vise slati niti ti koristiti”, to se na neki nacin podrazumijeva, bar po meni. Bavim se ovim unazad godinu dana i nikada ne bih uzeo clanak koji sam napisao za nekoga i objavio ga negdje ili slicno…

Tekst koji platis pripada tebi osim ako nije drugacije naglaseno.

Hvala na odgovorima.

Uglavnom jedan pisac mi govori da ja ustvari kupujem samo pravo na objavu njegovih autorskih članaka, i da tim što sam ja platio članke da članci nisu moji… čak štoviše nemogu ni izmjeniti tekst u njima…

Takvog pisca zaobidjes u sirokom luku…

Zaposlis @Madoxx umjesto tog pisca i rijesen problem za ubuduce.

Sto se tice dosadasnjih clanaka tog autora trazi od njega da ti dostavi neki akt koji dokazuje njegovo autorsko pravo nad tim clancima.

Ja licno putem emaila dogovorim da su od momenta unosa to moji clanci te da pisac gubi svako pravo nad clancima i mail cuvam kao dokaz pa neka tuzi. Takodjer, preferiram da mi pisac pise direktno u dashboardu i clanke po unosu prebacujem sa njegovog accounta na admina.

Ako placas putem PayPal-a pozitivno je da trazis od kupca da sav dogovor obavljate sa istog emaila koji koristi za PayPal. Jos jedan nacin da se osiguras jer vam ostaju transakcije da potvrdis dokaz sa emaila.

Shvaticu to kao preporuku haha :stuck_out_tongue:
Pa nije, jedno je ako je u pitanju neka saradnja i sta ti ja znam gdje pisac ima pristup sajtu ubacuje sadrzaj i slicno na svoje ime i ostaje potpisan na stranici tu vec ima nekog materijala za pregovore, a drugo je kada od pisca narucis 20 tekstova i uredno mu to platis, znaci tekstovi su 1/1 tvoji :smiley:

1 Like

Jeste, preporuka je. :sunglasses:

Ima.

Da.

Tako je.

Kao što je rečeno, ovisi kako ste dogovorili posao.
Ali nijedan ugovor nije jači od zakona, konkretno, Zakona o autorskom pravu u kojem su odgovori na tvoja pitanja.

ZAKON O AUTORSKOM PRAVU (pročišćeni tekst)
http://narodne-novine.nn.hr/clanci/sluzbeni/1999_02_9_110.html

Članak 1.

Autori književnih, znanstvenih i umjetničkih djela imaju autorsko pravo glede svojih tvorevina (autorskih djela) utvrđeno ovim Zakonom.

Članak 3.


Autorskim djelom smatraju se osobito:

  • pisana djela (knjige, brošure, članci i ostali napisi)

Članak 8.

Autor djela je onaj tko je djelo stvorio.

Članak 23.

Sva autorska prava na djela stvorena u okviru ugovora o djelu pripadaju autoru koji je djelo stvorio, ako iz ugovora ne proistječe nešto drugo.

Članak 37.

Autor ima isključivo pravo davati odobrenje za prilagođavanje, obradu ili drugu preinaku svojega djela.

Članak 55.

Autorski ugovori sklapaju se u pisanu obliku.
Autorski ugovor koji nije sklopljen u pisanu obliku nema pravni učinak, ako zakonom nije drukčije određeno.

Mislim ako imas sa time problema stvar je jednostavna.

Na npr. Upworku u opisu posla prilikom davanja novog milestone-a dopisi da su clanci tvoje vlasnistvo i to je ugovor. Kad on prihvati tvoj milestone (novi ugovor za novi clanak) prihvatio ga je pod tim uvjetima :slight_smile:

Uh, znaci od sada prvo sa piscima regulisati sve ugovorom.

U praksi, ako nije riječ o nekom znanstvenom radu kojeg je autor radio deset godina, nećeš imati problema. Ali ako se neki pisac baš zainati - zakon je na njegovoj strani