Digitalni marketing u hrvatskim IT tvrtkama

Pozdrav ekipa,

evo bas sam maloprije naletio na Degordianov oglas za posao u kojem traze SEO strucnjaka. Nisam dosad o tome razmisljao ali evo sad me bas zanima, kakava je situacija sa SEO strucnjacima u Hrvatskoj? Kako izgleda radni dan jedon SEO strucnjaka u Degordianu recimo?

Svi oni u oglasima za posao forsiraju Napredno poznavanje Google Analyticsa. Ja ne znam koja je fora s tim, sto se ima cijeli dan pratiti analytics? Iz vlastitog iskustva mogu zakljuciti da u pracenju Analyticsa nema nista toliko “napredno”. Pratim ono osnovno, broj posjetitelja, sesije, vrijeme zadrzavanja, bounce rate itd… Pa sve to ali samo za pojedina geo podrucja (najcesce samo USA), navike korisnika, tok korisnika kroz stranicu, ispunjenje cilja kojeg postavis itd. Ovako kad nabrojim, ima toga dosta ali nista od toga ne dozivljavam “napredno”. Mozda nekome to jest napredno, tko ce ga znat.

Kao sto vecina vas zna, tu su jos i Search console, ranktrackeri, Adwords, backlink analysis tools kao sastavni dio arsenala. Nijedan alat sam po sebi nije slozen za koristenje, vise se to svodi na to koliko pametno ces ih koristit.

Linkbuilding
Rade li agencije linkbuilding na slican nacin kao sto radimo mi slobodnjaci? Kako se tamo gleda na kupovinu linkova, guest post outreach, izgradnju PBNa, podmicivanje autora na Huffpostu? (P.S. nije da imaju tko zna sto drugo raditi, ali eto cisto pitam)

Uvjeti
Kud ces bez ovoga, kakve su im place? :wink: Smeta li firmama ako i dalje radis sa strane, na svojim projektima?

Kad bi se nasao netko tko iz prve ruke poznaje situaciju bilo bi odlicno :blush:

2 Likeova

Neznam iz prve ruke, ali najbolji SEO strucnjaci su slobodnjaci. SEO strucnjak koji radi u nekoj XY firmi nije nista bolji od kladionicara koji prodaje svoje tipove kada se malo razmisli.

Rade li agencije linkbuilding na slican nacin kao sto radimo mi slobodnjaci?

Ovisi sto mislis pod kako mi slobodnjaci radimo? Ako mislis dali spamaju svoje linkove po web 2.0, rade PBNeove onda je odgovor da da. Njima se vise isplati to raditi jer tako mogu vise klijentova stisnuti na vec napravljene stranice. Dali je to dobar SEO? Za njih je, taj SEO ce pokazat rezultat, oni ce dobiti lovu, a kad lova sjedne i sto ce se dogoditi za 1-2-3 godine ih boli K.

Kako se tamo gleda na kupovinu linkova, guest post outreach, izgradnju PBNa, podmicivanje autora na Huffpostu?

To je normalno, cak stovise to se podrazumjeva pod SEO must. Vrlo vjerojatno oni traze nekoga da to radi.

No SEO je postao jako sirok pojam i tu ima posla sa svih strana. Reklamiranje, kupovina linkova, PPC, Guest postovi, PBN, ciscenje linkova, ubrzavanje stranica, ispravljanje, poboljsavanje contenta i tako dalje. E sad dali sve to trebaju da radis neznam.

Odgovor je ne ne, bar za agenciju veličine Degoriana,
rijetko tko od njih nudi “off-site seo”, to odrade kroz plaćeni PR

Nisam govorio osobno o njima, nego sam govorio o tim kompanijama jer me dnevno kontaktira vise tih kompanija koje nude sve i svasta, vecinom nude PBN.

A sto je to placeni PR? Ili koja je razlika izmedju Placenog PR i Guest Posta.

Ono sto konkretno znamo o Degordianu.

Prihod im raste svake godine (i to dosta, za proslu godinu imaju 15 miljuna kuna)

Broj zaposlenika im raste svake godine.

Prosječna plaća im raste svake godine- trenutno je cca 4700 kn

Tvoja plaća bi ovisila IMO najvise o tome kako se prodaš. AKo kažeš da znać nešto GA, nešto SEO i tako to sve po nešto, mislim da ne bi bila nesto, tj spadao bi u kategoriju koja se tek uci pa bi i placa bila prilagođena tome.

Ako priču okreneš u drugom smjeru pa se raspričaš o ovome što si pisao ovdje o GA pa još na to dodaš SEO metode (ali mislim da im je ON page seo vazan, kako stojis u tome?) pa na to sve das primjere kako razvaljujes na americkom SEO trzistu (doduse ja ne bih davao konkretne primjere tj. siteove) lako moguce da ti placa bude znatno iznad prosjeka.

Moguce da imas neki probni rok s manjom placom da se vidi da ne muljas.

U svakom slucaju, treba se dobro prodati.

Mislim da svoje projekte mozes gurati sve dok njima ne konkuriras, ako radis za sebe - ne vidim problem. Ne vidim ni zasto bi ih to pitao.

Druga stvar je koliko ce ti ostajati vremena za svoje projekte i koliko ce ti se dati raditi opet isto nakon radnog dana.

1 Like

Pozdrav,

radim u odjelu za koji je navedeni natječaj i mogu vam odgovoriti na neka pitanja :slight_smile:

Ova konkretna pozicija nije samo za SEO, uključuje Analytics & SEO. Web Analytics je znanje na križanju između IT-a i marketinga/businessa/psihologije i zato je jako teško naći stručnjaka na tom polju danas u Hrvatskoj.

Radi se prvenstveno o postavljanju measurement plana, što se mjeri i kako, što je važno za klijenta (strateška, marketinška strana) te zatim o implementaciji koja može biti jednostavna, a može biti i nešto kompleksnija iliti naprednija (cross domain tracking, enchanced ecommerce, postavljanje custom dimenzija, pa čak i do mjerenja offline transakcija, data importa s različitih marketinških kampanjai integracija s CRM-om). Uglavnom se radi u Google Analyticsu, ali postoje i drugi alati.

Naravno takve vještine su vrlo rijetke i na prste jedne ruke se mogu izbrojati stručnjaci u RH koji to znaju kvalitetno odraditi, samim time takva znanja su jako cijenjena.

Cilj nam je dugoročno razdvojiti kompletno web analitiku od SEO dijela, no trenutno nam treba osoba koja bi nadgledala obe vrste projekata, prvenstveno s tehničke strane.

Način na koji agencija radi SEO jako varira od agencija do agencije. Stvari poput link buildinga, guest post outreach, podmicivanje autora na Huffpostu mi ne radimo i ne tražimo, više se fokusiramo na tehnički on-site SEO, jer agencija radi na mnogo web projekata i marketinških kampanja u regiji i internacionalno. Imamo i content odjel koji radi blogove i slično koji usko surađuje sa SEO specialistom.

Zato nam idealna persona koju tražimo jesu neki bivši/sadašnji webmasteri koji imaju iskustva s izradom weba i tehnologijama koje se koriste (javascript, HTML, CSS i sl), iskustvo s Google Tag Managerom preko kojeg uglavnom radimo setup analitike i slično. Uz to bi bilo idealno da osoba se susrela s ostalim oblicima digitalnog marketinga, jer tko poveže to dvoje ima veliku vrijednost. Ali svjesni smo da je takvu osobu jako teško naći.

Ostale uvjete i što tražimo/nudimo možete vidjeti na http://bit.ly/AnalyticsSEO_Manager , a slobodno se možete javiti i u inbox Degordian pagea pa ću vam vrlo rado odgovorit na sva pitanja, a možemo se dogovoriti i za kavu/pivu. :slight_smile:

Pozdrav!

3 Likeova

Funny enough, imam 101% kvalifikacija, ali mi se tako nedaaaaaa napustat unity dev lol.
Kolki je razred place za to recimo?

EDIT: ok 99%, tag manager mi se nije dao proucavat nikad.